ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Κάθε φορά που η γιαγιά μου έφτιαχνε χορτόπιτα, κράταγε λίγη, (ή και περισσότερη από λίγη) γέμιση και έφτιαχνε αυτούς τους καταπληκτικούς χορτοκεφτέδες.
Όσες φορές την έπειθα να μας τους τηγανίσει στη φωτιά στο τζάκι, τσακωνόμασταν ποιος θα πάρει τους περισσότερους.



Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι

Υλικά

•    1½ κιλό χόρτα για πίτα (σπανάκι, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, μυρώνια, σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, παπαρούνες, μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό)
•    1 πράσο ψιλοκομμένο
•    2 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•    2 κρεμμύδια ξερά τριμμέμα ή στο μούλτι
•    100 γραμ. φέτα τρίμμα
•    10 κουτ. σούπας κοφτές καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σκληρό (περίπου)
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
•    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.

Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 1 κουταλιά αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους. Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ” αφήνουμε να σταθούν για 10′ και να βγάλουν τα υγρά τους.
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της. 

Τα ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τη φέτα, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε) και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο μπολ όσο καλαμποκάλευρο χρειάζεται, (περίπου 10 κουταλιές της σούπας), ώστε να μπορούμε να τα πλάσουμε κεφτέδες.

Παίρνουμε λίγο – λίγο το μείγμα, (περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας) και το πλάθουμε σε πλατιούς κεφτέδες.
Κατόπιν τους αλευρώνουμε καλά και τινάζουμε το περισσευούμενο αλεύρι

Τους τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, σε λίγο και αρκετά ζεστό λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από κάθε πλευρά, γιατί αλλιώς θα ποτίσουνε λάδι και θα μας σκορπίσουν.

Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια και τους σερβίρουμε ζεστούς ή και παγωμένους.

– Χωρίς τη φέτα, είναι ο απόλυτος νηστίσιμος μεζές (η χαρά του πεινασμένου τη Σαρακοστή!).

 

Συντακτική  Ομάδα

Σοφία Σταυρίδου

Κυριακή Ελευθεριάδου

Σχολιάστε

Top