9 Νοεμβρίου!Γιορτάζει η ενορία μας!

Η ενορία μας.

Η ενορία μας.

IMG_20250206_145609

 

Ο Άγιος Νεκτάριος, κατά κόσμον Αναστάσιος, γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1846 μ.Χ., στην Συληβρία της Ανατολικής Θράκης.

Ο Άγιος Νεκτάριος, κατά κόσμον Αναστάσιος, γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1846 μ.Χ., στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης.

 

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης το 1846. Η οικογένειά του ήταν φτωχή. Μεγαλώνοντας, πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συνέχιζε τις σπουδές του, ενώ ταυτόχρονα θα εργαζόταν στο καπνεργοστάσιο ενός συγγενή του.  Τα βράδια του, τα αφιερώνει στη μάθηση και τα περνά διαβάζοντας βιβλία και εκκλησιαστικές μελέτες.

Όταν συμπλήρωσε το 20 έτος της ηλικίας του, πήγε στη Χίο και εκεί δίδαξε γράμματα στα παιδιά του χωριού, επί 7 συνεχή έτη. Η επιθυμία του Αγίου ήταν να γίνει μοναχός. Το 1877 χειροτονήθηκε Διάκονος στο ναό του Αγίου Μηνά και έλαβε το όνομα Νεκτάριος.

Ο Άγιος, τελείωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε ως γραμματέας του Πατριαρχείου και ως Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο και το έτος 1889 χειροτονήθηκε στο Κάιρο, Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Ο Άγιος Νεκτάριος ασκούσε τα καθήκοντά του με ζήλο και αρετή. Η προσωπικότητά του όμως και οι δραστηριότητές του, προκάλεσαν το μίσος σε ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιβάλλον του Πατριάρχη Σωφρόνιου. Αυτοί συκοφάντησαν τον Άγιο Νεκτάριο και κατάφεραν να εκδιωχθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Αργότερα όμως, και μετά από πολλές δυσκολίες που συνάντησε εξαιτίας αυτού, αποκαλύφθηκε η συκοφαντία που είχε υποστεί. Ο Άγιος ήταν διορισμένος τότε ως Ιεροκήρυκας στη Χαλκίδα.

Το 1894 ο Άγιος Νεκτάριος διορίστηκε Διευθυντής της Ριζαρίου Σχολής και διεύθυνε τη Σχολή με υποδειγματικό τρόπο και απεριόριστη αγάπη για τους σπουδαστές της. Όσο ήταν ακόμη διευθυντής στη Σχολή, αγόρασε ένα μικρό και παλαιό μοναστήρι στην Αίγινα. Με πολλούς κόπους κατάφερε να αναστηλώσει και να μεγαλώσει το μοναστήρι αυτό.

Ο Άγιος Νεκτάριος, μετά από 14 έτη στη διεύθυνση, ασθενικός, συνέχισε τον βίο του στο μοναστήρι της Αίγινας. Ταπεινός και απλός όπως ήταν, λάμβανε στο μοναστήρι, μέρος σε κάθε ασχολία, βοηθώντας ακόμη και τους εργάτες στις εργασίες τους. Παράλληλα με τις ασχολίες του αυτές, μελετούσε βιβλία και συνέγραφε. Επιγραμματικά αναφέρουμε το έργο του «Περί του Σχίσματος», τριάντα Τριαδικούς ύμνους, εκατόν πενήντα τέσσερις ύμνους για την Θεοτόκο καθώς και πολλούς εκκλησιαστικούς λόγους.

Στη μονή έζησε ο Άγιος Νεκτάριος ως το 1920 που δημιουργήθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.  Υποφέροντας από φρικτούς πόνους μεταφέρθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Στις 9 Νοεμβρίου του 1920 παρέδωσε το πνεύμα του σε ηλικία 74 ετών. Ο Άγιος έκανε και κάνει πολλά θαύματα. Είναι ο νεότερος Άγιος της Εκκλησίας μας και η μνήμη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.

( Τις πληροφορίες βρήκαν και διαμόρφωσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε΄ τάξης με τη βοήθεια της κυρίας Μαρίας, που διδάσκει Πληροφορική).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης εκκλησιάζονται στον Ιερό Ναό του αγίου Νεκταρίου. Θέλησαν να ζωγραφίσουν τον ναό με ευλάβεια και αγάπη!

ΑΝ ΕΙΡΗΝΗ

Ν ΓΡΓΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης