Το νερό στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό

ΑΠΟ: 21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - Δεκ• 20•13

20131220_112339_resized

20131220_112357_resized

Συνέντευξη των μαθητών του Δ2 , Δημοσθένη Χ. και Άγγελου Γκ. από τον ιερέα – δάσκαλο του σχολείου μας π. Γεώργιο Γανωτή (εφημέριος στον ιερό ναό Οσίας Ξένης Κάτω Πατησίων)

 

1.Πώς βαπτίστηκε ο Χριστός;

Ο Χριστός όταν έγινε 30 χρονών και πριν αρχίσει να καλεί τους πρώτους μαθητές του δέχτηκε το βάπτισμα που πολλοί Ιουδαίοι επιζητούσαν εκείνη την εποχή από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό.

Πλησίασε τον Ιωάννη και τον κάλεσε να τον βαπτίσει αφού μπήκε μέσα στα νερά του ποταμού χωρίς όμως να καλυφθεί ολόκληρος απ” αυτά . Ο Χριστός θέλησε να βαπτιστεί όχι για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες του,αφού ήταν αναμάρτητος αλλά γιατί ήθελε να μοιάσει τελείως στους ανθρώπους και να τους οδηγήσει με την ζωή του στην ζωή της εκκλησίας που σε λίγο θα σχηματίζονταν. Την ώρα που μπήκε στον Ιορδάνη τα νερά στράφηκαν προς τα πίσω και άλλαξε η ροή του ποταμού. Αυτό έγινε επειδή τα νερά “κατάλαβαν” με θαυμασμό  πως μέσα τους μπήκε ο ίδιος ο Θεός! Από εκείνη την ημέρα τα νερά του Ιορδάνη αγιάστηκαν και πολλά θαύματα γίνονται κάθε χρόνο στους πιστούς που μπαίνουν μέσα τους.

Την ώρα που ο προφήτης Ιωάννης βάπτιζε το Χριστό και έριχνε νερό στο κεφάλι του Χριστού ακούστηκε φωνή σαν βροντή από τον ουρανό που έλεγε: “ Αυτός είνια ο Γιος μου ο αγαπημένος. Αυτόν να ακούτε όλοι σας ” Ήταν ο Πατέρας του Χριστού και Πατέρας όλων μας , ο Θεός, το πρώτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Την ίδια στιγμή ένα άσπρο περιστέρι σαν αυτό που και σήμερα αφήνει ο ιερέας να πετάξει την ημέρα των Θεοφανείων, στάθηκε πετώντας πάνω από το κεφάλι του Χριστού. Ηταν το Άγιο Πνεύμα το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος . Έτσι την ήμέρα εκείνη έγιναν τα Άγια Θεοφάνεια δηλαδή η φανέρωση ολόκληρης της θεότητας στο ίδιο θαυμαστό γεγονός

Η Εκκλησία μας βαπτίζει από τότε όλους τους χριστιανούς με τριπλή κατάδυση σε αγιασμένο νερό στο όνομα του Πατέρα ,του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και γιορτάζει τα Άγια Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου , δύο βδομάδες μετά τα Χριστούγεννα.

2.Γιατί είναι τόσο σημαντικό το νερό στην θρησκεία; ( στην Ορθόδοξη λατρεία )

 Το νερό ακολουθεί τη ζωή του Χριστιανού από την αρχή της ζωής του μέσα στην εκκλησία. Μέσα σ” αυτό βαπτιζόμαστε. ( δες παραπάνω ).Το χρησιμοποιεί ο Ιερέας για να τελέσει την Θεία Λειτουργία αφού είναι αναπόστατο συστατικό της Θείας Κοινωνίας μέσα στο Άγιο Ποτήριο. Ο Ιερέας βάζει μέσα στο Άγιο Ποτήριο νερό και κρασί που αργότερα θα μεταβληθούν σε Αίμα Χριστού. Αλλά και το πρόσφορο, το ζυμωτό ψωμί που πάμε στην εκκλησία ως δώρο για να ευχαριστήσουμε το Θεό, γίνεται από αλεύρι νερό και αλάτι. Ένα κομμάτι από αυτό το πρόσφορο, αυτό που είναι στο κέντρο του θα μεταβληθεί αργότερα σε Σώμα Χριστού!

Ο Αγιασμός είναι το ευλογημένο και αγιασμένο νερό που το πίνουμε με ευλάβεια και χαρά την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων και αγιάζουμε με αυτό τα σπίτια μας την σχολική χρονιά, το αυτοκίνητο το χωράφι για καλή σοδειά , το μαγαζί και πολλά άλλα. 

3.Έχουμε συνατήσει θαύματα που σχετίζονται με το νερό;

 Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός πλάθει τον Αδάμ ( το όνομα του πρώτου ανθρώπου) από χώμα και νερό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό!

Κατα θαυμαστό τρόπο τα νερά ύστερα από πολλές μέρες ασταμάτητης βροχής ανέβηκαν τόσο ψηλά που κάλυψαν και τα πιο ψηλά βουνά εξαφανίζονταν  κάθε μορφή ζωής εκτός από την Κιβωτό του Νώε

 Ο Μωυσής άνοιξε την ερυθρά θάλασσα και πέρασε από μέσα της περπατώντας στον πυθμένα της ο λαός του Ισραήλ. Επίσης πάλι ο Μωυσής όταν ο λαός βασανίζονταν από τη δίψα χτύπησε ένα βράχο με το ραβδί του και αμέσως ξεπήδησε μέσα απ” αυτόν νερό!

Στην Βηθεσθά υπήρχε μια μεγάλη κολυμβήθρα ( του Σιλωάμ ) στην οποία κατέβαινε ο άγγελος τάραζε τα νερά και ο πρώτος που έμπαινε μέσα τους γινόταν καλά!

Στην καινή Διαθήκη τα νερά του Ιορδάνη στράφηκαν προς τα πίσω θαυμάζοντας τον ίδιο τον Θεό που μπήκε μέσα τους

Στον Γάμο της Κανά ο Χριστός έκανε το πρώτο του Θαύμα. Επειδή είχε τελειώσει το κρασί (και γάμος χωρίς κρασί δεν γίνεται) ο Χριστός ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας μητέρας Του μετέτρεψε το νερό που βρισκόταν σε έξι μεγάλα πυθάρια σε  πολύ καλό κρασί  για να συνεχιστεί η χαρά των νεονύμφων και του κόσμου!

Αργότερα περπάτησε πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας και ο μαθητής του ο Πέτρος προσπάθησε να τον μιμηθεί.Άλλη φορά διέταξε τον άνεμο και τα κύματα της θάλασσας να κοπάσουν γιατί η βάρκα τους κινδύνευε από την τρικυμία στην θάλασσα της Καπερναούμ.

Μετά την ανάστασή του ο Χριστός εμφανίστηκε στους μαθητές του που είχαν γυρίσει απογοητευμένοι στις ασχολίες τους – στο ψάρεμα- στη Λίμνη της Τιβεριάδος. Εκεί κατα θαυμαστό τροπο τους υπέδειξε (ύστερα από πολλές αποτυχημένες ψαριές τους) πού να ρίξουν τα διχτυα τους για να πιάσουν τόσα πολλά ψάρια που παραλίγο να σχιστούν τα δίχτυα!

Πολλά χρόνια αργότερα ο Αγιος Σπυρίδωνας επίσκοπος Τριμυθούντος της Κύπρου για να αποδείξει στην πρώτη οικουμενική σύνοδο ότι ο Θεός είναι Τριαδικός πήρε ένα κεραμύδι το έσφιξε στην χούφτα του και βγήκε απ” αυτό φωτιά νερό και χώμα!

4.Πού βαπτίζονται οι Χριστιανοί;

 Μέσα στο νερό της κολυμβήθρας που υπάρχει  στον Ναό. Αρκετοί όμως βαπτίζονται και σήμερα στον Ιορδάνη Ποταμό. Πολλοί στην εξωτερική Ιεραποστολή βαπτίζονται κατά δεκάδες στα νερά ποταμών ή λιμνών που τα αγιάζει ο Ιερέας

 5.Τι λέει ο Ιερέας όταν βαπτίζει τους Χριστιανούς;

 “ Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού ……..( λέει το όνομα του χριστιανού) εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος”

 6.Τι κάνει ο Ιερέας κατά τα Θεοφάνεια;

 Παρακαλεί το Άγιο Πνεύμα να έλθει και να αγιάσει τα ύδατα. Σταυρώνει και αγιάζει το νερό που βρίσκεται μέσα σε μια μικρή κολυμβήθρα βάζοντας μέσα του έναν Σταυρό που τον κρατά μαζί με βασιλικό. Κατά τη διάρκεια του απολυτικίου “ Εν Ιορδάνη βαπτιζουμένου Σου Κύριε….) αφήνει να φύγει απ” τα χέρια του ένα λευκό περιστέρι. Τέλος διαβάζει το Ευαγέλιο και ραντίζει τον κόσμο με το νερό του Αγιασμού!

 7. Γιατί κάνουμε αγιασμό στο σχολείο;

 Ο Αγιασμός γίνεται κατά την έναρξη αλλά και στην λήξη της σχολικής χρονιάς ( κάτι που έχει δυστυχώς σταματήσει ) για να ευλογήσει ο Θεός όλη τη σχολική χρονιά, να  αγιάσει τη ζωή μας και να μας φωτίσει να καταλαβαίνουμε τα μαθήματα δηλαδή να έχουμε καλή επίδοση , υγεία αλλά και συνείδηση ότι η ζωή μας παίρνει νόημα και αξία μόνο όταν ευλογείται από την παρουσία του Θεού. Στο Αγιασμό του Σχολείου μας ο Θεός είναι παρόν και αυτό φαίνεται στα χαρούμενα πρόσωπα των μαθητών!

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Χ. – ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚ.

 

 

 

Σχολιάστε

Top