Φλόριντα

Φλόριντα ή Φλόριδα[3][4] (αγγλικά: State of Florida), είναι μια νότια πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι γνωστή με το προσωνύμιο Sunshine State (Ηλιόλουστη Πολιτεία). Το όνομα Φλόριδα προέρχεται από την ισπανική λέξη φλορίδα, που σημαίνει ανθισμένη. Έχει έκταση 170.312 τ.χλμ.[1] και πληθυσμό 21.993.000 κατοίκους (εκτίμηση 2020)[5].

ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως η Φλόριντα ήταν κατοικημένη χιλιάδες χρόνια πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι. Οι μεγαλύτερες από τις ιθαγενείς φυλές ήταν οι Καλούσα, Τεκουέστα, Τιμουκάν, και οι Τοκομπάγκο. Ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν, ονόμασε τη νέα αυτή γη προς τιμήν της Κυριακής του Πάσχα, στις 2 Απριλίου του 1513, που από τους Ισπανούς ονομάζεται «Αγία Ημέρα των Λουλουδιών».[6] Έκτοτε, η περιοχή αυτή έμεινε γνωστή ως «η Ανθισμένη» (La Florida). Κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι εγκατέστησαν αποίκους στη Φλόριντα με μεικτά αποτελέσματα. Η Ισπανική Πενσακόλα ιδρύθηκε από το Δον Τριστάν ντε Λούνα ως την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία των σύγχρονων ΗΠΑ το 1559. Το 1565 ο Πέδρο Μενέντεζ ντε Αβιλές ίδρυσε τον Άγιο Αυγουστίνο, την πρώτη μόνιμη ευρωπαϊκή αποικία. Οι δύο αυτές πόλεις στη συνέχεια θα γίνουν οι πρωτεύουσες των Βρετανικών και Ισπανικών αποικιών της Ανατολικής και Δυτικής Φλόριντα. Η έκταση της Φλόριντα συρρικνώθηκε με την ίδρυση Βρετανικών αποικιών στο βορρά και Γαλλικών στη δύση. Ο έλεγχος περιοχών της Φλόριντα πέρασε από την Ισπανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Τελικά η Ισπανία έδωσε τη Φλόριντα στις ΗΠΑ με τη Συνθήκη Άνταμς-Ονίς το 1819, ως αντάλλαγμα την εγκατάλειψη κάθε δικαιώματος προς το Τέξας από τις ΗΠΑ. Στις 3 Μαρτίου του 1845, η Φλόριντα έγινε η 27η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[7] Στις 10 Ιανουαρίου του 1861, η Φλόριντα αποσχίσθηκε από τις ΗΠΑ και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των Συνομοσπόνδων Πολιτειών της Αμερικής (στην ελληνική αρθρογραφία αναφέρονται και ως Νότιες πολιτείες) και στις 10 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου έγινε και επίσημα μέλος. Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, επανασυνδέθηκε με τις ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου του 1868.[8] Έως τα μέσα του 20ού Αιώνα, η Φλόριντα ήταν η πιο αραιοκατοικημένη πολιτεία του Νότου. Σήμερα, είναι η όγδοη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ (3η μεγαλύτερη σε πληθυσμό),[9] και η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη στο Νότο.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η βασική δομή, οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες και η λειτουργία της Κυβέρνησης της Πολιτείας της Φλόριντα καθορίζονται από το Σύνταγμα της Φλόριντα, που επίσης θέτει τα θεμέλια της βασικής νομοθεσίας της πολιτείας και εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Η κυβέρνηση της πολιτείας απαρτίζεται από τρεις ξεχωριστές εξουσίες: τη δικαστική, τη νομοθετική και την εκτελεστική. Το Κοινοβούλιο της Φλόριντα ορίζει τους νόμους που θέτει σε εφαρμογή ο Κυβερνήτης της Φλόριντα με την υπογραφή του. Το Κοινοβούλιο της Φλόριντα, απαρτίζεται από 40-μελή Γερουσία και βουλή με 120 μέλη. Παρόλο που η Φλόριντα, παραδοσιακά πρόσκειται στο Δημοκρατικό κόμμα, τα τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού έχει φέρει και πολλούς που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει πλέον μοιραστεί ο πληθυσμός ισοδύναμα μεταξύ των δυο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι Ρεπουμπλικανικοί έχουν κερδίσει τις τελευταίες κυβερνητικές εκλογές και έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της πολιτείας.