Αξιοθέατα της Πάτρας

Η Πάτρα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με πληθυσμό που ανέρχεται στους 173.600 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός του Δήμου Πατρέων ανέρχεται σε 215.922 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2021.

Η Πάτρα είναι μία πόλη πλούσια σε ιστορία. Τα αξιοθέατά της είναι ξεχωριστά και ένας επισκέπτης αξίζει να τα επισκεφτεί.

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Πατρών βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κέντρου της Πάτρας. Μαζί με τον διπλανό παλιό ναό του Αγίου Ανδρέα, αποτελούν έναν χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον πρωτόκλητο απόστολο του Χριστού, Άγιο Ανδρέα. Η κατασκευή του βυζαντινού ρυθμού ναού ξεκίνησε το 1908 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, τον οποίο ακολούθησε ο Γεώργιος Νομικός. Εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974. Καλύπτει εμβαδόν περίπου 2.600 τετραγωνικών μέτρων. Πάνω στον κεντρικό θόλο υπάρχει ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων, και στους υπόλοιπους θόλους υπάρχουν 12 μικρότεροι σταυροί. Αυτοί οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του. Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στην Ελλάδα και από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια.

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ή Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 2004 μέσω της οποίας επιτεύχθηκε τόσο η σύζευξη μεταξύ του Ρίου και του Αντιρρίου όσο και η σύνδεση της Πελοποννήσου με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω και ευρύτερα με το υπόλοιπο της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρεία Vinci.

ΓΕΦΥΡΑ

Το Κάστρο της Πάτρας

Το Κάστρο της Πάτρας είναι παλιό φρούριο της πόλης και ένα σημαντικό καλοδιατηρημένο μνημείο της. Χτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης κατά το δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα από τον Ιουστινιανό και συγκεκριμένα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 551 με υλικά προ-χριστιανικών οικοδομημάτων για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων.

 ΚΑΣΤΡΟ

 

Ο Φάρος Πάτρας

Πρόκειται για το σύμβολο της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο Φάρος της Πάτρας αρχικά είχε χτιστεί στον μόλο Αγίου Νικολάου, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1972 όταν κατεδαφίστηκε.

Το 1999 ο τότε πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πατρών Γιάννης Δημαράς αποφάσισε να χτίσει ομοίωμα του παλιού Φάρου, αυτή την φορά λίγο νοτιότερα, κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Πλέον, ο φάρος δεν έχει κάποια ναυτική χρησιμότητα αλλά αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της πόλης.

Ο Φάρος της Πάτρας βρίσκεται την Λιμενική Ζώνη του Δήμου Πατρέων, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει άνετο και δωρεάν πάρκινγκ.

ΦΑΡΟΣ1

Νίκος Τ., Γιάννης Β. & Νίκος Σ. ΣΤ2

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης