ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ

λήψη (3)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ

Από τον Αλέξανδρο Ευφραιμίδη και τον Νικόλα Καλοφωλιά, μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου

 

Η Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ είναι μια αποθήκη σπόρων που επιβλέπεται από ανθρώπους η οποία προορίζεται για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Οι σπόροι αποθηκεύονται κάτω από ψυχρές και ξηρές συνθήκες.

Η λειτουργία της άρχισε στις αρχές του 2008 και οι κύριοι στόχοι της είναι: η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, η συντήρηση της βιοποικιλότητας, η προστασία της θρεπτικής ασφάλειας, η καταπολέμηση της φτώχειας και η διασφάλιση βιώσιμης γεωργίας. Βρίσκεται στο νησί Σπιτσβέργη του Νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε μια απόσταση 1120 χλμ. Η κατασκευή της κόστισε $8 εκ. δολάρια ΗΠΑ και χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγική κυβέρνηση.

Οι σπόροι, αντιπροσωπεύουν 12.000 χρόνια ανθρώπινης γεωργίας. Περιτριγυρισμένη από χιόνι και πάγο, στο εσωτερικό της είναι αποθηκευμένοι 1,2 εκατομμύρια σπόροι από κάθε «γωνιά» του πλανήτη.

Διοικείται μετά από τριμερή συμφωνία από τη Νορβηγική κυβέρνηση, τον διεθνή οργανισμό GlobalCropDiversityTrust και το NordicGeneticResourceCenter (Κέντρο Γενετικών Πόρων των Σκανδιναβικών χωρών).

Η Τράπεζα ανοίγει τρεις φορές το χρόνο και δέχεται κιβώτια σπόρων απ’ όλο τον κόσμο για ασφαλή και μακροχρόνια αποθήκευση σε ψυχρούς και στεγνούς θαλάμους. Βρίσκεται 120 μέτρα μέσα σε ένα βουνό από ψαμμίτη και φυλάσσεται από αξιόπιστα συστήματα ασφαλείας. Οι σπόροι συσκευάζονται σε ειδικά τριπλά φύλλα αλουμινίου και σφραγίζονται με θερμότητα ώστε να απαγορεύουν στην υγρασία του περιβάλλοντος να εισέλθει.

Όσον αφορά στην Ελλάδα υπάρχει μία τράπεζα σπόρων στην Σαλαμίνα, μία στην Κρήτη «Η Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων Μοιρών», μία  στη «Γη του Πελίτι», στο Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου, στα ορεινά της Δράμας.

Οι τράπεζες σπόρων είναι σημαντικές γιατί θα μας βοηθήσουν σε περίπτωση καταστροφής του περιβάλλοντος ,σε δύσκολες καιρικές συνθήκες που θα καταστρέψουν τις καλλιέργειες.

Related resources:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης