Πώς δημιουργήθηκαν τα LEGO

Τα LEGO είναι εδώ και δεκαετίες, ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε όμως πως δημιουργήθηκαν.

Το 1932 η σύζυγος του Δανού, Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, πέθανε και τον άφησε μόνο του με τα τέσσερα παιδιά τους.Για να αναπληρώσει το κενό ο Κρίστιανσεν άρχισε να φτίαχνει παιχνίδια. Ήταν μαραγκός και αξιοποίησε το ταλέντο του για να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών του από την απώλεια της μητέρας τους. Τους έφτιαχνε ξύλινα παιχνίδια, σε μορφή διάφορων ζώων. Αυτό τα έκανε χαρούμενα.

Ο Κρίστιανσεν σκέφτηκε ότι τα παιδια του δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα και θα ήταν καλή ιδέα να πουλά τις δημιουργίες του για να χαρύν και τα άλλα παιδιά τις πόλης.

Είχε δική του επιχείρηση που πουλούσε κινητές σκάλες και σανίδες, αλλά κόντευε να πτωχεύσει. Μόλις πρόσθεσε τα παιχνίδια στην παραγωγή, τα έσοδα αυξήθηκαν αμέσως. Αποφάσισε να δώσει στην επιχείρηση το όνομα «LEGO» που προέρχεται τη δανέζικη έκφραση, «leg got» που σημαίνει «παίζω καλά». Αργότερα έμαθε ότι η λατινική λέξη «Lego» σημαίνει «συναρμολογώ». Μία ευχάριστη σύμπτωση.

Το 1940 κάηκε το εργαστήριο του Κρίστιανσεν και αμέσως μετά την ανακατασκεύη του, αποφάσισε ότι θα παράγει μόνο παιχνίδια, αφού είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η επιχείρηση συνέχισε να εξελίσεται και το 1947, έκανε μία μεγάλη αλλαγή. Αντικατέστησε το ξύλο με το πλαστικό.

Το 1958, ο Κρίστιανσεν πέθανε και την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του, Γκότφριντ. Ο νέος ιδιοκτήτης είσαγε μία καινοτόμα ιδέα: πλαστικά τουβλάκια με υποδοχές που συναρμολογούνται μεταξύ τους. Ουσιαστικά επινόησε τα τουβλάκια που ξέρουμε σήμερα. Ήταν μία καινούρια περίοδος για τη LEGO.

Το 1962 η LEGO άνοιξε δική της αεροπορική γραμμή για να εξάγει τα παιχνίδια της στις Η.Π.Α. Οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν συνεχώς να βελτιώνουν και να εξελίσουν τα παιχνίδια.

Το 1963 άρχισαν να χρησιμοποιούν άλλου είδους πλαστικο, πιο ανθεκτικό και λιγότερο τοξικό. Τα νέα LEGO θα διατηρούσαν το χρώμα και το σχήμα τους για πάνω από 40 χρόνια.

Στις 7 Ιουνίου του 1968, άνοιξε το πάρκο LEGOLAND στη Δανία, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες λάτρεις των παιχνιδιών κάθε χρόνο.

Lego σήμερα

Lego σήμερα

Αφίσα LEGO 1949

Αφίσα LEGO 1949

LEGO 1939

LEGO 1939

 

Εύα Σκούρτη

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης