Ο ΜΕΓΑΛΟΔΩΝ

proist

ΟΜεγαλόδων(επιστημονική ονομασία Carcharodon MegalodonΚαρχαρόδων ο μεγαλόδων) είναι ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία που έζησε 28 με 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, στο Κινοζκό αιώνα. Όσον αφορά την ταξινόμησή του, αυτό είναι ένα θέμα έντονης συζήτησης με δύο κύριες ερμηνίες, η μια ότι ανήκει στην οικογένεια Λαμνίδες και η άλλη ότι ανήκει στην οικογένεια Οτοδοντίδες.

Ο Μεγαλόδων θεωρείται ως ένα από τα πιο μεγάλα και δυνατά σαρκοφάγα στην ιστορία

των σπονδυλωτών. Έφτανε σε μήκος μεγαλύτερο των 16 μέτρων και βάρος από 30 έως 100 τόνους, ανάλογα με το μήκος του και βρισκόταν σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μεγαλόδων θα έμοιαζε πολύ με το μεγάλο λευκό καρχαρία. Ο μεγαλόδων θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια που εμφανίστηκαν και ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε ποτέ

 

  • Eπίσης Ο Λιντσίχθυς ήταν ένα γιγάντιο ψάρι της οικογένειας των Παχυκορμίδων το οποίο ζούσε στους ωκεανούς της Ιουρασικής περιόδου. Το πλησιέστερο στον Λιντσίχθη είδος είναι το ψάρι Amia calva, αλλά είναι πολύ μακρινός συγγενής. Ανήκει στις παχυκορμίδες, μια οικογένεια γιγάντιων διηθηματοφάγων που βασίλεψαν στις θάλασσες του μεσοζωικού αιώνα για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια, από την μέση Ιουρασική μέχρι το τέλος της Κρητιδικής περι

 

Οι Δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, πράγμα που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας τους στον πλανήτη. Τα σημερινά πτηνά είναι άμεσοι απόγονοι των θηριόποδων δεινοσαύρων, και κατα συνέπεια θεωρούνται ως η μόνη ομάδα δεινοσαύρων που επέζησε.

Από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος δεινόσαυρος, τον 19ο αιώνα, απολιθωμένοι σκελετοί δεινοσαύρων έχουν γίνει σημαντικό θέαμα σε μουσεία όλου του κόσμου, ενώ συνολικά οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 500 διαφορετικά γένη δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι έχουν γίνει μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και παραμένουν σταθερά δημοφιλείς, ειδικά στα παιδιά. Έχουν εμφανιστεί σε μυθιστορήματα, σε ταινίες όπως το Τζουράσικ Παρκ και σε κόμικ, ενώ οι νέες ανακαλύψεις σχεικά με δεινόσαυρους καλύπτονται τακτικά από τα ΜΜΕ. Παρά τα όσα εμφανίζονται στις κινηματογραφικές ταινίες και στα κόμικς, οι δεινόσαυροι και οι άνθρωποι δεν συνυπήρξαν ποτέ.

Ο όρος δεινόσαυρος χρησιμοποιείται μερικές φορές ανεπίσημα για να περιγράψει άλλα προϊστορικά ερπετά, όπως τον πελικόσαυρο διμετρόδοντα, τον φτερωτό πτερόσαυρο και τον υδρόβιο ιχθυόσαυρο, τους πλησιόσαυρους και τους μοσάσαυρους, αν και πρακτικά κανένας από αυτούς δεν ήταν δεινόσαυρος

 

Ο Τυραννόσαυρος (Tyrannosaurus, από τα ελληνικά τύραννος και σαύρος) είναι γένος θηριόποδου δεινόσαυρου. Το είδος Tyrannosaurus rex (rex σημαίνει βασιλιάς στα λατινικά) που συχνά αναφέρεται εν συντομία T. rex, είναι αναπόσπαστο τμήμα του λαϊκού πολιτισμού. Έζησε σε όλη την περιοχή της σημερινής δυτικής Βόρειας Αμερικής, με πολύ ευρύτερη κατανομή από τους άλλους τυραννοσαυρίδες. Απολιθώματά του βρίσκονται σε ποικιλία σχηματισμών που χρονολογούνται από τη Μααστρίχτια περίοφο του ύστερου Κρητιδικού, 67 με 65,5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ήταν από τους τελευταίους, εκτός των πτηνών, δεινοσαύρους που έζησαν πριν το συμβάν εξαφάνισης Κρητιδικού-Τριτογενούς.

Όπως και οι άλλοι τυραννοσαυρίδες, ο Τυραννόσαυρος ήταν δίποδο σαρκοφάγο με ογκώδες κρανίο που εξισορροπούνταν από μία μακριά, βαριά ουρά. Σε σχέση με τα μεγάλα και ισχυρά οπίσθια άκρα, τα εμπρόσθια άκρα του Τυραννόσαυρου ήταν μικρά, αν και ασυνήθιστα ισχυρά για το μέγεθός τους, και έφεραν δύο δάκτυλα με νύχια. Αν και άλλα θηριόποδα είχαν συγκρίσιμο ή και μεγαλύτερο μέγεθος από τον Tyrannosaurus rex, είναι ο μεγαλύτερος γνωστός τυραννοσαυρίδης και ένας από τους μεγαλύτερους επίγειους θηρευτές, με μήκος που έφτανε τα 12,8 m, ύψος στο ισχίο 4 m, και βάρος που έφτανε τους 6,8 τόννους. Ήταν με διαφορά το μεγαλύτερο σαρκοφάγο στο περιβάλλον του, και πιθανώς ήταν κορυφαίος θηρευτής, θηρεύοντας αδρόσαυρους και κερατόψια, αν και κάποιοι ειδικοί πρότειναν ότι ήταν κατά κύριο λόγο πτωματοφάγος. Η διαφωνία για το αν ήταν κορυφαίος θηρευτής ή πτωματοφάγος είναι μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διαφωνίες στην παλαιοντολογία.

Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 30 δείγματα Tyrannosaurus rex, κάποια από τα οποία είναι σχεδόν ολόκληροι σκελετοί. Έχουν αναφερθεί μαλακοί ιστοί και πρωτεΐνες σε τουλάχιστον ένα από αυτά τα δείγματα. Η πληθώρα απολιθωμένου υλικού έχει επιτρέψει σημαντική έρευνα σε πολλές πτυχές της βιολογίας του, όπως την οντογένεση και τη βιομηχανική. Η διατροφικές συνήθειες, η φυσιολογία και η δυνατή ταχύτητα κίνησής του είναι ακόμα αντικείμενα συζήτησης. Η ταξινομία του είναι αμφισβητούμενη, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεωρούν το είδος Tarbosaurus bataar από την Ασία ως δεύτερο είδος Τυραννόσαυρου, ενώ άλλοι διατηρούν τον Ταρμπόσαυρο ως ξεχωριστό γένος. Αρκετά άλλα γένη τυραννοσαυριδών από τη Βόρεια Αμερική θεωρούνται πλέον συνώνυμα με τον Τυραννόσαυρο.

 

Ο προϊστορικός καρχαρίας που βλέπετε στη φωτογραφία , ανακαλύφθηκε πριν από τρία περίπου χρόνια στο λιμάνι…
Awashima της περιοχής Shizuoka, έξω από το Τόκιο.
Οι ψαράδες που τον εντόπισαν ειδοποίησαν έντρομοι τους υπευθύνους του θαλάσσιου πάρκου Awashima Marine Park, ότι ένα «θαλάσσιο τέρας» πλησιάζει τις ακτές.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην περιοχή και μετά από συντονισμένες προσπάθειες, το «τέρας» πιάστηκε και μεταφέρθηκε σε μία από τις δεξαμενές του ενυδρείου. Πρόκειται για έναν θηλυκό προϊστορικό καρχαρία, μήκους 1,6 μέτρων που συνήθως ζει σε βάθος 600 έως 1800 μέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος που η θέαση του είναι εξαιρετικά σπάνια σε σημείο που να θεωρείται εξαφανισμένος και να αποτελεί ένα «ζωντανό απολίθωμα» ( βλέπε «living fossils»).

«Η πρώτη μας εκτίμηση ήταν πως ο καρχαρίας ανέβηκε τόσο ψηλά στην επιφάνεια της θάλασσας γιατί ήταν άρρωστος, παρά το ότι φαινότανε να είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσαν οι εργαζόμενοι στο ενυδρείο και δυστυχώς λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκαν αφού το ζώο ξεψύχησε.

Είχαν προλάβει τουλάχιστον να το μαγνητοσκοπήσουν, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο. Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι πως υπάρχουν εκατοντάδες πλάσματα στο βυθό της θάλασσας που επειδή ζουν σε βάθη που δεν μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, μας είναι εντελώς άγνωστα. Αυτό, προσθέτουν, έχει σαν αποτέλεσμα εαν κάποια στιγμή τα συναντήσουμε να τα θεωρούμε αυτομάτως «τέρατα»!

 

Πηγή: Βικιπαίδεια

Mάριος Τσεντζέλης

Ερρίκος Μπουσαμάν

Δημήτρης Μπαλκάμος

2 σχόλια στο Ο ΜΕΓΑΛΟΔΩΝ

Σχολιάστε

Top