Χαβάη

Η Χαβάη (αγγλικά: State of Hawaii, χαβανέζικα: Hawaiʻi) είναι νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ειρηνικό ωκεανό και αποτελεί πολιτεία των ΗΠΑ. Έχει έκταση 28.313 τ.χλμ.[1] και πληθυσμό 1.420.491 κατοίκους (εκτίμηση 2018)[2]. Προσαρτήθηκε σε αυτές το 1898 και πήρε το καθεστώς της 50ής κατά σειρά πολιτείας στις 21 Αυγούστου του 1959. Πρωτεύουσά της πολιτείας είναι η Χονολουλού και βρίσκεται 3.700 χλμ. δυτικά των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 1778 έως περί το 1898, η Χαβάη ήταν επίσης γνωστή με το όνομα Νήσοι Σάντουιτς. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε γνωστή εξαιτίας του Περλ Χάρμπορ, του λιμανιού στο οποίο σημειώθηκε η ιαπωνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ. Σταδιακά έγινε γνωστή για το χορό «χούλα χουπ» και γενικά ως τουριστικό θέρετρο. Η Χαβάη είναι τόπος καταγωγής του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου που εξελέγη στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

χλωρίδα και πανίδα

  Επειδή τα νησιά της Χαβάης απέχουν από άλλους οικοτόπους, πιστεύεται ότι η ζωή έφτασε εκεί από τον άνεμο, τα κύματα (δηλαδή από τα ωκεάνια ρεύματα) και τα φτερά (δηλαδή πουλιά, έντομα και όποιους σπόρους μπορεί να έχουν φέρει στα φτερά τους). Αυτή η απομόνωση, σε συνδυασμό με το διαφορετικό περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένων των ακραίων υψομέτρων, των τροπικών κλιματικών συνθηκών και των άγονων ακτών) επέτρεψε την εξέλιξη της νέας ενδημικής χλωρίδας και πανίδας. Η Χαβάη έχει περισσότερα απειλούμενα είδη και έχει χάσει ένα υψηλότερο ποσοστό των ενδημικών ειδών από οποιοδήποτε άλλο κράτος των ΗΠΑ. Ένα ενδημικό φυτό, η Brighamia, απαιτεί τώρα επικονίαση με το χέρι επειδή ο φυσικός επικονιαστής θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί. Τα δύο είδη της Brighamia-B.rockii και B. insignis – αντιπροσωπεύονται στην άγρια ​​φύση από περίπου 120 μεμονωμένα φυτά. Για να εξασφαλίσουν ότι αυτά τα φυτά θέτουν σπόρους, οι βιολόγοι βγάζουν κάτω από γκρεμούς 3.000 ποδιών (910 μ.) Για να βουρτίσουν τη γύρη πάνω στα στίγματα τους. Τα υφιστάμενα κύρια νησιά του αρχιπελάγους ήταν πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού για λιγότερα από 10 εκατομμύρια χρόνια. ένα τμήμα του χρόνου βιολογικός αποικισμός και εξέλιξη έχουν συμβεί εκεί. Τα νησιά είναι γνωστά για την περιβαλλοντική ποικιλομορφία που παρατηρείται στα ψηλά βουνά μέσα σε ένα πεδίο εμπορικών ανέμων. Σε ένα μόνο νησί, το κλίμα γύρω από τις ακτές μπορεί να κυμαίνεται από ξηρά τροπικά (λιγότερο από 20 ίντσες ή 510 χιλιοστά ετήσια βροχόπτωση) σε υγρό τροπικό? στις πλαγιές, τα περιβάλλοντα κυμαίνονται από τροπικά τροπικά δάση (πάνω από 200 ίντσες ή 5.100 χιλιοστά το χρόνο), μέσα από εύκρατο κλίμα, σε αλπικές συνθήκες με κρύο, ξηρό κλίμα. Το βροχερό κλίμα επηρεάζει την ανάπτυξη του εδάφους, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαπερατότητα του εδάφους, επηρεάζοντας τη διανομή των ρευμάτων και των υγροτόπων.

Γεωλογία

Τα νησιά της Χαβάης σχηματίστηκαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα που ξεκίνησε σε μια υποθαλάσσια πηγή μάγμα που ονομάζεται hotspot της Χαβάης. Η διαδικασία συνεχίζει να χτίζει νησιά. η τεκτονική πλάκα κάτω από ένα μεγάλο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού κινείται συνεχώς βορειοδυτικά και το καυτό σημείο παραμένει στάσιμο, δημιουργώντας αργά νέα ηφαίστεια. Λόγω της θέσης του hotspot, όλα τα ενεργά ηφαίστεια της γης βρίσκονται στο νότιο μισό του νησιού της Χαβάης. Το νεότερο ηφαίστειο, το Lō’ihi Seamount, βρίσκεται νότια της ακτής της Νήσου Χαβάης. Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη έξω από το νησί της Χαβάης σημειώθηκε στο Haleakalā στο Μάουι πριν από τα τέλη του 18ου αιώνα, πιθανώς εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα. Το 1790, η Kīlauea εξερράγη. ήταν η πιο θανατηφόρη έκρηξη που ήταν γνωστό ότι συνέβη στη σύγχρονη εποχή σε ό, τι είναι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έως 5.405 πολεμιστές και οι οικογένειές τους που έρχονται στην Kīlauea σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η επακόλουθη διάβρωση δημιούργησαν εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά. Το νησί της Χαβάης έχει το δεύτερο υψηλότερο σημείο μεταξύ των νησιών του κόσμου. Στις πλευρές των ηφαιστείων, η αστάθεια της κλίσης έχει προκαλέσει επιζήμιους σεισμούς και συναφή τσουνάμι, ιδιαίτερα το 1868 και το 1975. Οι απόκρημνοι βράχοι έχουν δημιουργηθεί από καταστροφικές χιονοστιβάδες στις βυθισμένες πλευρές των ηφαιστείων των ωκεάνιων νησιών. Το Kīlauea ξέσπασε τον Μάιο του 2018, ανοίγοντας 22 διάκενα σχισμών στην Ανατολική ζώνη του Rift. Τα κτήματα Leilani Estates και Lanipuna Gardens βρίσκονται σε αυτό το έδαφος. Η καταστροφή επηρέασε τουλάχιστον 36 κτίρια και αυτό σε συνδυασμό με τις ροές λάβας και τους καπνούς διοξειδίου του θείου απαιτούσαν την εκκένωση περισσότερων από 2.000 κατοίκων από τις γειτονιές.