ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ- Νικολέτα Κοτούμπα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ- Νικολέτα Κοτούμπα

    Παραδοσιακοί Χοροί (μέρος α’)

Αιγαίο Πέλαγος

 

Αιγαίο πέλαγος ονομάζεται η θαλάσσια περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου μεταξύ Α. Ελλάδας και Μ. Ασίας, αποκαλούμενη ενίοτε και Αρχιπέλαγος. Έχει έκταση 240.000 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 2.249 μέτρα μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων. Μεγαλύτερη πόλη του γεωγραφικού διαμερίσματος είναι η Ρόδος. Υπήρξε η κοιτίδα του Αιγαιακού πολιτισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά του προέρχεται από τον Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα, ο οποίος έπεσε και πνίγηκε στα νερά του πελάγους από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Νενητούσικος (Χίος)

Αγιά Μαρκέλλα (Χίος)

­­Πυργούσικος (Χίος)

Πηδηχτός Ρόδου (Ρόδος)

Σούστα Ρόδου (Ρόδος)

Ζερβόδεξος (Ρόδος)

Απανωμερίτης (Κρήτη)

Χοροστάσι-Ρόδο(Κρήτη)

Κεχαγιάς (Λήμνος)

Ικαριώτικος (Ικαρία) κ.α.π.

 

Ιόνιο Πέλαγος

 

Ιόνιο Πέλαγος, θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ελλάδας, βρέχει τις Ιταλικές ακτές της Καλαβρίας, της Απουλίας και της Σικελίας, προς νότο από το τμήμα της Μεσογείου μεταξύ Μάλτας και Κρήτης και προς ανατολάς από τη νότια Αλβανία και την δυτική Ελλάδα. Στο Ιόνιο πέλαγος βρίσκεται το μεγαλύτερο βάθος ολόκληρης της Μεσογείου.

Ρούγα (Κέρκυρα)

Φουρλάνα (Κέρκυρα)

Κορακιάνα (Κέρκυρα)

Μπάλος (Λευκάδα)

Λεμονία (Λευκάδα) κ.α.π.

 

Στερεά Ελλάδα

 

Η Στερεά Ελλάδα είναι γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση καταλαμβάνοντας 24.910 τ.χλμ. και το πρώτο σε πληθυσμό με 4.591.568 κατοίκους. Αποτελείται από την Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, την Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Αττική. H Στερεά Ελλάδα φέρεται και με την ονομασία Ρούμελη, ενώ συχνά αναφέρεται ως Κεντρική Ελλάδα, λόγω της θέσης της στον χάρτη της χώρας.

Ήλιος (Στερεά Ελλάδα)

Μυλωνιάτικος (Εύβοια)

Μπάλλος (Εύβοια)

Κάριστος (Εύβοια) κ.α.π.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νικολέτα Κοτούμπα

Σχολιάστε

Top