Τα Χριστούγεννα συνδέονται με τη γαστρονομία, και δύο από τα πιο δημοφιλή γλυκά της εποχής αυτής είναι το πανετόνε και τα μπισκότα με τζίντζερ. Κάθε ένα από αυτά τα γλυκά αποπνέει τη μαγεία των Χριστουγέννων με μοναδικό τρόπο.
Από την Μαρία Παντοπούλου.
Πανετόνε:
Η ιταλική παράδοση του πανετόνε είναι μια γευστική συμφωνια. Αυτό το αφράτο ψωμί, γεμάτο με ξηρούς καρπούς και καραμελωμένα φρούτα, ανεβάζει την εμπειρία των Χριστουγέννων σε νέα ύψη. Οι καλύτερες συνταγές πανετόνε περιλαμβάνουν αυγά, βούτυρο, ζάχαρη και, φυσικά, τα αρωματικά υλικά που καθιστούν κάθε μπουκιά μια γιορτινή εμπειρία.
Συνταγή για Πανετόνε**Υλικά:**
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 γραμμάρια αλάτι
- 75 γραμμάρια ζάχαρη
- 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 250 ml γάλα, θερμό
- 3 αυγά
- 150 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας
- Ξυσμα από 1 λεμόνι, φρεσκοστυμμένο
- 200 γραμμάρια καρύδια, καραμελωμένα σε φέτες
- 150 γραμμάρια καρποί της επιλογής σας (π.χ., σταφίδες, ξεροί καρποί)
- Επιπλέον αλεύρι για τον αρτοποιό**Οδηγίες:**
1. Ανακατέψτε το θερμό γάλα με τη ζάχαρη και προσθέστε τη ξηρή μαγιά. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τα αυγά, το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και το ζεστό μείγμα.
3. Σιγά-σιγά, προσθέστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο επιφάνεια εργασίας και ξεκινήστε να ζυμώνετε. Συνεχίστε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική.
4. Προσθέστε τα καρύδια και το ξύσμα από το λεμόνι. Συνεχίστε το ζύμωμα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
5. Σχηματίστε μια μπαλίτσα με τη ζύμη και τοποθετήστε την σε ένα μπολ που έχετε αλειφθεί με λίγο βούτυρο. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1,5-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
6. Αφού φουσκώσει η ζύμη, θέστε την σε ένα αλευρωμένο ταψί πανετόνε ή χαρτί ψησίματος. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, ή μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να ακούγεται κεντρικά όταν το χτυπάτε.
7. Αφήστε το πανετόνε να κρυώσει πλήρως πριν το κόψετε σε φέτες. Απολαύστε την γλυκιά γεύση των Χριστουγέννων.Τα μπισκότα με τζίντζερ είναι μια ακόμα αγαπημένη γεύση των Χριστουγέννων. Με την προσθήκη του τζίντζερ, της κανέλλας, του μοσχοκάρυδου και του γαρύφαλλου, αυτά τα μπισκότα αναδεικνύουν τη ζεστασιά και το άρωμα των εορτών. Αφράτα και με έντονη γεύση, αυτά τα μπισκότα είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν μια ζεστή κούπα καφέ ή ζεστή σοκολάτα.
**Υλικά:**
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι τσαγιού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι τσαγιού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι τσαγιού γαρύφαλλο
- 150 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλάκι τσαγιού βανίλια εκχύλισμα
- Περίπου 50 γραμμάρια τριμμένο τζίντζερ (ανάλογα με την προτίμησή σας)
- Ζάχαρη άχνη για το τελικό γαρνίρισμα**Οδηγίες:**
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
2. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ σε σκόνη, το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
3. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέστε το αυγό και το βανίλια και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να αναμειγνυθούν καλά.
4. Προσθέστε τα υγρά στα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
5. Προσθέστε το τριμμένο τζίντζερ και ανακατέψτε ξανά.
6. Διαμορφώστε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους.
7. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες.
8. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν ελαφρά πριν τα μεταφέρετε σε ένα ράφι για πλήρες κρύωμα.
9. Όταν είναι πλήρως κρύα, σκεπάστε τα με λίγη ζάχαρη άχνη.Από την Ζένια Μαραγκάκη
Υλικά:
445gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αυγά
2 βανίλιες
(στην μύτη ενός κουταλιού του γλυκού) σόδα
1 πρέζα αλάτι
(για να τηγανίσουμε τις δίπλες θα χρειαστούμε και ηλιέλαιο )Τα υλικά για το μέλωμα:
500gr μέλι
240gr νερό
(μισό κουταλάκι του γλυκού) κανέλα
(μισό κουταλάκι του γλυκού) γαρύφαλλο
Ψιλοκομμένη καρυδόψιχαΕκτέλεση:
Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια.
Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα).
Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5 λεπτά με μίξερ χειρός, για να ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν.
Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα.
Χτυπάμε 5 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μίγμα.
Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν πηχτός χυλός.
Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο λίγο).
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά.
Κάθε μια που κόβουμε την αφήνουμε επάνω σε μία πετσέτα μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι.
Ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια.
Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες.
Αφήνουμε να ροδίσουν.
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.Για το μέλωμα:
Αραιώνουμε το μέλι με 240gr νερό και τις περιχύνουμε με προσοχή να μελωθούν όλες.
Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο.Από την Ζένια Μαραγκάκη
ΥΛΙΚΑ:
Για την μαρινάδα:
4 λίτρα νερό
2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
1 φύλλo δάφνης
1 μάτσο μαϊντανό
2 κ.σ. θυμάρι, ξερό
5 κ.σ. μέλι
200 γρ. αλάτι, χοντρό
8 σκ. σκόρδο, σπασμένες
4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριούΓια την γαλοπούλα:
1 γαλοπούλα 2,5 κιλά
1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
1 πράσινο μήλο, κομμένο στα τέσσερα
7–8 κλ. θυμάρι
1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένοΓια την γέμιση:
150 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
100 γρ. κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα
100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
3 κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα
150 γρ. βούτυρο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
10 κλ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
500 γρ. ψωμί του τοστ, θρυμματισμένο
100 ml νερό
Αλάτι
Πιπέρι
1 πράσινο μήλο, κομμένο σε κυβάκιαΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια καλή βράση αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος.Αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει πάρα πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη γαλοπούλα. Το αφήνουμε στην άκρη για 2 με 2 1/2 ώρες.
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και με ένα χαρτί κουζίνας τη σκουπίζουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τη γαλοπούλα στο πάνω μέρος του ψυγείου ξεσκέπαστη, ώστε να ξεραθεί η πέτσα και να γίνει πιο τραγανή κατά το ψήσιμο. Ξεκολλάμε την πέτσα από το κρέας προσεχτικά με τα χέρια.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περνάμε το βούτυρο κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας προσπαθώντας να πάει σε όλη την επιφάνεια της.
Πασπαλίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με αρκετό αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε μέσα το μήλο, το κρεμμύδι και δένουμε με ένα σπάγκο μαγειρικής τα πόδια της γαλοπούλας.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψί του φούρνου με νερό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 2,5 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να πάρει καλό χρώμα.
Για τη γέμιση: Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι αλάτι και πιπέρι.
Μόλις καραμελώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ψωμί και το μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, μαγειρεύουμε για 10’ ανακατεύοντας απαλά και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.