Διαδικτυακή επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου εμείς, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς, επισκεφτήκαμε μέσω τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης τον χώρο της Βουλής. Η έκθεση που είδαμε ονομάζεται «Αντικρίζοντας την Ελευθερία. Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».
Ξεκινώντας την εικονική περιήγησή μας στον χώρο της Βουλής, η ξεναγός μας μάς έδωσε κάποιες αρχικές πληροφορίες. Μας ενημέρωσε ότι η Βουλή κατασκευάστηκε για διαφορετικό σκοπό. Το 1843 κτίστηκε ως οικία-παλάτι του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας. Εξάλλου, εκείνη την εποχή δεν ήταν αναγκαίο ένα Κοινοβούλιο, αφού το πρώτο πολίτευμα του νεοσύστατου κράτους ήταν η απόλυτη μοναρχία και δεν προέβλεπε ούτε εκλογές ούτε βουλευτές. Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών έγιναν το 1844, αμέσως μετά την επανάσταση του 1843. Οι βουλευτές του ελληνικού κράτους, λιγότεροι αριθμητικά από τους σημερινούς, συνεδρίαζαν σε κοινοβούλιο στην οδό Σταδίου. Το κτήριο της Βουλής, ως Ανάκτορο, στέγαζε τη βασιλική οικογένεια μέχρι το 1909, όταν ξέσπασε μια τεράστια πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς σχεδόν το μισό. Τη σημερινή του χρήση απέκτησε πολύ αργότερα, το 1935.
Η Έκθεση απλώνεται σε δύο ορόφους: στο ισόγειο, εκεί που βρίσκεται το Περιστύλιο, και στον πρώτο όροφο, εκεί που βρίσκεται η αίθουσα των Τροπαίων (σήμερα : Αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος) και η – μικρότερη – αίθουσα των Υπασπιστών. Τους δύο αυτούς ορόφους συνδέει μία σκάλα που ονομάζεται κλιμακοστάσιο και διατηρείται ακέραια από τότε που κτίστηκε η Βουλή, ενώ το υπόλοιπο κτίσμα έχει υποστεί σημαντικές αρχιτεκτονικές αλλαγές στο εσωτερικό του. Στο περιστύλιο υπάρχουν αντικείμενα που παραπέμπουν στους Φιλέλληνες και τους Έλληνες Διαφωτιστές, τους «προπομπούς» του Αγώνα. Οι Φιλέλληνες ήδη από τον 17ο αιώνα έκαναν πολλά ταξίδια στον ελλαδικό χώρο αφού, πρωτύτερα, είχαν ασχοληθεί με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τα αρχαία κείμενα και μετέφεραν την εικόνα των υπόδουλων στο εξωτερικό. Από την άλλη μεριά, οι Έλληνες φορείς του Διαφωτισμού μετέφεραν στους υπόδουλους ραγιάδες τις επαναστατικές ιδέες που εκείνη την εποχή κατέκλυζαν την Ευρώπη «των Φώτων». Ο σημαντικότερος ίσως από τους Έλληνες Διαφωτιστές ήταν ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής. Στη Βουλή είδαμε τη «Χάρτα» του, η οποία εκφράζει το όραμα του για μία «Ελληνική Δημοκρατία» που θα περιλαμβάνει όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και θα εξασφαλίζει ισονομία στους κατοίκους της (1797). Πριν αφήσουμε το Περιστύλιο για να «ανέβουμε» εικονικά στον επόμενο όροφο, σταθήκαμε στον τοιχοτάπητα του 18ου αι. που αντιγράφει τον διάσημο πίνακα του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών» και παραχωρήθηκε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στην οποία βρίσκεται μόνιμα, στη Βουλή για τις ανάγκες της Έκθεσης.
Στην αίθουσα των Τροπαίων κυριαρχεί η Ζωφόρος που περιβάλλει περιμετρικά την αίθουσα. Αποτελείται από τέσσερις πλευρές, τρεις έγχρωμες και μία ασπρόμαυρη λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Πάνω σε αυτή απεικονίζονται ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα όπως η Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο το 1822 για το πρώτο Σύνταγμα, η Συνθήκη του Λονδίνου του 1827, η άφιξη του Όθωνα. Τα εκθέματα της Έκθεσης που βρίσκονται στην αίθουσα συνδέονται θεματικά με τις παραστάσεις της Ζωφόρου. Ανάμεσά τους αναγνωρίσαμε πολλούς πίνακες όπως «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη» του Νικηφόρου Λύτρα και «Η έξοδος του Μεσολογγίου» του Σπύρου Παπανικολάου, ενώ σταθήκαμε με προσοχή στην προθήκη που βρίσκονταν συγκεντρωμένα τα Συνταγματικά κείμενα των επαναστατημένων Ελλήνων.
Στην αίθουσα των Υπασπιστών ή αίθουσα των Ηρώων βρίσκονται θεματικές προθήκες για τους ήρωες της Επανάστασης σε δύο ενότητες: « Ήρωες του Ξίφους» και «Ήρωες της Γραφίδας» : Αλέξανδρος Υψηλάντης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Γεώργιος ΚαραΪσκάκης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Μιαούλης, Γιάννης Μακρυγιάννης, Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα, Λόρδος Βύρωνας, ο Κάρολος Φαβιέρος, ο Τόμας Γκόρντον. Δίπλα στις προσωπογραφίες τους, όπως τις ζωγράφισε ο φιλέλληνας Κάρλ Κράτσαϊζέν (Karl Krazeisen), είδαμε αντικείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα που συνδέονται με τη ζωή και τη δράση τους.
Η περιήγησή μας τελείωσε με ένα «πέρασμα» από την αίθουσα της Ολομέλειας για την οποία «κατεβήκαμε» στο ισόγειο. Σ’ αυτήν οι βουλευτές αναθεωρούν και θεσπίζουν νόμους, συμφωνούν αλλά και διαφωνούν, προστατεύουν και αποφασίζουν για τα δικαιώματα του λαού.
Στο παρακάτω σχήμα αποδίδεται η θέση των πολιτικών κομμάτων στα έδρανα της Βουλής σήμερα.
εικόνα ολομέλειας
Πάνω από την αίθουσα της Ολομέλειας βρίσκονται τα θεωρεία. Στο πρώτο θεωρείο βρίσκονται οι δημοσιογράφοι κα οι κάμερες από το κανάλι της Βουλής που καταγράφει κάθε συζήτηση. Στα υπόλοιπα θεωρεία μπορούν να πάνε οι πολίτες και να παρακολουθήσουν κάθε συζήτηση, όπως μάς εξήγησε η ξεναγός μας.
Η ώρα είχε περάσει, το κουδούνι είχε χτυπήσει προ πολλού για το διάλειμμα, αλλά κανείς δε σκέφτηκε να σηκωθεί από τη θέση του. Στην ερώτηση αν είχαμε κουραστεί και η απάντηση ήταν ομόφωνη : όχι, καθόλου! Μόνο μας παράπονο ήταν ότι θα θέλαμε όλα αυτά να τα βλέπαμε και από κοντά. Κάποια στιγμή, είμαστε σίγουροι ότι θα πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίσκεψη.