BREAKDANCE

breakdance


Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ
BREAK  DANCE

 

To Break dance ή αλλιώς B-boying είναι ένα είδος  χορού που προέρχεται από το Street Dance και δημιουργήθηκε στην Νέα Υόρκη από νέους Αφροαμερικανούς και Λατίνους τη δεκαετία του 1970. Παρέες και συμμορίες ανά περιοχές βρίσκοντας πια ένα νέο τρόπο

εκτόνωσης και διαφυγής από την καθημερινότητά τους, διαλύονται και γίνονται χορευτικές ομάδες! Έτσι συνεχίζουν να ανταγωνίζονται λύνοντας με το χορό, αντί να βγάζουν όπλα και να χύνεται αίμα, τις διαφορές που πάντα είχαν. Με το break dance μειώθηκε αισθητά η βία και οι νέοι εκτονώνονταν με τη χορευτική μουσική δίνοντας παραστάσεις με χορό και κάνοντας πόζες και φιγούρες. Για να κερδίσει την προσοχή και τη δημοτικότητα στα μέσα ενημέρωσης, ο χορός αυτός εξαπλώθηκε παγκοσμίως στην Νότια Κορέα, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Ρωσία και στην Ιαπωνία.

Το Break dance αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: τα top

rock,downrock,freezes και power moves.

Toprock ή Uprock: κινήσεις που γίνονται ενώ ο χορευτής είναι όρθιος.
Downrock: κινήσεις που γίνονται ενώ ο χορευτής βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος.
Πάγωμα (Freeze): οι πόζες, το σταμάτημα των χορευτών σε μία θέση.
Δυναμικές κινήσεις (Power moves): ακροβατικές που γίνονται κυκλικά και περιλαμβάνουν στροφές στο έδαφος ή στον αέρα.

Break_Dance_by_fndm

 

Ένας επαγγελματίας χορευτής ονομάζεται b-boy ή b-girl ή breaker. Ωστόσο, ο όρος «Break dance» χρησιμοποιείται για να δηλώσει το χορό «B-boying» και το «breaking», που αυτοί είναι και οι αρχικοί του όροι. Εξάλλου αυτούς τους όρους προτιμά να χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των επαγγελματιών.

O χορός αυτός περιέχει Χιπ χοπ και breakbeats παρ” ό,τι οι σύγχρονες τάσεις επιτρέπουν μεγαλύτερη ποικιλία μουσικής ώστε να αναμειγνύονται και φιγούρες από παραδοσιακούς χορούς καιπολεμικές τέχνες.  Πολλά στοιχεία του b-boying φαίνονται και σε άλλες κουλτούρες πριν από το 1970. Το b-boying μοιάζει με τις πολεμικές τέχνες στις κινήσεις που βρέθηκαν στην Βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη Καποέιρα που εμφανίστηκε ήδη σπό το 1500 μ.Χ.. Ωστόσο,ο πρωτοπόρος Richard «Crazy Legs» Colon και ο Kenneth «Ken Swift» Gabbert, που ήταν και οι δύο μέλοι του Rock Steady Crew, είπαν ότι ποτέ δεν είχαν δει την πολεμική τέχνη Καποέιρα όταν ήταν μικροί: επικαλούνται τον James Brown και τις Kung-Fu ταινίες ως επιρροές αντί  αυτού. Πολλές ακροβατικές κινήσεις του b-boying, όπως η «φωτοβολίδα», δείχνουν να έχουν σχέση με τη γυμναστική.Ένας άραβας χορευτής του street dance που έκανε ακροβατικές κινήσεις “headspins” καταγράφηκε από τον Thomas Edison το 1898. Ωστόσο, δεν ήταν μέχρι την δεκαετία του 1970 που το b-boying αναπτύχθηκε ως ένα ξεχωριστό στυλ χορού.

Και λίγες συμβουλές για επίδοξους χορευτές :

1. Καλό θα είναι να προσθέσετε κάποιες ασκήσεις ευλυγισίας στην προθέρμανσή σας.

2. Αν είστε αρχάριοι, προτιμήστε να κάνετε εξάσκηση σε μεγάλο χώρο με λείο έδαφος για να αποφύγετε τους τραυματισμούς και αν έχετε την δυνατότητα κάντε εξάσκηση μαζί με άλλους breakdancers. Χορεύοντας με άλλα άτομα ή παρακολουθώντας τα στα κλαμπ ή αλλού, μπορείτε να ανακαλύψετε καινούριες κινήσεις και σταδιακά να συνθέσετε το προσωπικό σας στιλ.
3. Αφού το breakdance είναι είδος hip hop, προφανώς η μουσική που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι hip hop. Για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να βελτιώσετε το στιλ σας μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε (εσείς ή κάποιος φίλος σας) τον εαυτό σας ενώ χορεύετε ή να χορεύετε μπροστά από έναν μεγάλο καθρέφτη.

4. Για μεγαλύτερη προστασία και αποφυγή τραυματισμών μπορείτε να προμηθευτείτε ένα κράνος, γάντια, επιγονατίδες, αγκωνίδες, μπαντάνες, και περικάρπια και φυσικά, αθλητικά παπούτσια.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΒΙΓΚΛΙΑΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΗΛΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ : ΤΜΗΜΑ Ε1

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top