Τυφώνες

τυφώνας 1

Η λέξη “Hurricane” (τυφώνας) πιστεύεται ότι προέρχεται από το όνομα του θεού των καταιγίδων “Hurukan”, των Μάγια. Τυφώνας στη Μετεωρολογία είναι ένα σύστημα θύελλας με μια κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης γνωστό ως « το μάτι του τυφώνα».

Οι τυφώνες συνήθως «πεθαίνουν» πολύ γρήγορα αφού ακουμπήσουν στην γη επειδή χρειάζονται ζεστό νερό για να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται. Είναι στην πραγματικότητα γιγάντιες μηχανές θερμότητας. Είναι  όμως αναγκαίο μέρος του ατμοσφαιρικού συστήματος κυκλοφορίας του πλανήτη, γιατί μεταφέρουν την θερμότητα από τα τροπικά μέρη σε ψυχρότερα, ψύχοντας ταυτόχρονα τα ανώτερα στρώματα του ωκεανού από όπου περνάει η καταιγίδα και αναμειγνύοντας τα με τα κατώτερα και ψυχρότερα στρώματα. Μπορούν, επίσης, να μεταφέρουν  τεράστιες ποσότητες νερού στην ενδοχώρα για να ανακουφίσει το χώμα από την ξηρασία. Οι τυφώνες ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με τις ταχύτητες των συνοδευόντων ανέμων, με την κατηγορία 1 να έχει τους ασθενέστερους ανέμους και την κατηγορία 5 τους ισχυρότερους

Θεωρείται από ορισμένους ερευνητές, όπως ο καθηγητής μετεωρολογίας του MIT Κerry Emanuel, ότι ένας τέτοιος κατακλυσμικός τυφώνας μπορεί να είναι η αιτία που αφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.

τυφώνας 2

Μαρία Καραμουκτή

 

Σχολιάστε

Top