Ο Ανδριάντας στην πλατεια παρκου

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του Έλληνα <<Τσολιά>>, είναι έργο του γλύπτη Νίκου Περαντινού , έχει ύψος 3 μέτρα και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 4 Οκτωβρίου 1964 , επί δημαρχίας Απόστολου Κουνούπη .                                                                  Ο Νίκος Περαντινός , ένας από τους  σημαντικότερους γλύπτες της γενιάς του `30  σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας . Αποφοιτώντας , του απονεμήθηκε το Χρυσοβέργειο βραβείο . Λίγο πριν πεθάνει , η Ακαδημία Αθηνών  στις 23 Μαρτίου του 1991 , του απένειμε το <<Αριστείο Γλυπτικής>>.

Μέχρι το 1881 η Στερεά Ελλάδα αποτελούσε τα σύνορα της Ελλάδας . Έτσι σχηματίστηκε για την εθνική άμυνα τακτικός στρατός και μονάδες ευζώνων . Στον εικοστό  αιώνα οι μονάδες ευζώνων (με κορυφαίο το 5/42 Σύνταγμα της Λαμίας ) με την εξαιρετική εθνική δράση τους έγιναν επίλεκτες και έφτασαν στα όρια του θρύλου

Η ιδέα για τον ανδριάντα ήταν από παλιά στο μυαλό  πολλών . Έπρεπε να τιμηθεί  ο ήρωας πολεμιστής από την Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία , με την χαρακτηριστική Εθνική φορεσιά του τόπου μας , τη φουστανέλα , το φέσι και τα τσαρούχια την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 1964 , στις 11 πμ έγιναν τα αποκαλυπτήρια στην πλατεία Βασιλέως Κων/νου  (πλατεία πάρκου).