Η Ψυχολογία των Χριστουγέννων

Η Ψυχολογία των Χριστουγέννων

Η ψυχολογία των Χριστουγέννων

(και επτά συμβουλές για να μην έχετε τις «μαύρες» σας χρονιάρες μέρες)

 

Η διερεύνηση των ανθρώπινων ψυχοσωματικών αντιδράσεων στην υπερβολικά παρατεταμένη περίοδο εορτασμού της γέννησης του Χριστού και της έλευσης του Νέου Έτους μας αποκαλύπτει μια απρόσμενη εικόνα δυσφορίας και μαζικής ψυχολογικής κατάρρευσης. Πρόκειται για το περίφημο «σύνδρομο» ή και «φαινόμενο των Χριστουγέννων».

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται η πιο δημοφιλής θρησκευτική γιορτή. Γεγονός που αποτυπώνεται στη διακόσμηση των πόλεων, στον στολισμό δέντρων σε κάθε σπίτι και στην αυξημένη καταναλωτική διάθεση που μας επιβάλλεται αυτές τις μέρες. Αυτό το ανάρμοστο μείγμα θρησκευτικής «μέθεξης» και καταναλωτικής  παράκρουσης μας δημιουργεί ουκ ολίγα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Τα συμπτώματα της χριστουγεννιάτικης ψυχοσωματικής δυσφορίας είναι τόσο εξόφθαλμα και μαζικά ώστε οι Αμερικάνοι ψυχίατροι να επινοήσουν τον όρο «φαινόμενο των Χριστουγέννων» για να περιγράψουν το έντονο άγχος, τη βαθιά κατάθλιψη και το αίσθημα της δυστυχίας και ενοχής που βαραίνει πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων αυτή την περίοδο του έτους. Ορίστε επτά συμβουλές για να ξεπεράσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να βρείτε το πνεύμα των Χριστουγέννων.

  • Οργανωθείτε. Οι προετοιμασίες για τις γιορτές είναι πολλές και χρονοβόρες .Μην τις αφήσετε για την τελευταία στιγμή ώστε να νιώθετε τον χρόνο να σας πιέζει και μην κολλάτε στις λεπτομέρειες.( Καψαλίστηκε η γαλοπούλα . Δε βαριέσαι, καλή καρδιά.)
  • Μην έχτε μεγάλες προσδοκίες.
  • Πρωτοτυπήστε. Η συνεχής επανάληψη προκαλεί πλήξη. Για να την αποφύγετε κάνετε μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες και διακοσμήστε διαφορετικά το δέντρο σας.
  • Όταν νιώσετε την θλίψη να έρχεται, αρπάξτε το παλτό σας και κάντε βόλτες στη στολισμένη πόλη. Για σίγουρα αποτελέσματα πάρτε κάποιον που σας φτιάχνει το κέφι μαζί σας.
  • Προσφέρετε. Τα Χριστούγεννα είναι μια εκπληκτική ευκαιρία να δώσουμε δώρα σε αυτούς που αγαπάμε ,να συμφιλιωθούμε με αυτούς που έχουμε τσακωθεί και να νοιαστούμε γι’ αυτόν που του λείπουν τα απαραίτητα.
  • Προσέχετε πόσο τρώτε. Ένα βαρύ στομάχι δεν και είναι ότι καλύτερο.
  • Ευχαριστηθείτε τις μικρές ευχάριστες στιγμές και γελάστε με την καρδιά σας.

 

 

Σύνταξη : Αλεξάνδρα Μπίνη, Χαρούλα Κωλέττη

Σχολιάστε

Top