Γνωριμία Με Τον Άλλο Άνθρωπο (Γιάννης Παπαδακάκης και Μυρσίνη Μαυρίκα)

Στο σχολείο μας είχαμε τη μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας, Ο άλλος άνθρωπος, Κωσταντίνο Πολυχρονόπουλο και τη συνεργάτη του Φραντζέσκα. Ο «άλλος άνθρωπος» ιδρύθηκε στης 6 Δεκεμβρίου του 2011 αφού ο κ. Κωνσταντίνος απογοητεύτηκε εξαιτίας ενός περιστατικού που αναδείκνυε την απραξία και την αδιαφορία του κόσμου, αλλά και του ιδίου απέναντι στους συνανθρώπους μας που πεινάνε και ψάχνουν μέχρι και στα σκουπίδια για να βρουν έστω και λιγοστό φαγητό. Την επόμενη μέρα έφτιαξε μερικά τοστ και πήγε να τα μοιράσει σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Η ώρα περνούσε μα κανείς δεν πλησίαζε για να πάρει το φαγητό, μέχρι που ο ίδιος απελπίστηκε και έφαγε ένα τοστ. Τότε ήρθε κατά συρροή ο κόσμος να φάει μαζί του, δείχνοντας έτσι το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου όταν πρόκειται για κοινωνική δράση. Στόχος του Άλλου Ανθρώπου είναι η αλληλεγγύη και η επανένταξη ανθρώπων που για όποιο λόγο έχουν χάσει ελπίδα, στη κοινωνία. Ο Άλλος Άνθρωπος πιστεύει πως όλοι είναι ίσοι, μοναδικοί και μπορούν να προσφέρουν.

images

Σε συνέντευξη που κάναμε μας εξήγησαν πως ο Άλλος Άνθρωπος αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως προσωπικών πεποιθήσεων. Ο άλλος άνθρωπος έχει πολλές ομάδες σε όλη την Ευρώπη και έχει βοηθήσει σε πολλές δύσκολες περιστάσεις όπως σεισμούς, στη φωτιά στο Μάτι, στην προσφυγική κρίση ενώ πρόσφατα έχουν γίνει ήρωες στα σύνορα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα λόγια των ίδιων, «την αλληλεγγύη δεν την ζητάς, δε την περηφανεύεσαι και δεν την επιβραβεύεις άμα δεν τη πιστεύεις. Όσο στηρίζει ένας άνθρωπος τον άλλο άνθρωπο τόσο θα υπάρχει και όσο υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη από επικοινωνία και φαγητό, τόσο θα είναι διπλά του ο άλλος άνθρωπος». Η πορεία του Άλλου ανθρώπου δεν ήταν εύκολη, πολλές προσαγωγές, οικονομικά προβλήματα και άλλα εμπόδια που ξεπεράστηκαν με θέληση και την μαγεία της αλληλεγγύης. Σε ερώτηση που κάναμε σχετικά με την κριτική που ασκείται σε πολλές εθελοντικές ομάδες όπως κατηγορίες για συμφέροντα και αισχροκέρδεια, η απάντηση τους μας εξέπληξε θετικά! Μας απάντησαν πως η αμφισβήτηση είναι αναγκαία και όποιος θέλει να επιβεβαιώσει πως μια δράση είναι αυθεντική και πραγματικά φιλανθρωπική, μπορείς πολύ απλά να έρθει και να δει μονός σου, αλλά χωρίς προειδοποίηση για να διαπιστώσει πως πραγματικά γίνεται δουλειά χωρίς να έχει προετοιμαστεί μια καλή εικόνα για να κερδίσει θετικές εντυπώσεις .

Για να συνοψίσουμε, το μήνυμα που λάβαμε από αυτή τη συνέντευξη είναι πως η αλληλεγγύη έχει απίστευτη δύναμη που ενώνει ανθρώπους, δίνει κίνητρο για βελτίωση και γεμίζει τη ζωή σου με ενέργεια. Στην αλληλεγγύη δεν υπάρχει χώρος για καμία προϋπόθεση και καμία διάκριση. Βρήκαμε ιδιαίτερα συγκινητικές τις δράσεις του Άλλου Ανθρώπου και τον εθελοντισμό του κόσμου που ακόμα και αν θεωρείται περιθωριοποιημένος, ξεπερνάει τα προβλήματα του για να βοηθήσει αυτόν που το έχει ανάγκη. Αυτό μαζί με την ελκτική δύναμη που έχει ένα κοινωνικό συσσίτιο, είναι κατά τη γνώμη μας, αληθινή μαγεία.

Γιάννης Παπαδακάκης & Μυρσίνη Μαυρίκα Α2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Σχόλιο

  1. Ευχαριστούμε, Γιάννη και Μυρσίνη για τη δημοσιογραφική κάλυψη αυτής της δράσης του σχολείου μας. Πόσο απλό αλλά και πόσο σπουδαίο να φερόμαστε ανθρώπινα!Πόσο διαφορετική θα είναι η κοινωνία μας αν έρθουμε σε συνάντηση με το διπλανό μας, τον Άλλο Άνθρωπο!

Υποβολή απάντησης