15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες της ζωής.

ΒΟΡΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – ΔΡΟΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα αφιερωμένη στον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, για να μας υπενθυμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι ασθενείς με ογκολογικές ασθένειες αλλά και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για αυτούς η καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

Είναι μία μέρα αναγνώρισης του κουράγιου και της δύναμης που δείχνουν αυτοί οι μικροί μαχητές της ζωής, αλλά και οι οικογένειες τους, οι γιατροί και οι  νοσηλευτές που στέκουν δίπλα τους και τους βοηθούν στον δύσκολο αυτόν αγώνα που αναγκάζονται να δίνουν στο πιο τρυφερό στάδιο της ζωής τους.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως νοσούν πάνω από 400.000 παιδιά και έφηβοι. Στην Ελλάδα νοσούν 300 – 500 παιδιά ετησίως. Ο παιδικός καρκίνος είναι δυστυχώς η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα. Συχνότερες μορφές είναι η λευχαιμία και οι όγκοι στον εγκέφαλο. Αν η διάγνωση είναι έγκαιρη η νόσος αντιμετωπίζεται και τελικά νικιέται. Τα παιδιά και οι έφηβοι που ζουν στις αναπτυγμένες χώρες έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ίασης. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει και στις μη αναπτυγμένες χώρες. Γι’ αυτό τον λόγο, επιβάλλεται όλα αυτά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτήν την ασθένεια και δίνουν την μάχη τους να έχουν ίσες ευκαιρίες στην θεραπεία τους και την ανάρρωσή τους. Οι επιστήμονες έχουν βάλει σκοπό ζωής να ανακαλύψουν τρόπους και θεραπείες εξάλειψης του παιδικού καρκίνου και να έρθει μέρα που πια δεν θα υπάρχει.

Σύμβολο του παιδικού καρκίνου είναι η χρυσή κορδέλα που είναι για αυτούς τους μικρούς ήρωες το χρυσό μετάλλιο κάθε φορά που η ασθένεια αυτή νικιέται.

Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 1982 ο σύλλογος «Φλόγα» που σκοπό έχει να φωτίζει και να ζεσταίνει τα παιδιά αυτής της χώρας που νοσούν με καρκίνο. Ο σύλλογος αυτός συμπαραστέκεται στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα αυτών των παιδιών. Στους ξενώνες του συλλόγου έχουν φιλοξενηθεί μέχρι τώρα 1200 παιδιά κι έχει συνεισφέρει πάνω 5.000.000 ευρώ για ιατρική φροντίδα.

Επίσης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη το 2007 ίδρυσε την ογκολογική μονάδα παίδων «Ελπίδα» που είναι το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα. Χάρη σε αυτό το νοσοκομείο παιδιά που αρρωσταίνουν στην χώρα μας αλλά και από γειτονικές χώρες έχουν την τύχη και την ευκαιρία με σύγχρονα ιατρικά μέσα που τους παρέχει η μονάδα αυτή να παλέψουν και τελικά να νικήσουν.

Όλα αυτά τα παιδιά που αναγκάζονται να παλέψουν για την υγεία τους και τη ζωή τους μόνο συναισθήματα θαυμασμού και σεβασμού μπορούν να μας προκαλέσουν και την ανάγκη μας να προσφέρουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για να σωθούν όσα περισσότερα παιδιά γίνεται και να ζωγραφιστεί και πάλι το χαμόγελο στα χείλη τους όπως να κάνουμε την απλή κίνηση και να γίνουμε δότες μυελού των οστών που σώζει ζωές.

Ευχή μας και ελπίδα μας είναι όλα αυτά τα παιδιά που νοσούν να βγουν νικητές και να κερδίσουν την χρυσή κορδέλα της ζωής και να μην υπάρξει άλλο παιδί που να αντιμετωπίσει αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Να έρθει γρήγορα η μέρα που δεν θα υπάρχει η λέξη καρκίνος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης