Χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Νικηφόρου Φωκά της Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή του παλιού «διοικητικού κέντρου» της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται το κτίριο του Ταχυδρομείου, το οποίο από το Σεπτέμβριο του 2012 κρίθηκε διατηρητέο με απόφαση του τότε υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου.
Χαρακτηριστικό του κτιρίου του Ταχυδρομείου είναι η κατασκευή από επιχρισμένη λιθοδομή, υπερυψωμένο ισόγειο και σκάλα που οδηγεί στην κεντρική είσοδο, συμμετρικά τοποθετημένη στην πρόσοψη, σε εσοχή, κεραμοσκεπή στέγη με περιμετρικό στηθαίο και μεγάλη αυλή.
Το αρχικό κτίριο του Ταχυδρομείου ήταν πέτρινο με ξύλινη στέγη, το οποίο επεκτάθηκε το 1950 οπότε και τοποθετήθηκαν και σιδερένια κιγκλιδώματα. Ιδιαίτερο μορφολογικό στοιχείο του Ταχυδρομείου αποτελούν οι ορθογώνιοι γωνιόλιθοι που είναι τοποθετημένοι στις ακμές του κτιρίου και οι οποίοι στο πάνω μέρος τους καταλήγουν σε διακοσμητικό ένθετο στοιχείο με σφαιρική απόληξη.
Ακόμα μεγαλύτερη από την αρχιτεκτονική αξία του Ταχυδρομείου είναι η ιστορική του αξία. Αρχικά το χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι και αργότερα, μέχρι την απελευθέρωση, οι Σύμμαχοι ως στρατηγείο. Ήταν έξω από το Ταχυδρομείο όταν στις 13 Μαΐου 1920 έγινε η υποστολή της γαλλικής σημαίας και η έπαρση της Ελληνικής ενόψει της άφιξης – την επόμενη ημέρα – των ελληνικών δυνάμεων, οπότε και έφυγαν τα πρώτα τηλεγραφήματα για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό.