Αντωνοπούλου Βερονίκη-Βασιλική
Δίπλες Καλαμάτας
Οι διπλές είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Καλαμάτας που εκτός από τα Χριστούγεννα το προσφέρουν σε γιορτές, αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις:
Υλικά για την ζύμη:
3 μέτρια αυγά,
50gr ζάχαρη, 20gr ούζο,
120gr γάλα, 3 βανίλιας,
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1,5 λίτρο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι:
600gr ζάχαρη,
400gr νερό,
200gr μέλι,
1 ξυλαράκι κανέλας,
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Γαρνίρισμα: μέλι, καρύδα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά, ζάχαρη και το ούζο καλά.
2. Κατόπιν προσθέτω το γάλα, τις βανίλιες και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
3. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30′ σκεπασμένη με μεμβράνη.
4. Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 160 gr και τα ανοίγουμε σε δίσκους κατόπιν σε λεπτό φύλλο με έναν πλάστη.
5. Κόβω με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε μακρόστενες λωρίδες.
6. Σε ένα τηγάνι βάζω το ηλιέλαιο και το βάζω να ζεσταθει.
7. Τηγανίζω τη ζύμη και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τη διπλώνω μέσα στο τηγανι και περιμένω να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Ύστερα τη βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.
8. Σε μια κατσαρόλα βάζω να βράσουν τα υλικά για το σιρόπι για 5′
9. Βουτάω τις διπλές στο καυτό σιρόπι για 15″
. Τις βάζω σε πιατέλα και γαρνίρω με μέλι και τριμμένο καρύδι. Καλή όρεξη!!! ======================================================================
Χριστουγεννιάτικοι Παραδοσιακοί Κεφτέδες Άρτας
Οι χριστουγεννιάτικοι κεφτέδες είναι ένα τοπικό παραδοσιακό φαγητό της Άρτας που το έκαναν οι οικογένειες από το κρέας του γουρουνιού που έσφαζαν τα Χριστούγεννα για να έχουν όλο το υπόλοιπο διάστημα.
Υλικά:
3/4 του κιλού μοσχαρίσιο κιμά,
1 1/2 κιλό σπάλα χοιρινή,
1 κιλό πράσα,
1/2 κ.σ. μπαχάρι τριμμένο,
1 αυγό,
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι Καρολίνα,
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
150gr αλεύρι,
2 κ.σ. φυτίνη
Εκτέλεση:
1. Κόβω το χοιρινό κρέας σε μικρά κυβακια. Καθαρίζω και κόβω τα πρασσά σε ψιλά κομμάτια. Ψιλοκόβω και το ξερό κρεμμύδι.
2. Σε μια λεκάνη βάζω τον κιμά και προσθέτω το χοιρινό κρέας, το πράσο (1 βαθύ πιάτο), το ξερό κρεμμύδι, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μπαχάρι, 1 αυγό χτυπημένο, το ρύζι, φυτίνη λιωμένη και αλατοπίπερο.
3. Τα ζυμώνω πάρα πολύ καλά για να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και τα αφήνω να σταθούν για 15′.
4. Σε ένα πιάτο βάζω λίγο αλεύρι. Αφού πλάσω 1 μεγάλο κεφτέ τον περνάω από το αλεύρι και το βάζω σε ένα ταψί.
5. Αφού τελειώσω με όλους τους κεφτέδες βράζω νερό και ρίχνω 2 φλιτζάνια καυτό νερό στο ταψί. 6. Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω στους 180⁰ μέχρι να γίνουν οι κεφτέδες. ΠΡΟΣΟΧΗ! να βάζω συχνά νερό όταν χρειάζεται.
7. Αν θέλουμε όταν έχουν γίνει χτυπάμε 2 αυγά και 1 λεμόνι και προσθέτουμε το ζουμί από το ταψί και το ρίχνω πάνω στους κεφτέδες.
Καλή όρεξη!