» Μέσα σε μία καρδιά «

20160208_101850

Η Άννα Κοκκίνου μιλά  για το μεγάλο βήμα που έκανε στην ζωή της σαν συγγραφέας στο περιοδικό του 1ου ΕΠΑΛ Aμαλιάδας.

 

Άννα Κοκκίνου. Μια γυναίκα ευχάριστη,δημιουργική, δυναμική που προσπαθεί να πραγματοποιήσει κάθε της όνειρο! Και καταφέρνει να γράψει το πρώτο της βιβλίο!

Γεννήθηκε  το 1970 στην Αθήνα,έμεινε εκεί μέχρι τα 25 της χρόνιας που τελείωσε τις σπουδές της, όμως αργότερα οι ανάγκες για δουλειά την έφεραν στην επαρχία.

Το 1997 διορίστηκε στην Αμαλιάδα και από τότε μένει εκεί επειδή παντρεύτηκε και έκανε μια τετραμελή οικογένεια!

Η ειδικότητα της αφορά την ενεργειακή τεχνολογία,δηλαδή έχει να κάνει καθαρά με θέματα ενέργειας και όχι τόσο με αυτό που διδάσκει σαν ηλεκτρολόγος στο 1o  ΕΠΑΛ  Αμαλιάδας.

 

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τις μαθήτριες Κόλλια Κατερίνα και Σπεντζάρη Κατερίνα.

Με τις φωτογραφίες  βοήθησε  ο Αναγνωστόπουλος Φώτης .

 

I.            Το επάγγελμα σας, σας βοήθησε στο να ασχοληθείτε με τον ρόλο του συγγραφέα;

Ίσως έμμεσα, οι περισσότεροι όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο μου  με ρώτησαν πως  πήρα μία τέτοια απόφαση να εκτεθώ δημόσια μέσα από αυτά που γράφω. Θεωρώ πως κάθε εκπαιδευτικός κάθε μέρα εκτίθεται και είναι πιο δύσκολο όταν σε κρίνουν οι μαθητές ζωντανά παρά όταν σε κρίνει κάποιος μέσα από ένα βιβλίο

II.            Πως συμβαδίζουν αυτά τα δύο επαγγέλματα (ηλεκτρολόγου-συγγραφέα);

Έχουμε μέσα μας όλοι αρκετή δύναμη και αρκετά ενδιαφέροντα, οι άνθρωποι         δεν είναι μονοδιάστατοι, μπορούν να μας αρέσουν αρκετά πράγματα και από τη φύση μας να είμαστε καλοί σε αυτά!

III.            Το βιβλίο σας ονομάζεται ¨ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ¨ , πείτε μας δύο λόγια για την ιστορία του.

Είναι πιο πολύ κοινωνικό, περιλαμβάνει μέσα έρωτα, καθημερινότητα, παράδοση. Είναι γραμμένο με πολλές εικόνες από την Μάνη και από την Αθήνα. Αναφέρεται στα ήθη και έθιμα της Μάνη και γενικά της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα η ηρωίδα στέλνει ένα μήνυμα πως ότι και να μας συμβεί στη ζωή μπορούμε να το αντέξουμε, γιατί όλα χωράνε μέσα στην κάρδια μας και έχουμε την δύναμη να αντέχουμε και να προχωράμε. Η γνώμη μου είναι πως έχει ένα αισιόδοξο μήνυμα.

IV.            Τι σας έδωσε την έμπνευση  για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Με οδήγησε σε αυτό η ζωή και η καθημερινότητα, πράγματα και εικόνες που συμβαίνουν γύρω μας.

V.            Είναι δύσκολη η διαδικασία της συγγραφής;

Πρώτα απ” όλα είναι πολύ χρονοβόρο και από την άλλη είναι και ψυχοφθόρο γιατί κάποια στιγμή ταυτίζεσαι με τους ήρωες και ενώ είσαι καλά να πονάς γιατί πονά ο ήρωας που έχεις.

 

20160208_101924

 

VI.            Νιώσατε ποτέ ότι σας τελείωσαν οι ιδέες, πως δεν θα καταφέρετε να τελειώσετε το βιβλίο σας;

Όχι…γενικά νιώθω πάντα ότι μου τελειώνει ο χρόνος και ότι αυτό που κάνω δεν προλαβαίνω να το τελειώσω.

VII.            Ταυτίζεστε με την ηρωίδα και την ιστορία της;

Ένα κομμάτι του βιβλίου αφορά τις προσωπικές μου εμπειρίες, αλλά ουσιαστικά είναι μυθοπλασία.

VIII.   Είχατε άλλους συγγραφείς ως πρότυπο; Αντλήσατε ιδέες μέσα από αυτούς και τα έργα τους;

Υπάρχει ένας συγγραφέας ο Γιώργος Πολυράκης που είναι χειρούργος αγγειολόγος και έχει γράψει και πάρα πολλά βιβλία. Πριν από χρόνια είχαμε κάνει μια εργασία για αυτό ότι όταν θέλεις κάτι μπορείς να το πετύχεις και μπορείς να κάνεις και δύο πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι ένιωσα και εγώ πως μπορώ να είμαι και καθηγήτρια και να κάνω και κάτι άλλο αφού το θέλω και μου αρέσει!

IX.            Ποια είναι η πορεία ενός βιβλίου μέχρι να εκδοθεί;  ποιες οι δυσκολίες  μέχρι να εκδοθεί;

Τώρα πια στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο το οικονομικό πρόβλημα που συνήθως δεν εκδίδονται βιβλία, ή όταν φτάσεις να το εκδόσεις πολλές φόρες το κάνεις με δικά σου έξοδα και έπειτα περιμένεις να περάσουν 5-10 χρόνια και ίσως πάρεις κάποια πνευματικά δικαιώματα. Εκτός και αν είσαι κάποιος φτασμένος ήδη συγγραφέας και έχεις υπογράψει συμβόλαιο και τότε θα είναι λίγο πιο εύκολη η κατάσταση αν έχεις ξεκινήσει είδη και είσαι εκεί. Για έναν καινούργιο θέλει πρώτα πάρα πολύ ψάξιμο, όλοι οι εκδοτικοί οίκοι θα σου πουν τα καλύτερα αλλά μπορεί να μην στο εκδώσουν η να περάσει αρκετός καιρός για να στο βγάλουνε, έτσι ώστε οι περισσότεροι νέοι να καταλήγουν σε οίκους που πληρώνεις για να στο εκδόσουν.

Πριν λίγο καιρό είχε γίνει μια παρουσίαση στον Πύργο για να πνευματικά δικαιώματα, όλοι πιστεύουν πως όταν γράφεις ένα βιβλίο γίνεσαι πλούσιος  όμως δεν είναι έτσι, γιατί ένας συγγραφέας δεν μπορεί να ξέρει πόσα βιβλία έχουν πουληθεί, αυτό το ξέρει μόνο ο εκδοτικός οίκος του.

 

20160208_101926

X.            Ποια είναι τα συναισθήματα σας κατά την ολοκλήρωση του βιβλίου;

Όπως όταν γέννησα το παιδί μου! Ήταν σαν να έκανα ένα τρίτο παιδί και κάπως έτσι είναι μέσα στο μυαλό μου. Νιώθω λίγο άβολα που δεν έχω πάει σε άλλες πόλεις να κάνω παρουσιάσεις για το βιβλίο λόγω έλλειψης  χρόνου, άλλα προηγούνται τα πραγματικά μου παιδιά.

XI.            Σας υποστήριξε η οικογένεια σας όταν κάνατε αυτό το μεγάλο βήμα;

Ναι. Αλλά δεν περίμεναν ότι θα ήταν κάτι που θα άρεσε τόσο. Ήξεραν βέβαια οτι είμαι καλή σε αυτό αλλά είχαν τις αμφιβολίες  τους. Αφού κυκλοφόρησε το βιβλίο και έπειτα άκουγαν καλά λόγια και είδαν ότι άρεσε τότε άλλαξαν.

XII.            Έχετε έτοιμη την επομένη ιστορία που θα γράψετε και ποιο είναι το θέματα της;

Έχω έτοιμη την ιστορία. Είναι πάλι με την κοινωνία μας και οι στιγμές και οι εικόνες θα είναι από την Αμαλιάδα, λόγω του  ότι δεν ταξιδεύω πολύ για να έχω εικόνες και από άλλες περιοχές.

XIII.     Άλλαξε η ζωή σας μετά το βιβλίο σας; Σας αντιμετώπιζαν διαφορετικά;

Όχι ιδιαίτερα, ήταν δυο  τρεις φόρες που ξαφνικά έγινα αναγνωρίσιμη.

Δεν περίμενα τίποτα παραπάνω, ήμουν έτοιμη ήξερα ότι το είχα γράψει και ήταν έτοιμο να βγει.  Από εκεί και πέρα αν θα πήγαινε καλά ή όχι δεν ήταν το πρώτο που σκεφτόμουν. Απλά ένιωσα πως είναι έτοιμο και πρέπει να εκδοθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top