
Υλικά
- 60 γρ. πραλίνα φουντουκιού σοκολάτας
- 120 γρ. νερό, βραστό
- 40 γρ. κακάο
- 1 κ.σ. καφέ, σε σκόνη, στιγμιαίο
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 120 γρ. σπορέλαιο
- 2 αβγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 300 γρ. μασκαρπόνε
- 300 γρ. πραλίνα φουντουκιού σοκολάτας
- 2 λοβούς βανίλιας
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για τα cupcakes
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την πραλίνα σοκολάτας, το βραστό νερό και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το κακάο, τον καφέ και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα, το σπορέλαιο, τα αυγά, το εκχλύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
- Αλείφουμε με βούτυρο και κακάο 12 φορμάκια για καπκέικ ή βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια για cupcakes.
- Γεμίζουμε τις φόρμες για cupcakes στα 2/3 της χωρητικότητάς τους.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν για 1 ώρα.
Για τη γέμιση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μασκαρπόνε, την πραλίνα σοκολάτας, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε τη γέμιση μας σε ένα κορνέ και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.
Για τη συναρμολόγηση
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος των cupcakes γύρω γύρω, έχοντας κλίση 45 μοίρες και βγάζουμε ένα κωνικό μέρος από τα cupcakes.
- Γεμίζουμε όλα τα cupcakes με τη γέμισή μας.
- Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα από το πάνω μέρος των cupcakes που έχουμε αφαιρέσει και περιχύνουμε με λίγη πραλίνα σοκολάτας.