Σαρακοστή

Η Κυρά Σαρακοστή
Ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει είναι αυτό της Κυράc Σαρακοστής. Το έθιμο αυτό το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, χρησιμοποιούνταν ως ιδιότυπο ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστού σαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι. Σε κάποιες περιοχές το έβδομο «πόδι» τοποθετούνταν στο ψωμί της Ανάστασης. Και πάλι έφερνε γούρι σε όποιου την φέτα βρισκόταν το διπλωμένο χάρτινο «πόδι» της Κυρά Σαρακοστής. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια τρίτη παραλλαγή του εθίμου θέλει την Κυρά Σαρακοστή φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα. Σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες έχει η Κυρά Σαρακοστή που έφτιαχναν στον Πόντο. Εκεί κρέμαγαν από το ταβάνι μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που πάνω του είχαν καρφωμένα εφτά φτερά κότας. Κι εδώ κάθε βδομάδα αφαιρού σαν ένα φτερό κι έτσι μέτραγαν το χρόνο μέχρι την Ανάσταση. Αυτό το «ημερολόγιο» το ονόμαζαν Κουκουρά.
Σαρακοστιανές Συνατγές

  • Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας

Υλικά:
5 φλιτζάνια αλεύρι φάριν απ
3 φλιτζάνια ζάχαρη
9 κουταλιές κακάο
1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
4 κουταλιές ξύδι
3 βανίλιες
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγη ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το λάδι και την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ξύδι, τις βανίλιες, το αλάτι, το κακάο και 3 φλιτζάνια νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά καθώς συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά μας αλείφουμε με λάδι και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και ρίχνουμε εκεί το μείγμα μας. Το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 3/4 της ώρας. Όταν κρυώσει καλά το διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη.

 

  • Νηστίσιμα Κουλουράκια πορτοκαλιού

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
20 γραμμάρια αμμωνία
1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι χυμού πορτοκαλιού, τη σόδα και τα χτυπάμε όλα στο μίξερ. Πάνω από το μπωλ κρατάμε το φλυτζάνι με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και μέσα του διαλύουμε
την αμμωνία. Αυτό θα φουσκώσει και θα αρχίσει να ξεχειλίζει και να τρέχει μέσα στο μπωλ. Μόλις σταματήσει να αφρίζει αδειάζουμε ότι έχει μείνει στο φλυτζάνι, μέσα στο μπωλ. Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε με αυτήν κουλουράκια σε ότι σχέδιο θέλουμε και βάζοντάς τα σε ταψί που έχουμε βάλει άκαυστη κόλλα τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Όρεξη!

Σχολιάστε

Top