Αφιέρωμα για το δυστύχημα στα Τέμπη

1

Aπό τον Βλάσση Χιώτη

28 Φεβρουαρίου 2023-Τέμπη. Η μέρα που άλλαξε την ζωή εκατοντάδων ατόμων στο πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει βιώσει το ελληνικό έθνος.

Η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 601 ξεκίνησε από την Αθήνα στις 19:22 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με 350 επιβάτες. Η αμΑξοστοιχία έπρεπε να φτάσει στη Λάρισα στις 22:27 και στη Θεσσαλονίκη στις 23:57.Ταυτόχρονα, Η εμπορική αμαξοστοιχία 63503 εκτελούσε το δρομολόγιο Νέοι Πόροι Θεσσαλονίκης – Λάρισα και μετέφερε σιδηρόπλακες σε 13 βαγόνια. ΌΜως  στις 23:22, έγινε το απρόβλεπτο. Οι δύο αμαξοστοιχίες της Hellenic Train συγκρούστηκαν αΦού και οι δύο, χωρίς να το υποψιαστούν οι μηχανοδηγοί τους, κινούνταν με αντίθετη κατεύθυνση, στην Ίδια γραμμή! Η αστυνομία, το Εκάβ και η πυροΣβεστική κινητοποιήθηκαν άμεσα φτάνοντας στον τόπο στις 23:22 για να κόψουν την κυκλοφορία και να Βγάλουν από μέσα όσους μπορούσαν. Πολλοί σκοτώθΗκαν απευθείας με την σύγκρουση, ειδικά αυτοί σΤα πρώτα βαγόνια, ενώ άλλοι κάΗκαν επειδή δεν μπορούσαν να ξεφύγουν λόγω τραυμάτων και αιμορραγιών. Τελικά έβγαλαν 85 τραυματίες και 57 νεκρούς. Μανάδες έχασαν τα παιδιά τους, παιδιά έχασαν τους γονείς τους, σπίτια και επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

1

1 χρόνο αργότερα έγινε το μνημόσυνο για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που πέθαναν στο δυστύχημα. Ταυτόχρονα , έγιναν πολλές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. Ο κόσμος δεν ξεχνάει και ούτε οι άνθρωποι που έφυγαν από αυτό τον κόσμο θα ξεχαστούν Ποτέ, θα ζουν για πάντα στις καρδιές μας. Δεν μπορούν να αντικατασταθούν ούτε μπορεί να κλείσει η πληγή που άφησε ο θάνατος τους. Αυτό που έγινε ήταν μιΑ τραγωδία και είναι σίγουρο ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις ψυχές που χάθηκαν. Μακάρι αυτό που συΝέβη στα Τέμπη να λειτουργήσει σαν ένα παράδειγμα, έτσι ώσΤε να μην γίνει ξανά ένα τόσο θανατηφόρο σκάνδαλο.

Πηγές:

Ντοκιμαντέρ «Μαμά έρχομαι» της Ανθής Βούλγαρη

 

Top