Η Υπερθέρμανση του πλανήτη

Όπως όλοι μας ξέρουμε, τώρα βρισκόμαστε στην περίοδο των χειμερινών διακοπών μας και όλα τα παιδιά ανυπομονούν να πάρουν τα δώρα τους την Πρωτοχρονιά.  Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να περνάμε τις διακοπές μας σε ορεινά μέρη απολαμβάνοντας το χιόνι, όμως σας ενημερώνω πως φέτος ,ακόμα και σε κρύα μέρη, δύσκολα θα αντικρίσεται ένα κατάλευκο τοπίο. Τι ευθύνεται για αυτό… Η κλιματική αλλαγή.

Το κύριο αίτιο της κλιματικής αλλαγής είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ορισμένα αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης λειτουργούν όπως το γυαλί των θερμοκηπίων. Παγιδεύουν τη θερμότητα του ήλιου και εμποδίζουν τη διάχυσή της στο διάστημα, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η περίοδος 2011-2020 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,1 °C το 2019.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου και βασικότερη συνέπεια αποτελεί το λιώσιμο των πάγων που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης του νερού. Σε ορισμένες χώρες εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα και επίμονες βροχοπτώσεις, ενώ σε άλλες παρατηρούνται καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης. Πρέπει να ληφθούν δράσεις για το κλίμα τώρα, διαφορετικά οι επιπτώσεις αυτές θα ενταθούν.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν ενέργειες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν για να σώσουμε τον πλανήτη μας. Αρχικά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η καύση πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου  παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον καλό θα ήταν να φυτευτούν περισσότερα δάση κοντά στις πόλεις, οι οποίες είναι «πνιγμένες» από το καυσαέριο. Όλες αυτές οι πράξεις, και όχι μόνο, θα μας απαλλάξουν από το να καταστρέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον.

Για αυτό λοιπόν σκέψου πριν πράξεις ώστε να παραδώσεις το περιβάλλον όπως σου δόθηκε και να θυμάσε «Δεν μας ανήκει η γη, εμείς ανήκουμε σε αυτή».

 

Αντιγόνη Θεοδωράκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης