Ιατρική

Η Ιατρική είναι επιστήμη και τέχνη που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Το επαγγελματικό και γνωστικό αντικείμενο του γιατρού κατανέμεται σήμερα σε 39 ειδικότητες αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος. Όλες οι ιατρικές ειδικότητες ανήκουν σε 4 βασικούς κλάδους της ιατρικής επιστήμης:

α) της παθολογίας

β) της χειρουργικής

γ) της κλινικοεργαστηριακής και εργαστηριακής ιατρικής και

δ) της ψυχιατρικής

Πιο συγκεκριμένα:

α) ο γιατρός που εργάζεται στον τομέα της παθολογίας εξετάζει τον άρρωστο, κάνει τη διάγνωση της ασθένειας και του υποδεικνύει την κατάλληλη φαρμακευτική ή κλινική αγωγή για τη θεραπεία του. Στη δουλειά του χρησιμοποιεί όργανα όπως στηθοσκόπιο, πιεσόμετρο, καρδιογράφο και άλλα.

β) Ο γιατρός που εργάζεται στον τομέα της χειρουργικής κάνει χειρουργικές επεμβάσεις για να θεραπεύσει διάφορα τραύματα, ασθένειες ή διαταραχές των οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Μελετά την περίπτωση κάθε ασθενή και διατηρεί ένα αρχείο με το ιατρικό του ιστορικό. Μετά την εγχείριση υποδεικνύει τη μεταχειρουργική αγωγή και θεραπεία.

γ) Ο γιατρός που εργάζεται στον τομέα της κλινικοεργαστηριακής  ή εργαστηριακής ιατρικής κάνει διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές, αιματολογικές, κυτταρολογικές, ακτινολογικές) για τη διάγνωση της ασθένειας. Τέλος, εφαρμόζει τεχνικές και μεθόδους της ιατρικής και άλλων συναφών κλάδων (βιολογία, χημεία) για να εξακριβώσει τα αίτια του θανάτου των ανθρώπων, βοηθώντας έτσι τη δικαιοσύνη στη σωστή απονομή του δικαίου (ιατροδικαστής).

δ) Ο γιατρός που εργάζεται στον τομέα της ψυχιατρικής ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων.

Εγώ θέλω να γίνω γιατρός και συγκεκριμένα παιδίατρος ή παιδοψυχολόγος.

Ιωάννα

πηγή πληροφοριών: Wikipedia

poioi-7-klasikoi-iatrikoi-muthoi-anatrepontai-klasikoi-iatrikoi-muthoi-anatrepontai

Σχολιάστε