Πασχαλινά έθιμα από όλον τον κόσμο…

 

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι έθιμα έχουν οι άλλοι λαοί κατά την περίοδο του Πάσχα;  Σίγουρα πάντως όχι το σούβλισμα του αρνιού! Ας ταξιδέψουμε, έστω και νοερά, από χώρα σε χώρα και ας ρίξουμε μια ματιά στα ήθη και έθιμα που επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο τις άγιες αυτές μέρες.

Ιταλία

Τη Μεγάλη Παρασκευή (Venerdi Santo) έχουν την περιφορά του Επιταφίου, μονάχα που αρκετοί πιστοί ακολουθούν ξυπόλυτοι ή με αλυσίδες. Στη Φλωρεντία κατά τη διάρκεια του ακούσματος του ύμνου Gloria την Κυριακή του Πάσχα, μία άμαξα ανατινάσσεται! Το παράξενο αυτό έθιμο ονομάζεται “Scoppio del Carro”.  Την Κυριακή του Πάσχα, τρώνε για πρωινό σαλάμι, αυγά, ένα ειδικό κέικ τυριού και το παραδοσιακό “Colomba di Pasqua”, το οποίο είναι κέικ με αμύγδαλα και καραμελωμένα φρούτα.  Επίσης ανταλλάσουν πασχαλινά αυγά τα οποία συνήθως περιέχουν διάφορα δωράκια. Τη Δευτέρα του Πάσχα πάνε για πικ νικ με τις οικογένειές τους.  Το μενού συνήθως περιλαμβάνει αρνί, κουκιά και πρόβειο τυρί.

Γαλλία

Οι Γάλλοι την Κυριακή του Πάσχα τρώνε για πρωινό ψητό πόδι αρνιού, φασόλια και διακοσμημένα βραστά αυγά.  Για κυρίως γεύμα τρώνε αρνί, χοιρινό, αυγά ομελέτα ή βραστά (βαμμένα) και γλυκά τα οποία έχουν σαν βάση το αυγό. Στην νοτιοδυτική Γαλλία, στη πόλη Haux, τη Δευτέρα της Λαμπρής ψήνουν μια γιγαντιαία ομελέτα στην κεντρική πλατεία!  Για να την φτιάξουν χρησιμοποιούν περίπου 5,000 αυγά!

Ισπανία

Από τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα στην Ισπανία είναι οι λιτανείες οι οποίες έχουν παράδοση αιώνων.  Ένας από τους συμμετέχοντες είναι ντυμένος διάβολος και σέρνει μαζί του αλυσοδεμένους δύο αγγέλους.  Μετά ο Χριστός ανασταίνεται και νικά τον διάβολο, δηλαδή τον θάνατο. Τη Μεγάλη Πέμπτη, στη μικρή πόλη Verges στα βορειανατολικά της Ισπανίας, οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης ντυμένοι με κοστούμια τα οποία συνήθως απεικονίζουν σκελετούς και συμμετέχουν στον λεγόμενο “χορό του θανάτου”!  Η παρέλαση ξεκινά τα μεσάνυχτα, διαρκεί τρεις ώρες και κορυφώνεται με τρομακτικούς σκελετούς που μεταφέρουν κιβώτια με στάχτες.

Σκανδιναβία

Στη Φιλανδία αλλά και σε μέρη της Σουηδίας, τα παιδιά ντύνονται με παλιά ρούχα και κουρέλια και κρατώντας σκουπόξυλα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ζητούν κέρασμα (όπως δηλαδή γίνεται στο Halloween).  Ως αντάλλαγμα, προσφέρουν διακοσμημένα κλαδιά με μπουμπούκια.  Επίσης από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Πάσχα ανάβουν φωτιές και πυροτεχνήματα με σκοπό να “διώξουν” τις μάγισσες. Στη Σουηδία και τη Δανία, το Μεγάλο Σάββατο τρώνε ρέγγα, σολομό, πατάτες και αυγά, ενώ στη Φινλανδία συνηθίζουν να τρώνε ψητό αρνί με πατάτες και λαχανικά.

Γερμανία

Οι Γερμανοί έχουν ως παράδοση να τρώνε μόνο ψάρι τη Μεγάλη Πέμπτη.  Η Κυριακή του Πάσχα θεωρείται οικογειακή μέρα και υπάρχει ειδικό μενού για το μεσημέρι το οποίο περιλαμβάνει βαμμένα αυγά και μια τούρτα σε σχήμα αρνιού. Τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι “Κυνήγι του πασχαλινού αυγού” σύμφωνα με το οποίο προσπαθούν να βρουν κρυμμένα αυγά μέσα στους κήπους.  Μία άλλη αξιοσημείωτη παράδοση που έχουν στη Γερμανία, για να δείξουν ότι τελείωσε ο Χειμώνας και μπήκε η Άνοιξη, είναι το κάψιμο των χριστουγεννιάτικων δέντρων!

Αντίγκουα, Γουατεμάλα

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στην Αντίγκουα, γίνονται τελετές οι οποίες αναπαριστούν τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.  Άνδρες ντυμένοι στα μωβ και υπό τη συνοδεία μουσικής, μεταφέρουν επάνω σε βάθρα, αγάλματα του Εσταυρωμένου ενώ μαυροντυμένες γυναίκες μεταφέρουν σε βάθρο την Παναγία.  Αυτές οι πομπές, βαδίζουν πάνω στα καλντερίμια της πόλης τα οποία είναι στρωμένα με χαλιά από πολύχρωμα λουλούδια.

Βερμούδες

Τη Μεγάλη Παρασκευή, κάτοικοι των Βερμούδων πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς συμβολίζοντας έτσι την Ανάληψη του Χριστού.  Κατά την διάρκεια του Πάσχα, τρώνε ζεστά ψωμάκια διακοσμημένα με σταυρούς, πασχαλινά αυγά, αλλά και κέικ ψαριού.

Αμερική

Σύμφωνα με μια πανάρχαια δεισιδαιμονία, οι άνθρωποι πρέπει το Πάσχα να φοράνε καινούρια ρούχα ώστε να έχουν καλή τύχη όλο το χρόνο.  Από τα μέσα του 1800, οι άνθρωποι έβαζαν τα καλά τους και παρέλαυναν στην 5η Λεωφόρο κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Πηγές:

clickatlife.gr

e-didaskalia.blogspot.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης