ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

“Δημοκρατική Εκπαίδευση”:  αναφέρεται σε παιδαγωγική προσέγγιση που υπάρχει μόνο εκτός Ελλάδος. Είναι υπάρχουσα διεθνής εκπαιδευτική δομή (για πάνω από 100 χρόνια), η οποία, μέχρι τώρα, τίποτα δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα, ούτε τη νέα ούτε την αρχαία και είναι βασισμένη στην ισονομία.
Η Δημοκρατική Παιδεία δε στηρίζεται στο υποχρεωτικό και επιβαλλόμενο δίπολο εντολής/ανάθεσης, επιβράβευσης/τιμωρίας ούτε στον καταναγκασμό, ούτε στην αντιπροσώπευση. Δεν αποκλείει καμία και κανέναν από τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Προτείνει ως απαράβατες αρχές:
1. την ισοτιμία, συνευθύνη και συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα με τους ενηλίκους μέσω δημοκρατικού τρόπου λήψης αποφάσεων
2. το δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν ελεύθερα τo περιεχόμενο, τον τρόπο και το ρυθμό της μάθησής τους
Tα Δημοκρατικά Σχολεία έχουν ως κορμό λειτουργίας τους τη διαβουλευτική δημοκρατία και βασίζονται στην ισονομία ανεξαρτήτως θέσης και ηλικίας. Είναι σχολεία όπου οι αξίες/νόμοι/κανόνες που επικρατούν, θέτονται από όλες/όλους και αλλάζονται από όλες/όλους.
Το Άρθρο 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού “Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη” και το δικαίωμα για “Ελεύθερη Ανάπτυξη της Προσωπικότητας” (άρθρο 5 του Ελληνικού Συντάγματος) πραγματώνονται στον ύψιστο βαθμό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης