Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ -Ε3

Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ

(2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

Η Υπαπαντή είναι Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εορτάζεται η «προσφορά» του Ιησού στο Ναό από την μητέρα Του Μαρία και τον θετό Του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή Του.

Η εορτή της Υπαπαντής, ανήκει στις εορτές του 12όρτου, δηλαδή τις σημαντικότερες 12 εορτές της Εκκλησίας. Ο εορτασμός της ξεκινάει στις 15 Ιανουαρίου, μετά την απόδοση των Φώτων (τέλος της περιόδου των Φώτων 14 Ιανουαρίου), κορυφώνεται την κυριώνυμο ημέρα, 2 Φεβρουαρίου, και ολοκληρώνεται στις 9 Φεβρουαρίου με την απόδοση της εορτής.

Στο ναό του Σολομώντα όπου έγινε η τελετή, συνάντησαν δύο πρόσωπα με προφητικό χάρισμα, τον γέροντα Συμεών και την γερόντισσα Άννα. Και οι δύο αναγνώρισαν στο πρόσωπο του βρέφους τον Μεσσία και προφήτευσαν σχετικά με το λυτρωτικό έργο του προσαγομένου βρέφους.

Τι συμβολίζει το σαράντισμα

Το σαράντισμα είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που περνάει από τη μία γενιά στην άλλη και έχει τις ρίζες του στην εκκλησία. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έθιμο λοιπόν, τις πρώτες σαράντα μέρες μετά τον τοκετό, η λεχώνα και το μωρό δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι. Την σαρακοστή πια μέρα, η μητέρα, μαζί με τη γιαγιά πηγαίνουν το παιδί στην εκκλησία να πάρει την ευχή από τον παπά, ο οποίος παίρνει το μωρό μέσα στο ιερό και το κάνει τρεις βόλτες γύρω από την Αγία Τράπεζα.

Το σαράντισμα είναι η προτύπωση της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και οι γυναίκες συμβολίζουν την Παναγία, η οποία έφερε στις αγκάλες της τον Υιόν της και τον πρόσφερε στον ναό ως θυσίαν «ευπρόσδεκτη».

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης