
Ο Άγιος Βασίλειος είναι χωριό στο κεντρικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, πάνω στην κύρια επαρχιακή οδό που συνδέει την πρωτεύουσα του νομού με την Ασπροβάλτα. Συγκεκριμένα στην διασταύρωση της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας με την Επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου Χορτιάτη. Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές όχθες της λίμνης Κορώνειας (Αγίου Βασιλείου) και είναι το μοναδικό χωριό που έρχεται σε επαφή με αυτή, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 100. Απέχει περίπου 27 χλμ. Α. του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Στο χωριό επίσης, υπάρχουν πολλά αξιοθαύμαστα μέρη για να αθληθεί κάποιος ή να περάσει ευχάριστα τον ελεύθερο του χρόνο παίζοντας ή τρέχοντας στα γηπεδάκια στην νοτιοανατολική μεριά του χωριού, ή οι μικρότερες ηλικίες να διασκεδάσουν στις παιδικές χαρές που υπάρχουν στα γηπεδάκια ή στο πάρκο της Λίμνης και του Πύργου. Το χωριό επίσης, διαθέτει και ένα ευρύχωρο και άριστο γήπεδο ποδοσφαίρου με κερκίδα 500 θέσεων και σκέπαστρο, στην νότια μεριά του χωριού. Στο χωρίο και συγκεκριμμένα σε απόσταση 4 χιλιομέτρων δυτικά απο αυτό υπάρχει το Εθνικό κωπηλατικό κεντρο Αγίου Βασιλείου. Στις εποχές που η λίμνη Κορώνεια ήταν στις δόξες της το χωρίο διέθεται 14 ψαροταβέρνες καθώς και αλιευτικός σύλλογος με γραφεία στην πλατεία του χωριού.
Υπάρχει η ποδοσφαιρική ομάδα Α.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ μια απο τις ιστορικότερες της Ε.Π.Σ.Μ. με αξιοσημείωτες επιτυχίες. Η ομάδα φιλοξενείτε στο πανέμορφο δημοτικό στάδιο του χωριού, με κερκιδα και σκέπαστρο, σύγχρονα αποδυτητρια και εγκαταστάσεις.
Επίσης Διαθέτει Πάρκο αθλητισμού με 2 γήπεδα τένις, ένα γηπεδο βολευ, δυο γήπεδα μπάσκετ, ενα γήπεδο ποδοσφαίρου 9*9 και μια παιδική χαρά.
- Ο Βυζαντινός Πύργος στο βόρειο τμήμα του χωριού, κοντά στη νότια όχθη της λίμνης Κορώνειας. Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και, πιθανότατα, σχετιζόταν όχι τόσο με την άμυνα της Θεσσαλονίκης όσο με την προμήθεια της πόλης με αγαθά αλιείας και γεωργίας που προέρχονταν από τη λίμνη και τη γύρω εύφορη περιοχή. Έχει διαστάσεις 10,5×10,5μ. και ύψος περίπου 15μ. Η μοναδική είσοδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και είναι για λόγους ασφαλείας υπερυψωμένη. Υπέστη πολλές φθορές τα νεότερα χρόνια, κυρίως από τον σεισμό του 1978, όταν κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της ανωδομής. Στην περίοδο 2007-2008 εκτελέστηκαν έργα αναστήλωσης του πύργου.[11][12]
- Η Λίμνη Κορώνεια, η οποία είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός μετανάστευσης και παρατήρησης πτηνών, και το φράγμα της λίμνης, το οποίο είναι μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό.[13]
- Ο Βυζαντινός Πύργος στο βόρειο τμήμα του χωριού, κοντά στη νότια όχθη της λίμνης Κορώνειας. Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και, πιθανότατα, σχετιζόταν όχι τόσο με την άμυνα της Θεσσαλονίκης όσο με την προμήθεια της πόλης με αγαθά αλιείας και γεωργίας που προέρχονταν από τη λίμνη και τη γύρω εύφορη περιοχή.
- Ο Σταθμός Αλιείας αγιου Βασιλειου. Μια απο τις παλαιότερες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας. Παλαιότερα λειτουργούσε και σαν Τελωνείο.
- Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, και ο Βυζαντινός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, στον οποίο υπάρχει και το νεκροταφείο του χωριού.
- Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στη νοτιοανατολική έξοδο του χωριού. Υπάρχει επίσης μόλις έξω από το εκκλησάκι μία πηγή με ένα αιωνόβιο πλατάνι.
- Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στη βόρεια πλευρά του χωριού δίπλά από την Ιχθυόσκαλα – Σταθμό Αλειάς Αγίου Βασιλείου σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο πάρκο. Παλαιότερα τις ημέρες που η ορατότητα δεν ήταν εφικτή λόγο της πυκνής ομίχλης ο επιστάτης της ιχθυόσκαλας χτυπούσε την καμπάνα που υπήρχε για να ενημερωσει τους ψαράδες με την σωστή κατευθυνση που έπρεπε να ακολουθήσουν ωστε να βγουν στο λιμάνι.