Η γνώση και η κατανόηση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας συνιστά βασική επιδίωξη στη σχολική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα η σωστή χρήση του πολύτιμου εργαλείου της γλώσσας συντελεί στην επίτευξη μιας σειράς άλλων στόχων του σχολείου. Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», στις 9 Φεβρουαρίου, και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα μέλη του δικτύου e-τύπος συνεργάστηκαν σε μια δράση αυτοέκφρασης δημιουργώντας τη δική τους αφίσα.
Η αφίσα του δικτύου παρουσιάζει έντεκα απαντήσεις στο ερώτημα «τι είναι γλώσσα;». Οι συντακτικές ομάδες των έντεκα εφημερίδων έδωσαν μετά από συλλογικές διαδικασίες επιλογής τη δική τους απάντηση. Τη σύνθεση συμπλήρωσαν με μια ζωγραφιά και την ολοκλήρωσαν αισθητικά με την κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία. Όλοι συνέβαλαν με τον τρόπο τους, ενώ η τεχνολογία με τη χρήση συνεργατικής εφαρμογής βοήθησε στην επίτευξη της συνεργασίας εξ αποστάσεως.
Τα σημαινόμενα παρουσιάστηκαν από τους μαθητές του δικτύου με κρίση αλλά και φαντασία. Έτσι, ξεδίπλωσαν τις πτυχές της γλώσσας, τις δυνατότητές της αλλά και τις προσδοκίες μας από αυτή: Ιστορία (50ο Γυμνάσιο Αθήνας), πολιτισμός (2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου), αλληλεπίδραση (Λύκειο Χορτιάτη), επικοινωνία (2ο ΓΕΛ Κορδελιού), κοινωνικοποίηση (2Ο Γυμνάσιο Σπάρτης), έκφραση (4ο Γυμνάσιο Κοζάνης), κουλτούρα (2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής), ταυτότητα (1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού), δύναμη (ΕΝΕΕΓΥΛ Αργολίδας), ήθος (1ο Γυμνάσιο Βέροιας), δημοκρατία (5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας).
Τα μέλη των συντακτικών μας ομάδων κατέδειξαν πως η ελληνική γλώσσα είναι το περιβόλι μέσα στο οποίο η σκέψη μας κρατιέται από τις ρίζες της και απλώνει τα άνθη της πολύχρωμα σε νέους συνδυασμούς.
Αφήστε το σχόλιο σας στο "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"