ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ‘’ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ’’(ΠΡΩΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΣΑΛΌΠΟΥΛΟΥ)

IMG_20221013_092943

IMG_20221013_092943
Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 επισκεφτήκαμε την οικία Τσαλόπουλου, που πλέον η μόνιμη ονομασία είναι ‘’Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες’’, για την παρουσίαση της έκθεσης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στην γεμάτη με φυτά είσοδο, μας υποδέχτηκε ο ξεναγός του κέντρου, από τον οποίο αντλήσαμε περισσότερες πληροφορίες αρχικά για το κτίριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κτίριο χτίστηκε το 1908, ήταν και είναι γνωστό ως ‘’οικία Τσαλόπουλου’’, αλλά αργότερα πουλήθηκε στον Δήμο ως πολιτιστικό κέντρο.
Όταν μπήκαμε στο εσωτερικό του κτιρίου, ο ξεναγός μας διηγήθηκε την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και ανέφερε την Γενοκτονία των Ποντίων. Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος του Α” Παγκοσμίου Πολέμου, με την συνθήκη των Σεβρών, η Ελλάδα έστειλε στρατό στη Μικρά Ασία, με σκοπό την απελευθέρωσή τους. Στα τέλη όμως του Αυγούστου του 1922 τα τουρκικά στρατεύματα επιτέθηκαν στον ελληνικό στρατό και τον νίκησαν. Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη, πυρπόλησαν την ελληνική συνοικία της πόλης, ο Μητροπολίτης παραδόθηκε και θανατώθηκε και πρόσφυγες αγωνίζονταν να μπουν στα πλοία για να σωθούν. Το τέλος αυτής της καταστροφής αποτέλεσαν οι σφαγές των Ελλήνων και Χριστιανών και οι λεηλασίες.
Επιπλέον, μας παρουσίασε τις παραδοσιακές φορεσιές των Τούρκων και των Ελλήνων εκείνης της εποχής, καθώς και αποσπάσματα από εφημερίδες και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την δυστυχία και τον πόνο της καταστροφής.
Τέλος, γνωρίσαμε κάποιους σημαντικούς συγγραφείς, όπως η Διδώ Σωτηρίου, ο Γιώργος Ιωάννου και ο Στρατής Δούκας, που με τα έργα τους, μας έδωσαν πληροφορίες για την Μικρασιατική Καταστροφή. Με την επίσκεψη αυτή είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία μας καλύτερα, οπότε ευχαριστούμε τον ξεναγό που μας πρόσφερε παραπάνω γνώσεις, αλλά και το σχολείο που μας έδωσε την δυνατότητα να επισκεφτούμε το κτίριο.
ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ Γ1

Σχολιάστε

Top