ΓΙΑΓΙΑΔΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΙΑΓΙΑ:

ΑΡΝΙ ΓΙΟΥΜΟΣΤΟ (ΓΕΜΙΣΤΟ)

 Στην Μυτιλήνη (όσο παράξενο και αν σας φαίνεται) το παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο είναι το γεμιστό αρνί γεμιστό με συκώτι και ρύζι. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό του νησιού, πολύ νόστιμο, γεμάτο αρώματα, που τα έχει όλα!

Με μια δροσερή, πράσινη σαλάτα δίπλα έχουμε ένα πλήρες τραπέζι, δεν χρειαζόμαστε ούτε ορεκτικό. Η συνταγή αποτελείται από στάδια, που μπορούν να προετοιμαστούν και από πριν, δίνοντάς μας μια επιπλέον διευκόλυνση

food1

Υλικά:

 

το μισό αρνάκι από τη μέση ( νεφραμιά) και πάνω αφήνοντας έξω τα μπούτια για άλλο μαγείρεμα

 

1 μικρή συκωταριά

 

1 κούπα ρύζι για πιλάφι

 

1 ξερό κρεμμύδι

 

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

 

μπόλικα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, μέντα, άνηθος, μαϊντανός)

 

​1 ζωμό βοδινού ή κότας ψυγείου

 

2-3 λεμονόκουπες

 

αλάτι και πιπέρι

 

πατάτες για το ταψί

 

​ελαιόλαδο

 

Θα χρειαστούμε επίσης σπάγκο ειδικό για φούρνο, να μην καίγεται και ειδική μεγάλη βελόνα για κρέας

 

 

 

Ετοιμάζουμε τη συκωταριά:

 

Την πλένουμε καλά και όπως είναι ολόκληρη, τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για 10 λεπτά. Τη βγάζουμε, πετάμε το νερό και μόλις λίγο κρυώσει, την κόβουμε σε μικρά κομματάκια μεγέθους μεγάλου ζαριού.

 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

 

Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο σκεύος και προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν λίγο, προσθέτουμε τη συκωταριά και το ρύζι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σοταριστούν 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το ζωμό και 1 κούπα νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να φυλάξουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη τη γέμιση, για να έχουμε λιγότερη δουλειά την ημέρα του Πάσχα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φρέσκα μας μυρωδικά ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε ένα μπολ τη γέμιση. Πρέπει να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ πριν τη χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε το αρνί. Προσέξτε το αυτό, είναι θέμα υγείας, ποτέ δεν γεμίζουμε με ζεστή γέμιση οτιδήποτε, κρεατικό ή πουλερικό.

 

 

 

Ετοιμάζουμε το αρνί:

 

Το πλένουμε καλά και με τις λεμονόκουπες το περνάμε καλά καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Το αλατοπιπερώνουμε  και μετά γεμίζουμε την κοιλίτσα του με τη γέμισή μας με ένα κουτάλι ή με όποιο τρόπο μας βολεύει. Στη συνέχεια ράβουμε το άνοιγμα όσο καλύτερα μπορούμε χρησιμοποιώντας σπάγκο και μεγάλη βελόνα. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την ίδια δουλειά καρφώνοντας καλαμάκια για σουβλάκια.

 

Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί να το χωράει και τριγύρω σκορπάμε πατάτες καθαρισμένες αλλά ολόκληρες (για να μην λιώσουν κατά το πολύωρο ψήσιμο), τις οποίες αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και 2-3 ποτήρια νερό. Καλύπτουμε το ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200ο C τόσες ώρες όσο και το βάρος του αρνιού μας, 1 ώρα ανά κιλό. Κατά το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας και τις πατάτες να ροδίσουν.

 

Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, αφαιρούμε το σπάγκο κόβοντάς τον με ψαλίδι. Με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε πρώτα το επάνω μέρος του κρέατος αποκαλύπτοντας τη γέμιση και σερβίρουμε κρέας, γέμιση και πατάτες

 

 

ΚΥΠΡΙΑ ΓΙΑΓΙΑ :

ΟΙ ΦΛΑΟΥΝΕΣ

   Και τι πρέπει να ακολουθεί μετά από ένα απίστευτο γεύμα; Ένα απίστευτο γλυκό!

Στην Κύπρο, αντί για τσουρέκια, φτιάχνουν περισσότερο ένα Πασχαλινό παραδοσιακό γλυκό, τις  Φλαούνες, οι οποίες γίνονται με το ειδικό τυρί φλαουνας που φτιάχνεται στην Κύπρο ή αλλιώς μυζήθρα ή χαλούμι. Από προσωπική εμπειρία έχω να πω ότι είναι εκπληκτικές, και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τις δοκιμάσετε. Παρακάτω είναι η συνταγή της Γιαγιάς μου :

food2

ΥΛΙΚΑ (για 10 με 15 φλαούνες, αναλογα το size) :

Για την γέμιση

 

-         1 Κιλό Μυζήθρα

 

-         1 έως 2 συσκευασία χαλούμι

 

-         4 με πέντε αυγά

 

-         Μισό ποτήρι σιμιγδάλι

 

-         3 κουταλάκια Μπέικιν Πάουντερ

 

-         1 ποτήρι ζάχαρη

 

-         1 με 1μιση ποτήρι σταφίδες

 

-         Φρέσκος δυόσμος (ανάλογα τα γούστα)

 

-         2 βανίλιες

 

-         Λίγο μαχλεπι (προαιρετικά)

 

Για την ζύμη

-         1 με 1μιση κιλό αλεύρι

 

-         3 αυγά

 

-         Βιταμ 250 γραμμάρια

 

-         2 βανίλιες

 

-         2 κουταλάκια Μπέικιν Πάουντερ

 

-         1 κουταλάκι Μαστίχα κοπανισμένη

 

-         Χλιαρό γάλα (μέχρι να σκληρύνει η ζύμη)

 

-         1 ποτήρι ζάχαρη (προαιρετικά)

 

-         Σουσάμι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Για την ζύμη:

Βάζουμε όλα τα υλικά (έκτος από το σουσάμι)και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Όταν ομογενοποιηθεί, το ζυμωνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. ΜΜετά, ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα, βάζουμε την γέμιση και φτιάχνουμε φλαούνες στο σχήμα της αρεσκείας μας. Πριν της βάλουμε στον φούρνο, της πασπαλίζουμε με σουσάμι και κρόκο αυγού (προαιρετικά)

Tip : τις πατάμε καλά στις άκρες για να μην ανοίξουν

Της ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν

 

food3
Για την γέμιση:

Σε ένα μπολ, τρίβουμε το χαλούμι, λιώνουμε την μυζήθρα με ένα πιρούνι, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και το ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν

food4

 

ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης