Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 στην Κορινθία

Επιμέλεια κειμένου από τον κ. Γιάννη Μπάρτζη δρ.φ. Πρόεδρο της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων

Το 1821 στην Κόρινθο ήταν η έδρα της μητρόπολης και η κατοικία του μητροπολίτη. Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους ήταν ο Κύριλλος Β΄ (1819-1836).
Η Μητρόπολη Κορίνθου είχε και μια επισκοπή, την Επισκοπή Δαμαλών, από το Σοφικό έως την Τροιζήνα, με τον επίσκοπο Ιωνά. Και οι δύο ιεράρχες έλαβαν ενεργό μέρος στον εθνικό Αγώνα.
Από το 1456 που πέρασαν οι Τούρκοι του Πορθητή Μωάμεθ τον Ισθμό έως το 1821 είναι μια μακρά περίοδος σκλαβιάς για τον τόπο μας. Η Κόρινθος υπέστη αυτό το μαρτύριο επί 334 χρόνια, με μια ενδιάμεση περίοδο 31 χρόνων κατάκτησης από τους Ενετούς (Βενετοκρατία 1684 έως 1715).
Οι ζυμώσεις για την Επανάσταση βρήκαν την Κορινθία με σημαντικότερες κεφαλές: τα αδέρφια Νοταράδες (Πανούτσο, Γιάννη, Σωτήρη και Αντρίκο), τον Θεοχαράκη Ρέντη, τον μητροπολίτη Κύριλλο και τον Οθωμανό προύχοντα Κιαμήλ μπέη, γέννημα θρέμμα Κορίνθιο, “Γερλίσιο Τούρκο” όπως τους έλεγαν τους γηγενείς Οθωμανούς. Οι σχέσεις των Γερλίσιων με τον ντόπιο πληθυσμό ήταν πιο οικείες, ενώ με τις αρχοντικές χριστιανικές οικογένειες είχαν αναπτύξει συνεργασίες και σχέσεις φιλίας και αλληλοϋποστήριξης. …

enarxi_epanastasis_1851_korinthia

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης