Εκδρομή στο Βέλγιο και την Ολλανδία

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΛΟΣΚΟΦΗΣ

Στο σχολείο μας υπάρχουν πολλά εξωσχολικά προγράμματα, αλλά αυτό που ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μου, είναι το σχολικό πρόγραμμα που ονομάζεται “Γνώση Εις Τον Κύβο”. Στο πρόγραμμα αυτό, οι ίδιοι οι μαθητές ετοιμάζουν ένα παιχνίδι, έτσι ώστε να κινήσουν το ενδιαφέρον των ενηλίκων και των μαθητών, στις θετικές επιστήμες, δηλαδή τα Μαθηματικά, την Βιολογία, την Χημεία, την Γεωγραφία και την Φυσική.

 

Για να τραβήξουν, ακόμα περισσότερο, το ενδιαφέρον των παιδιών του προγράμματος αυτού, οι υπεύθυνοι καθηγητές σχεδίασαν ένα εκπληκτικό ταξίδι στην χώρα που φημίζεται για τις πεντανόστιμες σοκολάτες και για τις τραγανές τηγανητές πατάτες: το Βέλγιο! Τα παιδιά, λοιπόν μαζί με τους καθηγητές, συνοδευόμενοι από μία έμπειρη ξεναγό έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία σε τρεις μαγευτικές πόλεις του Βελγίου: την παραμυθένια Bruges, την επιβλητική Γάνδη και τις πασίγνωστες Βρυξέλλες. Δεν περιοριστήκαμε μόνο σε αυτές τις πόλεις του Βελγίου. Επισκεφθήκαμε και την πρωτεύουσα της Ολλανδίας: το μαγευτικό Άμστερνταμ.

 

Αρχικά, την πρώτη μέρα φτάσαμε στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Τότε, τα συναισθήματα άρχισαν να μπλέκονται μεταξύ τους! Αυτά που υπερίσχυαν όμως ήταν η χαρά και ο ενθουσιασμός. Αποχαιρετήσαμε τους γονείς μας σε ένα κλίμα απερίγραπτης συγκίνησης και αφήσαμε τις βαλίτσες μας για το τσεκ ιν. Πέρασαν περίπου δύο ώρες, και η μεγάλη στιγμή έφτασε! Μπήκαμε στο αεροπλάνο και καθίσαμε στις θέσεις που έδειχνε το εισιτήριό μας. Είκοσι λεπτά μετά το αεροπλάνο απογειώθηκε. Μετά από περίπου τρεις ώρες προσγειώθηκαμε στο Αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπου μας περίμενε το πούλμαν για να μας μεταφέρει στην Bruges. Η εκδρομή μας ξεκίνησε στο Begijnhof. Ένας περίβολος, που αποτελούσε σχεδόν μια πόλη από μόνη της, όπου χήρες ή γυναίκες που δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να παντρευτούν, στεγάζονταν εκεί και αφοσίωναν την ψυχή τους στον Θεό. Καθώς αυτά τα αρχοντικά ήταν αυτόνομα και πολλαπλασιάζονταν στην πόλη, η Εκκλησία αποφάσισε να τα κλείσει, κατηγορώντας αυτές τις κοινότητες για αίρεση. Ο περίβολος σχηματίζει μια μεγάλη κεντρική αυλή με πάρκο και κήπους όπου υπάρχει η Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ της Ουγγαρίας. Κοντά στην Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, υπάρχει η Εκκλησία της Παναγίας. Ο πύργος του ναού, ύψους 115, 6 μέτρων παραμένει η ψηλότερη κατασκευή της πόλης και έχει χαρακτηριστεί ως ο ψηλότερος τούβλινος πύργος στον κόσμο.  Ύστερα, φάγαμε σε μια πιτσαρία στην Grote Markt. Το βράδυ επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και μετά, κάναμε μια νυχτερινή βόλτα στην Grand-Place των Βρυξελλών.

 

Την δεύτερη μέρα πήραμε το πρωινό μας και έπειτα κατεβήκαμε στη ρεσεψιόν για μία σύντομη ενημέρωση για το πρόγραμμα μας από την ξεναγό, την κυρία Βιολέτα. Έπειτα φύγαμε από το ξενοδοχείο και πήγαμε στο Atomium. Το Atomium, είναι

ένα μουσείο, που αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές. Κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών, το 1958 από τα αδέρφια André και Jean Polak. Για να μπορέσει να μεταφερθεί κανείς από τη μία μπάλα χάλυβα στην άλλη υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες που προσφέρουν ένα show από φωτορυθμικά, που σε ταξιδεύουν σε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμοια με το “Star Wars”. Αφιερωμένο στους νεαρούς επισκέπτες του αξιοθεατου είναι το ανατριχιαστικό: “Έχω Δει Το Μέλλον”. Για να μεταφερθεί κανείς στο Πανόραμα του Atomium, θα πρέπει να πάρει το ασανσέρ. Από την θέα που κόβει την ανάσα, μπορεί κανείς να διακρίνει, ένα συνεδριακό κέντρο, το πάρκο “Mini Europe”, στο οποίο υπάρχουν μνημεία ευρωπαϊκών χωρών σε μινιατούρες. Μόλις ολοκληρώσαμε την περιήγηση στο Atomium κατευθυνθήκαμε στη Γάνδη. Η Γάνδη είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Βελγίου. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Ανατολικής Φλάνδρας, ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, μετά τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα. Επιπλέον, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Φλάνδρα μετά την Αμβέρσα. Εμείς είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα κτίρια της πόλης όπως το Βασιλικό Ολλανδικό Θέατρο της Γάνδης, το Δημαρχείο της πόλης, τον Καθεδρικό Ναό της Γάνδης και έναν χώρο συναυλιών που οι Βέλγοι αποκαλούν “Stadshal”. Ακόμη, περάσαμε από το Παλιό Ταχυδρομείο, που μπορεί να συγκριθεί με ένα κάστρο του Μεσαίωνα και το σημείο που μπορεί κανείς να περάσει στην παλιά ψαραγορά. Το Κωδωνοστάσιο της Γάνδης ύψους 91 μέτρων είναι το ψηλότερο καμπαναριό του Βελγίου. Καθώς περπατάει κανείς στους παραμυθένιους, πέτρινους δρόμους της Γάνδης, ξεπροβάλλει η Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ και η γέφυρα που οδηγεί στην εκκλησία αυτή. Συνεχίζοντας τον δρόμο αυτό, εμφανίζεται, σαν από μηχανής θεός, το Κάστρο της Γάνδης που χτίστηκε το 1180. Κάποτε, υπήρξε έδρα του διοικητή της Φλαμανδίας, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο και φυλακή. Μετά από αυτή την περιήγηση στη Γάνδη, επιστρέψαμε στις Βρυξέλλες, όπου κάναμε μία σύντομη περιήγηση στην πόλη με τις αγαπημένες μας καθηγήτριες. Κουρασμένοι επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, για να κοιμηθούμε καθώς η επόμενη μέρα θα ήταν γεμάτη.

 

Την τρίτη μέρα, πήγαμε στο Άμστερνταμ περπατήσαμε στα όμορφα σοκάκια της πόλης και μετά πήραμε το ηλεκτρικό τραμ για να πάμε στο Μουσείο Van Gogh όπου εκεί είδαμε ξεχωριστούς πίνακες του Vincent Van Gogh.  Η απόφαση να πάρουμε τα μέσα για τη μετακίνησή μας, ήταν και η κύρια αφορμή, για να γνωρίσουμε καλύτερα την πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Το βράδυ επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και έχοντας αρκετή όρεξη βγήκαμε ξανά για να ανακαλύψουμε νέες πτυχές της Grand-Place. Τότε είδαμε και το μοναδικό συντριβάνι Manneken Pis, που αναπαριστά ένα αγοράκι που ουρεί. Πραγματικά, άξιζε, γιατί κοντά στο συντριβάνι, υπήρχε και το γύρισμα μιας ταινίας! Εξουθενωμένοι από την περιήγησή μας πήγαμε στο ξενοδοχείο και κοιμηθήκαμε σαν πουλάκια.

 

Την τέταρτη μέρα πήγαμε στο ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών. Εκεί, μια ευγενέστατη κυρία μας μίλησε για την Ιστορία της Ευρώπης και την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία αίθουσα που βρισκόταν στο τέταρτο όροφο. Καταλαβαίνετε πώς κουραστήκαμε πολύ, επειδή οι σκάλες ήταν ατελείωτες! Στον δρόμο για το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στο δρόμο για το αεροδρόμιο, η κυρία Βιολέτα περιέγραφε τα κτίρια που περνούσαμε λέγοντας λίγα πράγματα για αυτά. Το απόγευμα πήγαμε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το βράδυ φτάσαμε στην αθήνα. Στην Αθήνα αποχαιρετιστήκαμε με τη λατρεμένη μας ξεναγό και το σχολείο που μας συνόδευε.

 

Αυτή ήταν η αρχή για άλλα όμορφα ταξίδια στο εξωτερικό. Όπως καταλαβαίνετε, οι καθηγητές μας κα κατ’ επέκταση οι γονείς μας μας έδωσαν μια μοναδική ευκαιρία, να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό από την εφηβεία! Πραγματικά, τους ευχαριστούμε πολύ μέσα από την καρδιά μας. Αυτή ήταν μια εκδρομή που δεν θα ξεχάσει ποτέ, κανείς μας!

 

Σας ευχαριστούμε κα Γώγου, κα Καραφώτη και κα Σώρρα! ☺️

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης