Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

prince3

Πριν από έξι χρόνια, όταν ο Διευθυντής του σχολειού μας κ. Δούλος Επαμεινώνδας μαζί με την υποδιευθύντρια την κ. Λιάκου δημιούργησαν την ιστοσελίδα του σχολειού μας του 1ου γυμνασίου Αιγίου, επέλεξαν ως σύμβολο του σχολείου το «Μικρό Πρίγκιπα». Σε κείμενο που ο ίδιος συνέταξε και ανέβασε στην ιστοσελίδα αυτή, εξηγεί τους λόγους τις επιλογής αυτής. Μια επιλογή που ολόθερμα έτυχε αποδοχής τόσο από τους καθηγητές όσο και από τους συμμαθητές μας. Ο ίδιος αναφέρει:

Υιοθετήσαμε ως σύμβολο του σχολείου μας το “μικρό πρίγκιπα”

… γιατί εκφράζει αντιπολεμικό μήνυμα και προβάλλει την ανάπτυξη της φιλίας, της αγάπης και της συνεργασίας σ” έναν κόσμο ειρηνικής συνύπαρξης

… γιατί δείχνει τον δρόμο της μετάβασης από τον κόσμο της αθωότητας και παιδικότητας στον κόσμο της συνειδητοποίησης και της ωριμότητας

… γιατί συμβολίζει την πορεία προς τη γνώση και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας, μέσω της κοινωνικοποίησης σ” ένα περιβάλλον ανεκτικότητας, αγάπης και ζεστασιάς

… γιατί τα παιδιά μας αποτελούν τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες της ζωής μας και οφείλουμε το σχολείο μας να αποτελέσει τον ευχάριστο, γόνιμο και χαρούμενο χώρο για τη διαμόρφωση υγιών προσωπικοτήτων, με εσωτερικές αντιστάσεις απέναντι στα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας.

 

Καλώς ήλθατε στο Δικτυακό τόπο του 1ου Γυμνασίου Αιγίου

 

Έτσι λοιπόν εμείς συμφωνούμε απόλυτα με τα λόγια του διευθυντή μας και με τη σειρά μας πιστεύουμε ότι ο Μικρός Πρίγκιπας συμβολίζει την παιδική γλυκύτητα και αγνότητα. Είναι αυτός που προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του, να κατανοήσει τους ανθρώπους και να βιώσει το μαγικό νόημα της ζωής, της φιλίας και της αγάπης. Μας δείχνει την τεράστια δίψα των παιδιών για μάθηση αλλά και την υπομονή που κατέχουν. Ακόμη μας οδηγεί στην συγκεκριμένη διαδικασία που φέρνει ευφορία ψυχής, απόλαυση και δίνει στην ζωή νόημα και ομορφιά. Ο Μικρός Πρίγκιπας απομακρύνει τα συναισθήματα σύγκρουσης, δηλαδή την απομόνωση, το φόβο και την αβεβαιότητα και τα ανακουφίζει με την οικεία ομιλία και την αγάπη. «Μόνο με την καρδιά βλέπεις σωστά, το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια». Αυτή είναι η λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, μια λύση που ο άνθρωπος και ειδικότερα οι μεγάλοι αδυνατούν να δουν. Τα μάτια μάς ξεγελούν. Ο Μικρός Πρίγκιπας μόνο έτσι μπορεί να γίνει κατανοητός. Για αυτό είναι βέβαιο ότι συνεχίζει να ζει και ανά πάσα στιγμή θα εμφανιστεί όπως τον περίμενε και ο ίδιος ο Εξυπερύ. Αλίμονο σε αυτούς που νομίζουν ότι πέθανε από το δηλητήριο του φιδιού. Δεν θα δουν ποτέ τον Μικρό Πρίγκιπα. Ζει για πάντα μέσα σε κάθε τριαντάφυλλο της ψυχής μας. Κι όσο το ποτίζεις ανθίζει. Όσο το εγκαταλείπεις, μαραίνεται. Μας μιλάει ακόμα εκείνη η φωνή. Η φωνή που βγαίνει από τον πλανήτη της παιδικής μας ψυχής… η φωνή που πολλές φορές, δυστυχώς, ξεχνάει ο κόσμος πως υπάρχει…

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε πως ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το ιδανικό σύμβολο για το σχολειό μας και πως μέσα σε κάθε μικρό και μεγάλο περιμένει ένα ξανθό αγοράκι χαμογελώντας, να το αναζητήσουμε. Και έτσι κλείνουμε με ένα ακόμη κείμενο του διευθυντή μας :

Ν” αλλάξουμε τον κόσμο ολόκληρο δεν μπορούμε.

 Μπορούμε όμως να κάνουμε πιο όμορφο το μικρό μας κόσμο.

 Να κάνουμε το σχολειό μας πηγή γνώσης, δημιουργίας και έκφρασης.

 Να κάνουμε το σχολειό μας μια αγκαλιά που θα ησυχάζει τους φόβους, θα σκορπά χαμόγελο, θα χτίζει όνειρα, θα μορφώνει ψυχές….

 Αν το κάνουν όλοι ίσως τελικά αλλάξει και ο κόσμος ολόκληρος….

 

 Αυτό ακριβώς είναι το όνειρο του Μικρού Πρίγκιπα, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους έως σήμερα. Αν το ακολουθήσουμε, όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Έτσι όταν νιώθεις ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου, τις αξίες σου, τους φίλους σου, όταν γενικά νιώθεις χαμένος μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητας που δεν σε αφήνει να σκεφτείς, ψάξε βαθιά μέσα σου να βρεις τον πρίγκιπά σου. Κοίταξε τον ουρανό τα μακρινά αστέρια και συλλογίσου… Αναζήτα την χαμένη σου παιδικότητα, βρες τον δρόμο σου και γλύκανε την ψυχή σου.

Τα παραπάνω δίνονται κάθε χρόνο ως ευχή από όλους τους Καθηγητές και βέβαια τον κ. Διευθυντή στους μαθητές της Γ’ Τάξης του σχολείου μας κατά τη γιορτή αποχαιρετισμού τους μαζί με ένα μικρό δώρο: το Μικρό Πρίγκιπα ως φυλαχτό, ώστε φορώντας το να τους θυμίζει τα χρόνια τους στο Γυμνάσιο.

 

ΒΑΓΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΧΑΡΗΣ, ΒΑΓΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχολιάστε

Top