Για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 στικ κανέλα
- 2 κ.σ. μέλι
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
- 1.200 γρ. αμύγδαλα
- 2 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
- 1 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
Για τη σύνθεση
- 900 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
- 750 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για το σερβίρισμα
- 1 στικ κανέλα
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
- φύλλα δυόσμου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μέλι, τις φλούδες από το λεμόνι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
- Αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη γέμιση
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα αμύγδαλα και τα χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τελείως τα αμύγδαλα. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη.
- Μεταφέρουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140ο C στον αέρα.
- Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας μας και τα κόβουμε στη μέση από τη μεγάλη πλευρά.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28 x 36εκ, απλώνουμε το ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα 5 φύλλα.
- Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο και βουτυρώνουμε.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία 6 φύλλα πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με βούτυρο.
- Χαράσσουμε σε 20-25 κομμάτια και περιχύνουμε με το βούτυρο που πιθανόν να έχει περισσέψει.
- Ψήνουμε για 3 ½ ώρες.
- Αφαιρούμε και με μία κουτάλα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 1 ώρα για να απορροφηθεί.
- Σερβίρουμε με την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι και φύλλα δυόσμου