Bûche de Noël – ΄Ενα γλυκό βγαλμένο από τα…παραμύθια!!!

 Bûche de Noël

΄Ενα γλυκό βγαλμένο από τα…παραμύθια!!!

Στη Γαλλία, μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «veillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται από μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων, τιμώντας τον ερχομό του Χριστού. Και αυτό το έθιμο έχει περάσει σήμερα στα προγράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της Ευρώπης και όχι μόνο.

3269.tmp

Η κυρία του σπιτιού, κάθε Παραμονή φτιάχνει με πολύ μεράκι το Χριστουγεννιάτικο Κορμό (Bûche De Noël), ένα παραδοσιακό, σοκολατένιο κέικ σε σχήμα κούτσουρου, διακοσμημένο με διάφορα ζαχαρωτά, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα, την κορύφωση του ρεβεγιόν!

 Σύμφωνα με ένα γαλλικό έθιμο, την παραμονή των Χριστουγέννων, συνηθιζόταν ο « αφέντης » του σπιτιού να φέρνει στο σπίτι ένα τεράστιο κορμό δέντρου, που ονομαζόταν « κορμός των Χριστουγέννων ». Ανήμερα τα Χριστούγεννα, το βάζανε στο τζάκι, αφού είχαν προηγηθεί κεράσματα, προσευχές και ράντισμα του κορμού με λάδι, αλάτι και ζεστό κρασί. Λέγεται πως οι στάχτες του κορμού είχαν την ικανότητα να προστατεύουν το σπίτι από τους κεραυνούς και τα « κακά πνεύματα ». Η επιλογή του είδους του ξύλου, οι τρόποι ανάμματος και η διάρκεια της καύσης αποτελούσαν μία πραγματική τελετή, η οποία διέφερε από περιοχή σε περιοχή.

C2D4.tmp

Ο κορμός των Χριστουγέννων συγκέντρωνε λοιπόν, όλους τους ενοίκους του σπιτιού, γονείς, παιδιά, υπηρέτες, γύρω από την οικογενειακή εστία. Πολλές φορές, κορμοί Χριστουγέννων χαρίζονταν στους φτωχούς την παραμονή έτσι ώστε, ακόμα και στις πιο ταπεινές καλύβες, να αγρυπνούν γύρω από εστίες όπου καίγονταν κούτσουρα οξιάς ή βελανιδιάς. Η πόρτα έμενε ανοιχτή για τους φτωχούς που ζητούσαν μια γωνιά να κουρνιάσουν. Τους πρόσφεραν επίσης μπύρα, μηλίτη, κρασί και μια θέση στο οικογενειακό τραπέζι.

Η καλή γιαγιά διηγούταν ιστορίες και σταματούσε μόνο για να χτυπήσει με το φτυαράκι τα κούτσουρα στο τζάκι και να δυναμώσει τη φωτιά, λέγοντας « Bonneannée, bonnesrécoltes, autantdegerbesetdegerbillons ». Κι αυτή η φωτιά, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, θα έπρεπε να διαρκέσει τρεις ημέρες. Σε κάποιες περιοχές (Normandie, Lorraine, Bourgogne) ονόμαζαν το ξύλο αυτό και « letréfeu », στα λατινικά tresfoci = troisfeux = τρεις φωτιές.

Buche-Noel-2

Με την εξαφάνιση των μεγάλων καμινάδων και τζακιών, στη σύγχρονη Γαλλία, ο κορμός των Χριστουγέννων παραμένει μόνο ως γλυκό, του οποίου το σχήμα θυμίζει κορμό δένδρου και το οποίο συνοδεύει το γεύμα των Χριστουγέννων

Recette de Bûche de Noël au chocolat

Υλικά για το παντεσπάνι

6 κρόκοι αυγού

50 γρ. Ζάχαρη

3 ασπράδια αυγού

35 γρ. Ζάχαρη

55 γρ. Αλεύρι κοσκινισμένο

Υλικά για την κρέμα σοκολάτα

500 γρ. Κουβερτούρα τεμαχισμένη

500 γρ. Κρέμα γάλακτος

250 γρ. Γάλακτος

Γαρνιτούρα

Ρινίσματα άσπρης σοκολάτας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ: Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 35 γρ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Παίρνουμε το 1/3 από τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε με το μείγμα των κρόκων. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά. Απλώνουμε το μείγμα αυτό πάνω σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180οC για 12-15 λεπτά έως ότου πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Το αναποδογυρίζουμε σε μία άλλη λαδόκολλα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα. Όταν πάρει βράση το αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αναμειγνύουμε πολύ καλά ώστε να γίνε ι ομοιογενές το μείγμα μας και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου έως ότου η κρέμα σταθεροποιηθεί. Απλώνουμε τη μισή από την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι. Το τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε πάνω σε μία πιατέλα. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα με μία σπάτουλα και καλύπτουμε όλη την υπόλοιπη επιφάνεια του κορμού.

Γαρνίρουμε τον κορμό με τα ρινίσματα της άσπρης σοκολάτας και φυσικά μπορούμε να βάλουμε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.

Bonne chance et bon appétit!!!

9097.tmp

Σχολιάστε