Τί τρώμε πραγματικά;

macronutrients

Από τον Λευτέρη Παρασκευόπουλο

Στην σημερινή εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης στην διατροφή και διαμορφώνουν λάθος διατροφικά πρότυπα. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που χωρίς να το γνωρίζουν, βρίσκονται σε έναν σωστό και υγιεινό δρόμο ζωής. Πώς όμως θα ξέρουμε εμείς ποιες τροφές να αποφύγουμε και ποιες να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας;

Αρχικά, υπάρχουν πολλές λανθασμένες εντυπώσεις ιδιαίτερα από νεότερα παιδιά σαν και εμάς για την αξία των τροφών. Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν πως τα λιπαρά στις τροφές είναι αυτά που ‘’παχαίνουν’’ και πως θα πρέπει να τα μειώσουμε. Αυτή η ιδέα βέβαια, δεν θα μπορούσε να είναι πιο λανθασμένη, καθώς τα καλά λιπαρά είναι ένα από τα τρία βασικότερα μακροσυστατικά(υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεΐνες)  από τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε ποσότητες ανάλογα με την ηλικία και το βάρος ,για να λειτουργούμε στο απόγειο των δυνατοτήτων μας ψυχικά και σωματικά. Η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε από τα τρία αυτά στοιχεία είναι αυτή που πραγματικά προκαλεί προβλήματα υγείας και στη συγκεκριμένη περίπτωση αύξηση βάρους, διότι 1 γραμμάριο λίπους περιέχει 9 θερμίδες ενώ η αντίστοιχη δοσολογία υδατανθράκων ή πρωτεϊνών μόνο 4. Τέλος, υπάρχει και μία άλλη ομάδα που πιστεύει πως συγκεκριμένα η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο από τα τρία και η υπερκατανάλωσή της οδηγεί σε περισσότερη μυϊκή ανάπτυξη, μία άποψη που έχει ακολουθηθεί από πολλά μικρά παιδιά που πιστεύουν τους δήθεν ‘’ειδικούς’’ των social media.

Απ’ την άλλη όμως, δεν θα έπρεπε να δίνει κανείς σημασία μονάχα στην ποσότητα των μικροστοιχείων, αλλά αντιθέτως να κοιτάζει παράγοντες όπως τα συστατικά και την προέλευση των προϊόντων διατροφής. Παραδείγματος χάριν, πέρα από όλες τις τυποποιημένες τροφές που καταναλώνουν όλα τα σημερινά παιδιά στο σχολείο, υπάρχουν και φαινομενικά αθώες τροφές όπως η σόγια και όλα τα vegan υποκατάστατα που θα έπρεπε να αναγνωρίζονται ως τοξικά. Αυτό ισχύει, καθώς τα φαγητά αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων γλυκαντικών, φυτικών λαδιών και φυτοφαρμάκων τα οποία συνοδεύονται με το γεγονός πως ό,τι περιέχει σόγια είναι πολύ δύσκολο για το στομάχι να το διασπάσει και να το χρησιμοποιήσει ύστερα ως ενέργεια. Ύστερα, μία ακόμα ανθυγιεινή τροφή, είναι το γιαούρτι με γεύσεις από τα σούπερ- μάρκετ. Πολλοί γονείς θεωρούν πως επειδή το γιαούρτι έχει κερδίσει την φήμη ως μία από τις πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, το αντίστοιχο με γεύσεις θα είναι παρόμοια καλό. Όμως, τα συγκεκριμένα γιαούρτια, περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, συντηρητικών και χημικών  για να έχουν αυτήν την ωραία γεύση με αποτέλεσμα να καταλήγουν να είναι στην ίδια κατηγορία με ένα παγωτό.

Screenshot_1

Είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξει κανείς πλέον τις σωστές τροφές, ζώντας σε μία κοινωνία η οποία κατακλύζεται από επεξεργασμένα και τυποποιημένα προϊόντα που κερδίζουν σε βραβεία γεύσης. Όμως, τί και αν σας έλεγα πως υπάρχουν και φαγητά που έχουν ωραία γεύση αλλά πιο σημαντικά έχουν μεγάλη διατροφική αξία; Καταρχάς, το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να υιοθετήσει κανείς στην διατροφή του, είναι το ελληνικό γιαούρτι. Το συγκεκριμένο, περιέχει ουσίες που βοηθούν στην μυϊκή ανάπτυξη, στην διαμόρφωση δυνατών οστών και αποτελεί όπως προαναφέραμε μία σχεδόν ασύλληπτη πρωτεϊνική επιλογή. Επιπλέον, αν η γεύση του δεν σας ελκύει, μπορείτε να προσθέσετε ένα ακόμα superfood που ονομάζεται μέλι και έτσι θα λάβετε υδατάνθρακες σε μορφή φυτικής ζάχαρης, κάτι ιδανικό πριν από κάποια σκληρή προπόνηση. Τέλος, μία τροφή που δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου μεταξύ των νέων παιδιών, είναι το αβοκάντο. Το αβοκάντο περιέχει ακόρεστα λιπαρά και βοηθά στην διαχείριση ορμονών(κάτι που κάθε παιδί στην εφηβεία επιθυμεί) και στην πρόσληψη αρκετών λιπαρών υψηλής ποιότητας που βοηθούν στις λειτουργίες των κυττάρων του σώματος.

Εν κατακλείδι συμπεραίνουμε, πως μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για τη σταθερή και αέναη πρόοδο του ανθρώπου. Αρκεί βέβαια να γνωρίζει κανείς για την σημασία κάθε τροφής ή ιχνοστοιχείου ώστε να σκέφτεται και τις επιπτώσεις της κατανάλωσής του.

 

Πηγές:

1.Διατροφολόγος Απόστολος Χρονόπουλος στην Κόρινθο

2.Σοφία Βοϊδήλα γιατρός ακτινολόγος υποψήφια διδάκτωρ παν/μίου Πατρών

 

Top