ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Για το σιρόπι

  • 1 λίτρο νερό
  • 900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ κανέλα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 1.200 γρ. αμύγδαλα
  • 2 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο

Για τη σύνθεση

  • 900 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 750 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το σερβίρισμα

  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • φύλλα δυόσμου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

  • Σε μία κατσαρόλα  βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μέλι, τις φλούδες από το λεμόνι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη γέμιση

  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα αμύγδαλα και τα χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τελείως τα αμύγδαλα. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη.
  • Μεταφέρουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας μας και τα κόβουμε στη μέση από τη μεγάλη πλευρά.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28 x 36εκ, απλώνουμε το ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα 5 φύλλα.
  • Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο και βουτυρώνουμε.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία 6 φύλλα πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με βούτυρο.
  • Χαράσσουμε σε 20-25 κομμάτια και περιχύνουμε με το βούτυρο που πιθανόν να έχει περισσέψει.
  • Ψήνουμε για 3 ½ ώρες.
  • Αφαιρούμε και με μία κουτάλα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 1 ώρα για να απορροφηθεί.
  • Σερβίρουμε με την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι και φύλλα δυόσμου