Ερυθρός Σταυρός

ερυθρός σταυρός

Ερυθρός Σταυρός

    Πριν από λίγες εβδομάδες μας επισκέφτηκε η κυρία Αμαλία Λεντζή από τον Ερυθρό Σταυρό και μας παρουσίασε ένα πρόγραμμα πρώτων βοηθειών. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε μέσα σε δύο μέρες Τρίτη και Πέμπτη. Η κυρία Λεντζή μας έδειξε πως μπορούμε να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες σε κάποιον που τις χρειάζεται άμεσα.

Την Τρίτη μας έδειξε πως περιποιούμαστε μια γρατζουνιά ή μια πληγή που αιμορραγεί. Επίσης μας έδειξε τι κάνουμε όταν ματώνει η μύτη μας.

Την Πέμπτη μας έδειξε τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού ή λιποθυμίας.

Σε περίπτωση που γρατζουνιστούμε πρώτα πρέπει να βάλουμε γάντια, μετά ρίχνουμε άφθονο νερό και έπειτα το σκουπίζουμε με μια γάζα και τέλος βάζουμε ένα χαζαπλάστ. Σε περίπτωση που το χαζαπλάστ δεν καλύπτει την γρατζουνιά βάζουμε επάνω μια γάζα και μετά το τυλίγουμε με ειδική ταινία.

Στην περίπτωση αιμορραγίας λέμε στο άτομο που αιμορραγεί να κρατήσει δυνατά την πληγή του μέχρι εμείς να βάλουμε τα γάντια για να του περιποιηθούμε την πληγή. Ρίχνουμε άφθονο νερό και μετά με μια πετσετούλα πιέζουμε πάνω στην πληγή έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Αν όμως γεμίσει με αίμα η πετσέτα βάζουμε κι άλλη από πάνω. Μετά από κάποια λεπτά που έχει  σταματήσει η αιμορραγία βάζουμε μια γάζα και την τυλίγουμε με ειδική ταινία.

Σε περίπτωση πνιγμού του λέμε να σκύψει, μετά του λέμε να βήξει και μετά τον χτυπάμε πέντε φορές στην πλάτη. Αν συνεχίσει να πνίγετε κάνουμε μπουνιά το χέρι μας (πρώτα τον αντιχείρα και μετά τα δάχτυλα). Μετά βάζουμε το χέρι μας όπως σας είπαμε λίγο πιο πάνω, στην συνέχεια τοποθετούμε την μπουνιά μας λίγο πιο πάνω από τον αφαλό και πιέζουμε 5 φορές προς τα μέσα. Αν όμως κάποιος είναι μόνος στο σπίτι παίρνει μια καρέκλα και την τοποθετεί μια παλάμη πάνω από τον αφαλό και κρέμεται από αυτήν.

Σε περίπτωση λιποθυμίας βάζουμε κάποιον στην θέση ανάνηψης, δηλαδή βάζουμε κάποιον να ξαπλώσει κάτω ανάσκελα, μετά τον γυρνάμε πλάγια και βάζουμε το πόδι σε συγκεκριμένο μέρος. Αυτό είναι χρήσιμο διότι άμα πάθει κάποιος κάτι, θα ξέρουμε σε ποια θέση να τον βάλουμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Όλο το πρόγραμμα ήταν βιωματικό και ο κάθε μαθητής έκανε πρακτική εξάσκηση σε όλα τα στάδια.

Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία ζωής.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Ερυθρό Σταυρό.

 

ΣΤ’2

Τζανιδάκη Ελισσάβετ

Ρομπόλη Μαρία

Τζουμερκιώτη Βάλια

Γεωργίου Μαρία

Ρούσσου Άννα

Παπαπαναγή Χριστίνα

 

Σχολιάστε

Top