Από τον Βλάση Χατζηαθανασίου
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εγκαθίσταται σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο και ξεπερνά τον αρχικό αιφνιδιασμό, κάτι αρκετά συνηθισμένο για τις περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες. Κατά την τελευταία δεκαετία, συχνά απεικονίζεται είτε ως μια δραματική τεχνολογική ανακάλυψη δυστοπικού χαρακτήρα, είτε ως ένα μαγικό ραβδί για την επίλυση των περισσότερων, αν όχι όλων κοινωνικών και καθημερινών προβλημάτων, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως την πρόληψη του εγκλήματος παγκοσμίως. Η Τεχνητή Νοημοσύνη όμως δεν αποτελεί κάποιο φορέα αντίληψης ικανό να καταλάβει τον πλανήτη αν «ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο» όπως αναφέρεται συχνά στις ειδήσεις. Ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να δίνει την εντύπωση πως ζωγραφίζει με τη χρήση της δικής του φαντασίας ή πως διαμορφώνει τις δικές του ιδέες και επιχειρήματα. αλλά με τρόπο πανομοιότυπο με αυτόν του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Πολλοί νομίζουν πως είναι απλά ένα εργαλείο, το οποίο βρίσκει μόνο πληροφορίες, γράφει περιλήψεις και κώδικα ή συζητά μαζί σου. Αυτές οι αντιλήψεις δεν θα μπορούσαν όμως να απέχουν περισσότερο από την πραγματικότητα. Η χρησιμότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αρκετά μεγαλύτερη. Αρχικά, πολλές βιομηχανίες επενδύουν στον συγκεκριμένο τομέα, με σκοπό την ανάπτυξη και δημιουργία μηχανημάτων, τα οποία εκτελούν ανθρώπινες εργασίες γρηγορότερα, καθώς και πιο αποτελεσματικά, αντικαθιστώντας τον απλό εργάτη. Επιπλέον, «ρομπότ» που αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιούν την ΤΝ (Τεχνητή Νοημοσύνη) έχουν βοηθήσει δραματικά τους ανθρώπους στην διαχείριση δύσκολων ή επικίνδυνων καταστάσεων. Για παράδειγμα, οι μεταλλωρύχοι διατρέχουν αρκετά υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονοκονίαση*. Τα «ρομπότ» όμως μπορούν να μειώσουν αυτό το ρίσκο, αφού μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά αυτοματοποιημένα και με χαμηλότερο κόστος μακροχρόνια. Ένας άλλος τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία και είναι πιο διαδεδομένος είναι η αυτοματοποιημένη οδήγηση. Πλέον γνωστές εταιρείες, όπως η Tesla χρησιμοποιούν την ΤΝ στην οδήγηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος για τον οδηγό, αλλά και τους υπόλοιπους.
την βοήθεια της ΤΝ και της μηχανικής μάθησης τα αυτοκίνητα μπορούν να είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένα, παίρνοντας κρίσιμες αποφάσεις της στιγμής, προσαρμόζοντας τις στις διάφορες οδικές συνθήκες και σε πιθανά εμπόδια. Η αυτοματοποιημένη οδήγηση έχει φέρει σημαντική μείωση στα ατυχήματα και ακόμη εξελίσσεται. Επιπλέον, η ΤΝ χρησιμοποιείται σε έναν τομέα που πολλοί δεν έχετε ούτε καν φανταστεί. Αυτός είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλέον δεν είναι απλώς ένας «διαδικτυακός κόσμος», για να στέλνουμε μηνύματα μεταξύ μας. Πλέον τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) χρησιμοποιούν την Μηχανική Μάθηση και την ΤΝ στις διαφημιστικές τεχνικές τους για να ενισχύσουν τα κέρδη τους και όχι μόνο… Κολοσσοί όπως η Meta (Instagram & Facebook) χρησιμοποιούν τη Μηχανική Μάθηση και την ΤΝ, για να προτείνουν στους χρήστες νέο περιεχόμενο με βάση αυτά που τους ενδιαφέρουν, για να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα σε φωτογραφίες γνωστών τους που έχουν πατήσει «Μου αρέσει» και να τους ξαναεμφανίσουν δημοσιεύσεις από το ίδιο άτομο και πολλά άλλα.
Συνοψίζοντας, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει βελτιώσει σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων με πολλούς τρόπους και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από την πρώτη εμφάνισή της. Έχει αυξήσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα σε πολλές εργασίες και μέσω της αυτοματοποίησης δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σφάλματος.
*Πνευμονιοκονίαση είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που οφείλεται στην εισπνοή μεγάλης ποσότητας (ανθρακό)σκόνης.