Υπάρχει λόγος ανησυχίας για το Ai;

1111

Από τον Βλάσση Χιώτη

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναμφίβολα έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ωστόσο, παρά τα θετικά της, η ΤΝ φέρνει μαζί της και σημαντικούς κινδύνους, ιδίως όταν πρόκειται για τη δημιουργία περιεχομένου. Ανάμεσα σε αυτούς τους κινδύνους περιλαμβάνονται η πιθανότητα λογοκλοπής, η αποπλάνηση του κοινού με παραπλανητικό περιεχόμενο και η αμφισβήτηση της αυθεντίας και της ακεραιότητας της πληροφορίας.

111

Ένας από τους βασικούς κινδύνους που επιφέρει η δημιουργία περιεχομένου από ΤΝ είναι η δυσκολία στην αναγνώριση της προέλευσής του. Όταν οι αλγόριθμοι αναλαμβάνουν τη δημιουργία κειμένων ή άλλου περιεχομένου, είναι δύσκολο για τον αναγνώστη να διακρίνει εάν αυτό που διαβάζει είναι πραγματικά αποτέλεσμα ανθρώπινης δημιουργίας ή προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Η αδυναμία αναγνώρισης των δημιουργημάτων της ΤΝ μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα. Αναδύονται ερωτήματα σχετικά με την αυθεντία της πληροφορίας και την εμπιστοσύνη που μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτήν. Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη δημιουργία και διάδοση περιεχομένου από ΤΝ μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση του κοινού με παραπλανητικές πληροφορίες, ενισχύοντας τη διάδοση των «fake news» και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Παρά τους κινδύνους, υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση εάν ένα γραπτό είναι φτιαγμένο από ΤΝ. Αν και δεν υπάρχει ακόμα ένα απόλυτο σύστημα αναγνώρισης, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό.

Πρώτον, η ύπαρξη αντιφάσεων ή ακατανόητων στοιχείων μπορεί να υποδείξει ότι το κείμενο δεν προέρχεται από άνθρωπο συγγραφέα. Οι αλγόριθμοι τείνουν να παράγουν περιεχόμενο που είναι συνεπές και συνοχικό, αλλά μπορεί να τους δυσκολεύει να διαχειριστούν τις παραλλαγές και τις αντιφάσεις της ανθρώπινης γλώσσας.

Δεύτερον, η ανάλυση του στυλ γραφής μπορεί επίσης να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του κειμένου. Οι άνθρωποι συγγραφείς έχουν συχνά μοναδικά χαρακτηριστικά στον τρόπο που γράφουν, ενώ οι αλγόριθμοι τείνουν να ακολουθούν πρότυπα και να μην έχουν την ίδια ποικιλία και προσωπικότητα στον τρόπο γραφής τους.

Παρόλο που το κείμενο έχει έναν δυστοπικό χαρακτήρα θεωρώ ότι η ανησυχία ή τουλάχιστον η περιέργεια για την τεχνητή νοημοσύνη είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση που το κείμενο δεν κατάφερε να σας πείσει για τους κινδύνους της ΤΝ έχω να προσθέσω κάτι τελευταίο. Το κείμενο αυτό δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη!

Top