Συνέντευξη Διευθύντριας

Γράφει η Ζέτα Παγώνη 

Τέσσερα παιδιά του 15μελούς, η Παγώνη Ζέτα, ο Ματθαιόπουλος Αργύρης,ο  Χαιρόπουλος Αναστάσης και η Δαμουλάκη Ηλέκτρα είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τη διευθύντριά μας, την κ. Όλγα Καλομενίδου. Μέσα από τις απαντήσεις της μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον ρόλο της διεύθυνσης και τις προσπάθειες που γίνονται για το καλό των μαθητών και του σχολείου γενικότερα.

1.Ποιος είναι ο ρόλος σας ως διευθύντριας; 

Ο ρόλος του διευθυντή θα πρέπει να είναι διευκολυντικός. Να βοηθάει όλους τους μαθητές και τους συναδέλφους του. Δηλαδή να  τους υποστηρίζει , να τους διευκολύνει και να συμβάλλει στην ένταξη των πιο αδύνατων παιδιών του σχολείου. Συνοπτικά ο διευθυντής θα πρέπει να φροντίζει όσο το δυνατόν μπορεί περισσότερο τους υπόλοιπους.

Παρόλα αυτά, ενώ προσπαθώ να εκτελέσω αυτά που ανέφερα παραπάνω, δυστυχώς λόγο υπερβολικού γραφειοκρατικού φορτίου, που δεν φανταζόμουν ότι θα αντιμετώπιζα όταν έγινα διευθύντρια, καταλήγω να ασχολούμαι με τα χαρτιά αντί με τα παιδιά, αφού κάθε χρόνο αυξάνονται οι αρμοδιότητες. Έτσι δεν μπορώ να αφιερώσω όσο χρόνο θεωρώ ότι οφείλω στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

2.Πως νιώθετε πριν, μετά και αφού βάλετε τιμωρία στα παιδιά;

Είναι το χειρότερό μου. Δυσκολεύομαι πάρα πολύ και δεν το    έχω συνηθίσει ακόμα. Πίστευα πως όταν γίνω διευθύντρια δεν θα βάλω σε κανέναν αποβολή. Δυστυχώς οι νόμοι δεν μας δίνουν πολλές εναλλακτικές , δηλαδή οι εναλλακτικές που έχουμε για τα παιδαγωγικά μέτρα είναι 1 ,2,3… ημέρες αποβολή. Θα μπορούσαμε όμως με τη βοήθεια του 15μελούς να σκεφτούμε άλλες λύσεις, εφόσον τις δεχτούν και οι γονείς του μαθητή. Τέλος πιστεύω ότι οι αποβολές είναι ένα απαρχαιωμένο μέτρο, που κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να υπάρχει, όμως υποχρεώνομαι και πάλι από τον νόμο να κάνω κάτι που δεν υποστηρίζω

 3.Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά μίας διευθύντριας;

Το βασικό χαρακτηριστικό της διευθύντριας είναι η ψυχραιμία, γιατί βρίσκεται σε έναν χώρο, όπου γίνονται διαρκώς συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα και εντάσεις.Έτσι λοιπόν η διευθύντρια οφείλει να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους κρατώντας την ψυχραιμία της. Επιπλέον θα πρέπει να έχει επίγνωση του ρόλου της, ότι είναι ένας δημόσιος υπάλληλος και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο σχολείο , δηλαδή δεν μπορεί ούτε να προσλάβει ούτε να απολύσει κάποιον καθηγητή, δεν μπορεί να κάνει κάτι εκτός νόμου και εκτός πλαισίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξέρει ποιες είναι οι δυνατότητές της και να δρα σύμφωνα με αυτές. Τέλος, η διευθύντρια θα πρέπει να έχει ευελιξία.Δηλαδή υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα και κάποια συγκεκριμένα προγράμματα , όμως επειδή είμαστε πάρα πολλοί άνθρωποι πρέπει να ξέρει να ξεχωρίζει με δίκαιο τρόπο πότε θα ξεπερνάει αυτές τις γραμμές που έχουμε βάλει. Για παράδειγμα δεν είναι δίκαιο τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να υφίστανται τις ίδιες τιμωρίες με τα παιδιά που δεν έχουν μαθησιακές δυσκολίες και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί η διευθύντρια, γιατί τα υπόλοιπα παιδιά δεν το καταλαβαίνουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα. Για αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρχει μία ευελιξία και σταθερότητα. Το κυριότερο όμως είναι η αγάπη της για τα παιδιά και οι μαθητές με την σειρά τους να μπορέσουν να το καταλάβουν.

4.Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξουν τα παιδιά για να υπάρξει ομαλή συμβίωση στο σχολείο;

Σας το έχω πει πολλές φορές ότι αισθάνομαι τυχερή γιατί στο σχολείο μας δεν έχουμε κανένα παιδί που θα το χαρακτήριζα ότι είναι εκτός πλαισίου. Αυτό που μας δυσκολεύει όλους είναι πως έχουμε μεγαλώσει  τα παιδιά μας με έναν τρόπο που δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι μέρος ενός συνόλου, δηλαδή βάζουν μπροστά την δική τους ανάγκη και δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν πως αυτό επηρεάζει το υπόλοιπο σχολείο. Αυτό που θα ήθελα πραγματικά να αλλάξει στους μαθητές είναι αυτό που μόλις ανέφερα, να καταλάβουν ότι η κάθε τους πράξη επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τους συμμαθητές τους. Ουσιαστικά θέλω να γίνουν μία πιο δεμένη και πιο αλληλέγγυα ομάδα. Πιστεύω ότι εάν αυτό το δουλέψουμε όλοι μαζί θα αισθανόμαστε καλύτερα.

 5.Εσείς ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του 15μελους  και κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει;

Ο ρόλος του 15μελους στο σχολείο είναι συντονιστικός, δηλαδή είναι ενδιάμεσος ανάμεσα στους υπόλοιπους μαθητές και στο σύλλογο διδασκόντων. Κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσε ό,τι αιτήματα υπάρχουν από το υπόλοιπο σχολείο να πηγαίνουν οι μαθητές και να τα εκφράζουν στο 15μελες ή οι πρόεδροι των τμημάτων να τα ανακοινώνουν σε εμένα και εγώ να τα συζητάω με τους υπόλοιπους καθηγητές. Ανάλογα με την έμπνευση και την διάθεση των παιδιών , ο ρόλος του 15μελους μπορεί να είναι και δημιουργικός. Έτσι θα εμπνέουν με την δική τους στάση τα υπόλοιπα παιδιά. Τέλος με τις δικές τους ενέργειες μπορούν να κάνουν πολλά όμορφα πράγματα για το σχολείο, όπως το μπαζάρ που έχετε διοργανώσει, είναι μία δράση που βοηθάει αρκετά το σχολείο.

6.Πώς βλέπετε τη συνεργασία ανάμεσα στο φετινό 15μελες και τους καθηγητές;

Είναι η καλύτερη συνεργασία που είχα μέχρι τώρα από τις υπόλοιπες σχολικές χρονιές, νομίζω πως θα οργανώσουμε πολλά πράγματα. Επίσης εύχομαι αυτό να κάνει τους υπόλοιπους συμμαθητές σας να καταλάβουν ότι δεν είμαστε απέναντι, αφού είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι εδώ είμαστε ο ένας για τον άλλον. Νομίζω πως μέσα από την δικιά μας συνεργασία θα μπορέσουν να το καταλάβουν, ήδη πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή συμβίωση.

                                                           Ευχαριστούμε πολύ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης