ΜARTINSTAG – Το έθιμο με τα φαναράκια

Από τον εκπαιδευτικό Γερμανικών (ΠΕ07) του σχολείου μας, κ. Χρήστο Γκαγκάνη, και τους/τις μαθητές/τριές του

     Σας καλωσορίζουμε στο μάθημα των Γερμανικών για να σας παρουσιάσουμε ένα γερμανικό Έθιμο που γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου ,την ημέρα του Αγίου Μαρτίνου.

     Την ημέρα  του Αγίου Μαρτίνου  οι μαθητές με τα φαναράκια τους στο χέρι   τραγουδάνε ένα τραγούδι που λέγεται LATERNE,  δηλαδή ΦΑΝΑΡΑΚΙ, και  μεταφέρουν στις γειτονιές το μήνυμα του Αγίου που είναι, να μοιράζεσαι και να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

BASTELN

     Γεννήθηκε στην Ουγγαρία και όταν ηταν 15 χρονών έγινε Ρωμαίος στρατιώτης. Στα 18 του βαφτίστηκε Χριστιανός.Ο μύθος λέει ότι μια κρύα μέρα το χειμώνα..και ενώ επέστρεφε στο σπίτι του με το άλογο του,συνάντησε στον δρόμο του έναν φτωχό που κρύωνε και σταμάτησε…κατέβηκε..έκοψε με το σπαθί του τον μισό  κόκκινο μανδύα..και τον  σκέπασε. Εκείνο το βράδυ παρουσιάστηκε στον ύπνο του Μαρτίνου ο Χριστός, ντυμένος με έναν κόκκινο μανδύα και έλεγε στους  Αγγέλους που τον ακολουθούσαν : «κοιτάξτε..ο ΜΑΡΤΙΝΟΣ  με έντυσε με αυτόν τον μανδύα» Μετά από αυτό  ο Μαρτίνος έγινε μοναχός και χάρισε όλα τα του τα υπάρχοντα στους φτωχούς.

LATERNEN

     Ο Άγιος Μαρτίνος  δίδαξε μέσω της ιστορίας του ,το νόημα της συμπαράστασης και στήριξης αυτών που το έχουν ανάγκη. Eνα μήνυμα που είναι πολύ επίκαιρο στις μέρες μας. Τα λόγια του και οι πράξεις του έχουν μεγαλύτερη σημασία  τώρα που υπάρχει  οικονομική κρίση , πυρκαγιές , πλημμύρες   και  εκατοντάδες πρόσφυγες  έρχονται στην χώρα μας  μας και έχουν την ανάγκη μας.

ΥΠΟΣΤΕΓΟ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης