Ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο (ΣΤ1)

Είμαστε τα παιδιά του ΣΤ’1. Τις προάλλες διαβάσαμε το βιβλίο «Τι Μπορείς Να Κάνεις Με Μία Ιδέα». Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα project για κάποιους ανθρώπους που με τις ιδέες τους άλλαξαν τον κόσμο.

 

O Nelson Mandela

mandela-eric_32276

O Nelson Mandela γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου το 1918 και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου το 2013. Ο Νelson Mandela ήταν ο πρώτος έγχρωμος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν εκλέγει πρόεδρος ,ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και ενεργό μέλος του ANC. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Nelson Mandela αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο το 1990 αφού ο πρόεδρος Φρεντερικ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικάνικο Εθνικό κογκρέσο και ανάστειλε τις εκτελέσεις.

 

Ο Νίκολα Τέσλα

κατάλογος

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στο Εμίλιαμ της σημερινής Κροατίας, στις 10 Ιουλίου 1856 και πέθανε 7 Ιανουαρίου 1943. Ήταν Σέρβος εφευρέτης και μηχανικός. Το 1863 μετακόμισε με τους γονείς του στο Γκόσπιτς οπού έλαβε την έλαβε τη βασική εκπαίδευση και έμαθε τη γερμανική γλώσσα.

Το 1891 εφηύρε το Πηνίο Τέσλα. Ένα επαγωγικό πηνίο που χρησιμοποιείται ευρέως στην τεχνολογία ραδιοφώνου. Είναι σίγουρο πως σήμερα δεν θα είχαμε ρεύμα αν δεν υπήρχε ο Τέσλα.

TOMAS EDDISON

thomasedison-bombilla

Ο Τόμας Έντισον γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1847 στο Οχάιο και πέθανε 18 Οκτωβρίου 1931 από σακχαρώδη διαβήτη.

Ήταν ο εφευρέτης του φωνογράφου, του σύγχρονου λαμπτήρα, του ηλεκτρικού πλέγματος και των κινηματογραφικών ταινιών.

Ο Τόμας Έντισον έχει μείνει στην ιστορία για πολλές σπουδαίες εφευρέσεις του. Κι όμως πέρα από την κινούμενη εικόνα, τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και τον φωνογράφο, το ακούραστο μυαλό του ανακάλυψε και τη μέθοδο διατήρησης φρούτων και λαχανικών σε γυάλινα δοχεία.  Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, «φαινόμενο Edison», απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Όταν πέθανε ο Έντισον σε ηλικία 84 ετών, είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανάμεσά τους για μία μέθοδο διαχωρισμού μεταλλευμάτων, ένα για την επεξεργασία και χύτευση του μπετόν, το οποίο απετέλεσε τη βάση για την προκατασκευασμένων οικιών.

 

Εντουαρτ Τζέννερ

375px-Edward_Jenner2

Ο Τζέννερ γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1749 στη μικρή πόλη Μπέρκλεϊ του Γκλόστερσερ. Γιος κληρικού, από μικρός διδάχθηκε να συντρέχει πάντοτε και να βοηθά τους άλλους. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο Γούτον-άντερ-Ετζ και στο Σάιρονσεστερ. Σε ηλικία 14 ετών ανέλαβε ως μαθητευόμενος του χειρουργού στο νοσοκομείο της περιοχής Ντάνιελ Λάντλοου και αργότερα στάλθηκε στο Λονδίνο (νοσοκομείο Σαιντ Τζορτζ) ως μαθητευόμενος στην ανατομία υπό το διάσημο, τότε, χειρουργό Τζον Χάντερ.Επίσης ο Τζέννερ εφήυρε το εμβόλιο.

 

Ο Martin Λούθερ Κίνγκ

Martin_Luther_King,_Jr.

Γεννήθηκε το 1929 και πέθανε το 1968 από δολοφονία. <Έχω ένα όνειρο > στην οποία περιγράφει το όραμα του για την ισότητα  στην αμερικανική κοινωνία. Στις 14 Οκτωβρίου του 1964 βραβεύτηκε με το νόμπελ ειρήνης για τους αγώνες υπέρ  των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων μέσων ειρηνικών διαμαρτυριών.

 

Σχολιάστε