Cupcakes με πραλίνα φουντουκιού

Υλικά

Για τη γέμιση

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τα cupcakes

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε την πραλίνα σοκολάτας, το βραστό νερό και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το κακάο, τον καφέ και ανακατεύουμε.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα, το σπορέλαιο, τα αυγά, το εκχλύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  • Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και κακάο 12 φορμάκια για καπκέικ ή βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια για cupcakes.
  • Γεμίζουμε τις φόρμες για cupcakes στα 2/3 της χωρητικότητάς τους.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν για 1 ώρα.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μασκαρπόνε, την πραλίνα σοκολάτας, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση μας σε ένα κορνέ και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.

Για τη συναρμολόγηση

  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος των cupcakes γύρω γύρω, έχοντας κλίση 45 μοίρες  και βγάζουμε ένα κωνικό μέρος από τα cupcakes.
  • Γεμίζουμε όλα τα cupcakes με τη γέμισή μας.
  • Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα από το πάνω μέρος των cupcakes που έχουμε αφαιρέσει και περιχύνουμε με λίγη πραλίνα σοκολάτας.