ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

last_samuraiΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΑΜΟΥΡΑΙ

Ο κινηματογράφος ή αλλιώς 7η Τέχνη αποτελεί ένα δημοφιλές είδος ψυχαγωγίας και αποτελεί την πρώτη επιλογή πολλών ανθρώπων .Σας προτείνουμε την παρακάτω ταινία η οποία μας συγκίνησε με το θέμα της. Η ιστορία εξελίσσεται κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην Ιαπωνία. Είναι ταινία δράσης με έντονο χαρακτήρα. Ένας αμερικανός λοχαγός, ο οποίος είναι ο κεντρικός ήρωας της ταινίας καταλήγει στο πλευρό των Σαμουράι και αγωνίζεται για τα ιδανικά τους μέχρι τέλους.

     Ο Λοχαγός Νέιθαν Άλγκρεν δεν έχει τίποτα άλλο στην ζωή του από τις μάχες των παλιών καιρών τότε που ριψοκινδύνευε τη ζωή του. Τώρα δεν έχει άλλο σκοπό στην ζωή του, καθώς οι μάχες εναντίων των ινδιάνων απέτυχαν. Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Ιαπωνία, ένας άλλος αρχηγός, ο Κατσουμότο, βλέπει τη ζωή του να καταρρέει από την επήρεια της μοντέρνας δύσης.

     Ο Άλγκρεν συμφωνεί να πάει στην Ιαπωνία για να εκπαιδεύσει τον αυτοκρατορικό στρατό για τη μάχη κατά των Σαμουράι. Όμως λόγω του απροετοίμαστου στρατού οι σαμουράι κερδίζουν τη μάχη και ο Άλγκρεν αιχμαλωτίζεται από τον Κατσουμότο. Σε αυτό το σημείο οι δρόμοι των δύο πολεμιστών συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο Άλγκρεν αντιστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις αλλά τελικά νικήθηκε και αναγκάστηκε να μείνει στον καταυλισμό των Σαμουράι. Λόγω της γενναιότητας που επέδειξε του επέτρεψαν να φύγει όταν περάσει ο χειμώνας. Με την πάροδο του χρόνου ενσωματώθηκε στο καθημερινό πρόγραμμά τους και έμαθε την πολεμική τους τεχνική. Όταν  έλιωσαν οι πάγοι μπόρεσε να επιστρέψει στον αυτοκράτορα, όμως είχε δεθεί πολύ με τους Σαμουράι. Όταν ο Άλγκρεν έφτασε συνέλαβαν τον Κατσουμότο. Τότε ο Άλγκρεν μαζί με τέσσερις Σαμουράι πήγαν να τον ελευθερώσουν. Όμως ένας από τους τέσσερεις, ο γιος του Κατσουμότο, δεν τα κατάφερε στη μάχη. Τότε γύρισαν πίσω και ετοιμάζονταν για την τελική αναμέτρηση εναντίον του αυτοκράτορα που ήθελε να τους υποτάξει. Η μάχη έγινε σε ένα οροπέδιο, όπου ο στρατός του αυτοκράτορα είχε πλεονέκτημα καθώς μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα εξελιγμένα πολεμικά όπλα, τα χόβιτζερ. Οι Σαμουράι αν και ήταν αριθμητικά σε μειονεκτική θέση έπεσαν γενναία. Ο Άλγκρεν ήταν ο μόνος επιζών.

     Τελικά η θυσία των Σαμουράι και το θάρρος που επέδειξαν στη μάχη, κατάφεραν να αλλάξουν τη γνώμη του αυτοκράτορα και να τον κάνουν να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη μοντέρνα κοινωνία.


ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  2003

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Zwick

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Ken Watanabe (Katsumoto) Tom Cruise (Nathan Algren) William Atherton (Winchester Rep) Chad Lindberg (Winchester Rep Assistant) Ray Godshall Sr. (Convention Hall Attendee) Billy Connolly (Zebulon Gant) Tony Goldwyn (Colonel Bagley) Masato Harada (Omura) Masashi Odate (Omura\’s Companion) John Koyama (Omura\’s Bodyguard)

Οι μαθητές του Β3,
Mιχαηλίδης Στέφανος,
Μπέλλος Ιωάννης


«ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ»

Στα πλαίσια της ενότητας «Τα φύλα στη λογοτεχνία» του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθητές της Α΄ Λυκείου παρακολούθησαν πρόσφατα την ταινία «Περηφάνια και Προκατάληψη», κινηματογραφική απόδοση του ομώνυμου βιβλίου της Τζέιν Όστεν που πρωτο-δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 1813… περισσότερα

Νίκου Αθανάσιος, Α’ Λυκείου


«BEN HUR»

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Βιωματικές δράσεις» αναζητήσαμε κινηματογραφικές βραβευμένες ταινίες της δεκαετίας ’50-’60.Μία από τις ταινίες της περιόδου αυτής, η οποία πραγματικά «σάρωσε» στα βραβεία Όσκαρ είναι η αμερικάνικη επική ταινία Ben-Hur. Η ταινία είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό καθώς λόγω του θρησκευτικού περιεχομένου της, προβάλλεται στα τηλεοπτικά κανάλια κάθε χρόνο την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Top