
ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΔΕΜΠΙ – ΚΑΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- ½ φλιτζ. ζάχαρη
- ½ φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
- ¼ φλιτζ. κονιάκ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ γαρίφαλο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 6 φλιτζ. αλεύρι μαλακό
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 φλιτζ. μέλι
- 3 φλιτζ. νερό
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
- 3 φλιτζ. καρύδια αλεσμένα
- 3 κ.γ. ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1 φλιτζ. μέλι
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- λίγη φλούδα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λάδι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Έπειτα, προσθέτουμε μέσα στο μείγμα τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο με το μοσχοκάρυδο.
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
- Αφού ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε στο μείγμα μας, εναλλάξ, το αλεύρι και την σόδα.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία.
- Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε την ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ανοίγουμε την ζύμη για τα μελομακάρονά μας, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας και βάζουμε μέσα στο κάθε μελομακάρονο λίγη από την γέμιση που φτιάξαμε προηγουμένως.
- Κλείνουμε καλά τα μελομακάρονα.
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 200 C μέχρι να ροδίσουν.
- Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το σιρόπι.
- Μόλις είναι έτοιμα τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο σιρόπι.
- Τέλος πασπαλίζουμε με καρυδόψυχα.