Συμμετοχή του 1ου ΔΣ Ιαλυσού στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο, First® Lego® League Explore, 26/2/2022 στην αίθουσα Ροδίνι.

Το σχολείο συμμετείχε με δύο ομάδες από το τμήμα Δ2 στην κατηγορία Explore, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού πληροφορικής. Η συγκεκριμένη κατηγορία σαν θέμα πρόκλησης για φέτος είχε το CARGO CONNECT. Δηλαδή τις μεταφορές φορτίων:

«Οι μεταφορές μας οδηγούν προς τα εμπρός, επηρεάζοντας τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο και μας καθιστούν όλους πιο διασυνδεδεμένους παγκοσμίως. Οι ομάδες έχουν τη δύναμη να επαναπροσδιορίσουν μια πορεία προς τα εμπρός και να εφεύρουν το μέλλον των μεταφορών. Καθώς προστίθενται περισσότερες απαιτήσεις στα συστήματα μεταφοράς, οι ομάδες θα πρέπει να ξανασκεφτούν πως μεταφέρεται το φορτίο από περιοχή σε περιοχή.»

Πηγή: αρχείο παρουσίασης διοργανωτών κατά τις επιμορφωτικές συναντήσεις του εκπαιδευτικού πληροφορικής.

Πριν το διαγωνισμό, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των ομάδων και  με τη βοήθεια και καθοδήγηση του εκπαιδευτικού πληροφορικής:

1. Οι δύο ομάδες ερεύνησαν την πρόκληση σχετική με ένα ρεαλιστικό πρόβλημα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν τη λύση τους δουλεύοντας ομαδικά.

2. Χρησιμοποιώντας το LEGO® Education WeDo 2.0, αφού πρώτα εξασκήθηκαν σε βασικές ρομποτικές κατασκευές, έμαθαν να προγραμματίζουν το μοντέλο τους να κινείται και να είναι διαδραστικό με τη χρήση αισθητήρων.

3. Στις τελευταίες συναντήσεις των ομάδων, τα παιδιά δημιούργησαν τις αφίσες τους όπου εκφράστηκαν αποτυπώνοντας το ταξίδι των ομάδων στην εκπαιδευτική ρομποτική και στην συγκεκριμένη πρόκληση.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι κριτές (reviewers) επισκέφθηκαν κάθε ομάδα για να ακούσουν και να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα μοντέλα που κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν οι ομάδες. Τα παιδιά εξήγησαν πώς ο κώδικας τους κάνει τα μοντέλα να κινούνται και μίλησαν για όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην εκπαιδευτική ρομποτική και για την συγκεκριμένη πρόκληση. Επίσης παρουσίασαν τις αφίσες τους εξηγώντας αυτά που είχαν συμπεριλάβει.

Στις ομάδες απονεμήθηκαν βραβεία και βεβαιώσεις συμμετοχής.

Ονόματα ομάδων, μέλη και βραβεία:

Όνομα ομάδας: Cylons

Μέλη ομάδας (αλφαβητικά):

 Μπαριανός Μιχαήλ, Τσαβαρής Δωριέας, Χατζηστρατή Νικολέτα Μιχαέλα

Βραβείο: ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Τι είναι το βραβείο ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ σύμφωνα με το έγγραφο από τον φορέα διοργάνωσης: «Η ομάδα παρουσίασε δημιουργικότητα και καινοτομία μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής του μοντέλου τους.»

 cylons1

cylons22

cylons3

Όνομα ομάδας: Roboteam

Μέλη ομάδας (αλφαβητικά):

Μουτάφης Γεώργιος, Παναγιωτίδης Χρήστος,

Τσανάι Αντζελίνα, Χατζηπαυλής Θεμιστοκλής

Βραβείο: ΑΦΙΣΑΣ

Τι είναι το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΦΙΣΑΣ σύμφωνα με το έγγραφο από τον φορέα διοργάνωσης: «Η ομάδα έδειξε δημιουργικότητα στη κατασκευή της αφίσας της ομάδας και εξήγησαν ξεκάθαρα τι είχαν μάθει από το ταξίδι τους μέσω της συμμετοχής τους στο First Lego League Explore.»

roboteam22

roboteam3

roboteam4

Και οι δύο ομάδες τα πήγαν εξαιρετικά στις ρουμπρίκες αξιολόγησης των κριτών.

Ο διαγωνισμός First Lego League διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό EduAct: www.eduact.org και https://firstlegoleague.gr.

Ο εξοπλισμός ρομποτικής που χρησιμοποιήθηκε υπήρχε ήδη στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου ενώ τα δύο θεματικά σετ  CARGO CONNECT προσφέρθηκαν στο εργαστήριο από την κα Άννα Χατζημάρκου.

vraveusi_roboteam

 

Ο εκπαιδευτικός πληροφορικής,

Θεόδωρος Κούτρης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης