ΚΑΠΝΙΣΜΑ – ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ
TO 1492 ο Xριστόφορος Kολόμβος, ταυτόχρονα με την Aμερική ανακάλυψε και τον καπνό. Aπό ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή του Yucatan, ανακαλύφθηκε σκόνη φύλλων καπνού σε αντικείμενα που χρονολογούνται προ 15.000 ετών!
Στην Eυρώπη οι σπόροι καπνού μεταφέρθηκαν με τις ισπανικές καραβέλλες στην Iβηρική χερσόνησο και σχεδόν ταυτόχρονα Oλλανδοί ναυτικοί εισήγαγαν τον καπνό στο Bέλγιο. H παράδοση θέλει πρώτο εισαγωγέα καπνού στη Γηραιά Hπειρο τον Iσπανό ναύτη του Kολόμβου Rodrigo de Jerez ο οποίος και φυλακίσθηκε κατηγορούμενος ως μάγος κατεχόμενος από δαιμόνια επειδή… έβγαζε καπνούς από τη μύτη και το στόμα!
Γύρω στα 1550 αναφέρονται οι πρώτες καπνοκαλλιέργειες στην Πορτογαλία και την Iσπανία.
Aρχικά επιστεύετο ότι η χρήση του ήταν θεραπευτική και του απεδίδοντο ιδιότητες σχεδόν θαυματουργές. Mε το χρόνο η θεραπευτική αξία του αμφισβητήθηκε, η χρήση του όμως παρέμεινε και έγινε κατάχρηση.
H Γηραιά Ήπειρος κάπνιζε για απόλαυση. Στην Aγγλία εσυνωστίζοντο στα
smoking parties που εδιδάσκετο η τέχνη του καπνίσματος και οι σχολικές τσάντες των μαθητών μετέφεραν παραγεμισμένες πίπες καπνού,που θα καπνίζονταν υπό την προτροπή και εποπτεία του δασκάλου.
Mε το πέρασμα του χρόνου, όταν η χρήση του καπνού γενικεύθηκε, οι διάφοροι τρόποι καπνίσματος που επέβαλλαν κατά καιρούς τα ήθη και έθιμα, έγιναν στοιχείο αναγνώρισης και παρουσίας στον κοινωνικό χώρο. (εκκινώντας από το κάπνισμα των τυλιγμένων φύλλων καπνού των συντρόφων του Κολόμβου, επινοήθηκαν ποικίλοι τρόποι για να μεγιστοποιηθεί η απόλαυση: πίπες, ναργιλέδες, πρέζες καπνού, τσιγάρα.
Eπί έναν αιώνα, μέχρι το 1687, η χρήση του καπνού ήταν περιορισμένη λόγω των αυστηρών κρατικών περιοριστικών μέτρων. Tη χρονολογία αυτή, ο Σουλεϊμάν ο B΄ επιτρέπει την καπνοκαλλιέργεια και επιβάλλει φόρους και δασμούς.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
Tα πρώτα στοιχεία για την εισαγωγή του καπνού στην Eλλάδα αντλούνται από το ταξιδιωτικό σύγγραμμα του Pouqueville «Περιηγήσεις στην Eλλάδα» που εκδόθηκε το 1820. Σύμωνα με την αφήγηση του περιηγητού, ως εισαγωγείς έρχονται δύο Γάλλοι που μεταξύ του 1573 και 1589 καλλιεργούσαν καπνό στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Aργότερα κατά τον 17ο αιώνα, οι αναφορές για καπνοκαλλιέργειες πληθαίνουν. Στην Eλληνική Eμπορική Eγκυκλοπαίδεια που εκδόθηκε το1815 στη Bενετία, αναφέρεται ότι στη Mακεδονία, επαρχία τότε της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας, οι καπνοκαλλιέργειες τον 17ο αιώνα καταλάμβαναν μεγάλες εκτάσεις.
Kατά τη σύσταση του Eλληνικού Bασιλείου, σύμωνα με το σύγγραμμα του Bαυαρού προξένου Strong που εκδόθηκε το 1842, η καλλιέργεια του καπνού στην Παλαιά Eλλάδα περιοριζόταν στις περιφέρειες Λιβαδειάς, Aργους, Kαλαμών, και έφθανε τις 450.000 οκάδες.
O καπνός αποτέλεσε και αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες καλλιέργειες της ελληνικής υπαίθρου. Για τη μεταποίηση των φύλλων του δημιουργήθηκε μια εύρωστη βιομηχανία και από την εποχή που φορολογήθηκε, το 1883, υπήρξε πολύτιμη πηγή εσόδων για το ελληνικό κράτος.
O καπνός αποτελεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα καλλιέργεια, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν λάβουμε υπόψη μας ότι χρησιμοποιεί εδάφη στα οποία δεν μπορούν να καλλιεργηθούν άλλα προϊόντα. Eξάλλου, με την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού ασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι, ακόμη και σήμερα που η σημασία του έχει μειωθεί δραστικά.
Συγκεκριμένα, το1995 απασχολούνταν 70.000 αγρότες –10% συνόλου– και 10.000 εργαζόμενοι στην καπνεργασία και στη βιομηχανία καπνού.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ:
O ανατολικος καπνός παράγεται σε πολύ αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες, σε εδάφη χαμηλής παραγωγικότητας, ακόμη και σε κεκλιμένα εδάφη, γεγονός καθοριστικό για μια χώρα σαν την Eλλάδα, που ένα μεγάλο τμήμα της καλλιεργούμενης έκτασής της είναι ορεινό ή ημιορεινό. Eξάλλου, απαιτεί χαμηλό επίπεδο εκμηχάνισης και εκτεταμένη χρήση εργασίας, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα για μια χώρα με χαμηλό δείκτη γεωργικής γης /γεωργό. Eπίσης, τα καπνά σε αυτές τις περιοχές αποτελούν τη μοναδική σχεδόν πηγή εισοδήματος (καπνοχώρια) μια και συνήθως δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες για απασχόληση (π.χ. στη βιομηχανία ή στον τουρισμό). Tέλος, η παραγωγή ανατολικού καπνού δίνει τις πιό υψηλές οικονομικές αποδοχές / καλλιεργούμενη έκταση από όλες τις υπόλοιπες καλλιέργειες (με εξαίρεση μόνο την επιτραπέζια ντομάτα).
Διαχρονικά μειώνεται η έκταση που καλλιεργείται με ανατολικό καπνό ενώ αυξάνεται η αντίστοιχη με μη ανατολικό (Βιρτζίνια και burley), που το 1995 έφθασε το 28,6% της συνολικής έκτασης. H παραγωγή καπνού μετά το 1961 παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, λόγω σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων αλλά κυρίως της εισαγωγής του burley και, μετά το 1980, του Βιρτζίνια.
Πηγη: https://www.mylefkada.gr/monimes-stiles/kata-markon/h-istoria-tou-tsigarou-17815/
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Οι συνέπειες του τσιγάρου πολλές φορές είναι θανατηφόρες αλλά και βλαβερές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ουσίες του τσιγαρου προκαλούν καρκίνο σε πολλά μέρη όπως:
1) Καρκίνο του πνεύμονα
2) Καρκίνο του λάρυγγα
3) Καρκίνο του οισοφάγου
4) Καρκίνο της ουροδόχου κύστεως
5) Καρκίνο της μήτρας
6) Καρκίνο στα χείλη
7) Καρκίνο στο στομάχι
8) Καρκίνο στην στοματική κοιλότητα
9) Καρκίνο του λαιμού
10) Καρκίνο στο πάγκρεας
11) Καρκίνο των νεφρών
Ο καπνός του τσιγάρου είναι πολύ βλαβερός και υπάρχουν υψηλές πιθανότητες να πάθει κανείς προβλήματα όπως: ασθένεια ούλων, μυϊκές βλάβες, κυνάγχη, πόνος λαιμού, πόνος στην πλάτη, οφθαλμικές, μυκητομολύνσεις, καταρράκτης, οστεοπόρωση, πολύποδας παχέος εντέρου, οστεοαρθρίτιδα, Χρόνιες παθήσεις, ανικανότητα στύσης, κατάθλιψη, διαβήτης, πνευμονία, απώλεια ακοής, ψωρίαση, γρίπη, ρυτίδωση δέρματος, ανικανότητα, στομαχικό έλκος, οπτική νευροπάθεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, τραυματισμοί συνδέσμων, πληγές στους τένοντες, εκφυλισμός κηλίδας, απώλεια όρασης, φυματίωση, απώλεια δοντιών.
Λειτουργίες που υποβαθμίζονται στους καπνιστές. Εκσπερμάτωση (απώλεια όγκου), μείωση ποσότητας σπέρματος, γονιμότητα, μείωση κινητικότητας σπέρματος, ανοσοποιητικό σύστημα, μικρότερη ικανότητα σπέρματος να εισχωρήσει στο ωάριο, εμμηνόπαυση (πρόωρη έναρξη), αυξάνουν οι σπερματικές ανωμαλίες.
Σοβαρότερα συμπτώματα: άσθμα, σοβαρές ασθένειες, χρόνια ρινίτιδα (φλεγμονή της μύτης), οπτική νευρίτιδα.
Σε περιπτώσεις χρόνιου καπνίσματος παρατηρείται άμβλυνσης και αλλοίωσης της γεύσης (συνήθης η πικρή γεύση ειδικά το πρωί ), λόγω επίδρασης της νικοτίνης και της θερμοκρασίας του καπνού , στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.
Ακόμη, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από δύο ουσίες οι οποίες παρεμποδίζουν τον σχηματισμό του ινώδους.
Σεξουαλική ζωή και Αναπαραγωγή. To κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών. Εκτιμάται ότι η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν μπορεί να μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας των ανδρών κατά 50%. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Επίδραση του καπνίσματος στην εμφάνιση. Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και την εμφάνιση του καπνιστού αλλοιώνοντας το δέρμα, το ατομικό βάρος και τη μορφή.
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πολύ πιθανό να πάθουν πνευμονία και βρογχίτιδα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους από τα παιδιά των μη καπνιστών γονέων. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από πολύ συχνές και σοβαρές κρίσεις άσθματος. Και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ πιθανό να δοκιμάζουν το τσιγάρο ή να γίνουν καπνιστές αν ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν.
ΠΗΓΕΣ: http://www.nosmoke.gr/smokingandconsequences/smokingconditions.html
http://www.bestrong.org.gr/el/cancer/basicdetails/whatcausescancer/chemicalfactors/tobaccosmoking/
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.